Lajme

Rimëkëmbja e gjelbër post-pandemike


Të 50-ta ekonomitë më të mëdha në botë janë zotuar të shpenzojnë triliona dollarë në iniciativat e rimëkëmbjes post-pandemike, që vlerësohet të jenë gjithsej 14.6 trilionë dollarë.

Ndërsa këto para do të ndihmojnë në mbrojtjen dhe krijimin e vendeve të punës, ambienti duhet të jetë gjithashtu një përparësi, sipas një studimi që shikon se cilat paketa stimuluese ekonomike të vendeve po bëjnë më shumë për të mbrojtur mjedisin.

Një shërim më të mirë?

Raporti: A po rindërtojmë më mirë, nga Observatori Global i Rimëkëmbjes së Universitetit të Oksfordit, i cili mbështetet nga Programi i Zhvillimit të KB-ve, zbuloi se vetëm një vend kishte përshkruar planet për rimëkëmbjen me investime 100% të gjelbra, Turqia.

Nga shpenzimet prej 14.6 trilionë dollarësh të shpallur nga 50 vendet më të mëdha të botës në vitin 2020, 1.9 trilion dollarë u drejtuan për masa afatgjata të ‘tipit të rimëkëmbjes’. 341 miliard dollarë e shpenzimeve afatgjata ishin për iniciativa të gjelbërta.

Në një kuadrant vendesh me performancë më të mirë dhe më të keqe, disa ekonomi të Evropës Veriore përmenden se po ecin mirë; Danimarka, Finlanda, Gjermania dhe Norvegjia.

Pavarësisht se është një përdorues i rëndë i qymyrit, Gjermania tani po ndjek planet për të nxjerrë jashtë përdorimit termocentralet me qymyr, duke përfshirë ofrimin e kompensimit financiar.

Autorët e raportit përshkruajnë shpenzimet e rikuperimit të Turqisë si një “tregues të lavdërueshëm” i cili “nuk përfaqësohet saktë” në grafikun e tyre për shkak të kufizimeve vizuale.

Çështjet e parave

Nuk është rastësi që shumica e vendeve me performancë më të lartë janë ekonomi të përparuara.

“Normat e larta të interesit dhe kufizimet ekzistuese të borxhit kanë penguar përpjekjet e rimëkëmbjes së shumë tregjeve dhe ekonomive në zhvillim”, thotë raporti, “duke ia lënë shumicën dërrmuese të shpenzimeve të gjelbërta të rimëkëmbjes një grupi të vogël të ekonomive të përparuara me kosto relativisht të ulëta të huamarrjes”.

Raporti sugjeron se në Evropë, shpenzimet e rikuperimit kanë humbur një numër të mundshëm të investimeve të gjelbra dhe se sigurisht që mund të bëhet më shumë. “Vetëm 2.5% e të gjitha shpenzimeve dhe 18% e shpenzimeve të rikuperimit ka të ngjarë të zvogëlojë emetimet e gazeve serë”, thuhet në të.

Tensioni midis progresit të dukshëm afatshkurtër, si krijimi i vendeve të punës, dhe projekteve afatgjata si dekarbonizimi i ekonomisë, u përmend si një arsye për humbjen e mundësive të gjelbra. Por shumë projekte të infrastrukturës së gjelbër kanë potencial të rëndësishëm për krijimin e vendeve të punës, thekson raporti.

“Përveç kapacitetit të ri të gjenerimit të rinovueshëm, investimet në transmetim, shpërndarje dhe zgjidhjet e ruajtjes së energjisë mund të japin gjithashtu përfitime të mëdha. Mundësitë e punësimit për këto investime mund të jenë të forta krahasuar me iniciativat tradicionale të energjisë, veçanërisht në periudhën afatshkurtër”.

Raporti gjithashtu vuri në dukje se incidenca e investimeve të gjelbra ndryshon shumë nga një vend në tjetrin dhe thekson punën pozitive të bërë në disa pjesë të botës.

Franca

Iniciativa në shkallë të gjerë për efiçiencën e energjisë përfshirë izolimin, ngrohjen dhe ventilimin.
Masat që synojnë të ulin kostot e energjisë për qiramarrësit, synojnë pronarët, banesat sociale dhe ndërtesat publike.

Danimarka

Iniciativat që synojnë komunitete me të ardhura më të ulëta.
Rinovimi i efiçiencës së energjisë në banesat publike, duke përfshirë zëvendësimin e dritareve dhe ndezësve të vajit.

Pakistani

Programi në shkallë të gjerë i pyllëzimit në zhvillim e sipër.
Nisma të forta punësimi që synojnë gratë dhe grupet në nevojë.

Kina

Reduktimi i ndotjes së ajrit është një fokus kryesor.
Masa shtesë në vend për parandalimin e ndotjes së ujit dhe tokës.

Përshtatur nga Forumi Ekonomik Botëror për Albanian Post

Shkarkimi dhe publikimi i teksteve nga Albanian Post nuk lejohet pa përmendur burimin. Faleminderit për respektimin e etikës së profesionit të gazetarit.

/Albanianpost.com


Lajmet kryesore