Financa

Rimëkëmbja e bankave evropiane një vit pas kolapsit të Credit Suisse


Një vit më parë, Credit Suisse ishte në prag të kolapsit, një frikë që shkaktoi rënien e aksioneve të bankave evropiane dhe rritjen e kostos së sigurimit kundër falimentimit.

Në mes të trazirave midis bankave rajonale të SHBA-ve, investitorët po jepnin alarmin për stabilitetin e huadhënësve.

UBS, shpëtimi i orkestruar nga shteti i bashkëmoshatarit të goditur zviceran, rivendosi qetësinë.

Prej asaj kohe, bankat evropiane kanë organizuar një rikuperim të mrekullueshëm duke shënuar fitime rekord dhe duke shijuar fitime dyshifrore në aksionet e tyre.

Aksionet e bankave evropiane ranë ndjeshëm në mars të vitit të kaluar – aksionet e Deutsche Bank ranë më shumë se një të pestën për muajin dhe indeksi bankar evropian pati muajin e tij më të keq që nga pandemia.

Çmimet e aksioneve që atëherë janë rritur, të udhëhequra nga një fitim prej 60% për UBS dhe gati 70% për UniCredit.

BNP Paribas dhe aksionet e Deutsche Bank kanë rezultuar nën performancë, por ende fitojnë.

Indeksi i bankave STOXX Europe 600 është ngjitur për pesë muaj rresht dhe tani është në nivelin më të lartë që nga viti 2019.

Nxitja e rimëkëmbjes ka qenë rikthimi i përfitueshmërisë së bankave, i ndihmuar kryesisht nga normat më të larta të interesit që kanë rritur të ardhurat neto nga interesi të bankave – diferenca në paratë që bankat paguajnë për depozita dhe fitojnë nga huatë.

Bankat, duke përfshirë Santander, UniCredit dhe bankat britanike si NatWest, të gjitha kanë raportuar një rritje të fitimeve nga të ardhurat më të larta neto nga interesi.

Shumë prej tyre kanë nxjerrë dividentë dhe rimbursime të mëdha.

Por teksa normat e interesit arrijnë kulmin, analistët presin që të ardhurat të rriten dhe më pas të bien.

Obligacionet shtesë të Nivelit 1 u bënë biseda kryesore kur bonot e Credit Suisse me vlerë 16 miliardë franga zvicerane u reduktuan në zero si pjesë e shpëtimit të UBS.

Obligacionet e tjera të bankave AT1 ranë në çmim, disa nën 80 dhe madje 60 cent për euron në fund të marsit. Që atëherë, AT1-të e bankave të mëdha janë rikuperuar ndjeshëm.

Shqetësimet rreth ekspozimit të pronave komerciale kanë bërë që çmimet e disa obligacioneve të bankave gjermane të specializuara të bien sërish këtë vit.

Megjithatë, me Deutsche Pfandbriefbank dhe obligacionet Aareal AT1 më të goditura.

Prona komerciale është një pikë e dobët e mundshme për bankat, me çmimet që ngadalësohen ndjeshëm pasi normat e vendeve të lira të punës rriten dhe kostot më të larta të huamarrjes vënë presion mbi zhvilluesit me borxhe.

Bankat evropiane kanë 1.4 trilion euro ekspozim. S&P Global vlerëson se aktivet e përgjithshme të bankave evropiane, duke përjashtuar Mbretërinë e Bashkuar, arritën në rreth 28 trilion euro vitin e kaluar.

Ato kanë reduktuar ekspozimin e tyre ndaj pronës komerciale dhe mund të përballojnë dobësinë e mëtejshme të çmimeve, kanë thënë analistët e Morgan Stanley këtë muaj, megjithëse disa huadhënës individualë janë më të ekspozuar.

Blerja e Credit Suisse nga UBS ishte shkrirja më e madhe bankare që nga kriza financiare e vitit 2008, kur një sërë huadhënësish në Evropë dhe SHBA u detyruan në bashkime emergjente.

Jashtë krizave, bankat e mëdha evropiane kanë qenë praktikisht inekzistente, veçanërisht marrëveshjet ndërkufitare.

Pengesat për lidhjet i kanë lënë huadhënësit evropianë në një gjendje më të brishtë sesa kolegët e tyre tani dominues amerikanë, kanë thënë investitorët.

Marrë nga “Reuters”, përshtatur për “Albanian Post”.

Shkarkimi dhe publikimi i teksteve nga Albanian Post nuk lejohet pa përmendur burimin. Faleminderit për respektimin e etikës së profesionit të gazetarit.

/Albanianpost.com


Lajmet kryesore