Lajme

Rezoluta “historike” në OKB për drejtësinë klimatike


“Së bashku po shkruani historinë”.

Sekretari i Përgjithshëm i OKB-së Antonio Guterres përshëndeti të mërkurën miratimin nga Asambleja e Përgjithshme e Kombeve të Bashkuara të një rezolute që i kërkon Gjykatës Ndërkombëtare të Drejtësisë (GJND) të japë një opinion këshillues mbi detyrimet e shteteve në lidhje me ndryshimet klimatike.

Kjo rezolutë e sponsorizuar nga më shumë se 120 shtete u miratua me konsensus dhe me duartrokitje.

Megjithatë, ai nuk ishte unanim, veçanërisht në mesin e emetuesve më të mëdhenj të gazeve serrë.

Shtetet e Bashkuara nuk e mbështetën atë.

“Ne besojmë se diplomacia – dhe jo një proces gjyqësor ndërkombëtar – është mënyra më efektive për të çuar përpara përpjekjet globale për të luftuar krizën klimatike”, deklaroi një zyrtar i lartë i administratës Biden cituar nga Reuters.

Konkretisht, ajo i kërkon GJND-së – organit kryesor gjyqësor të Kombeve të Bashkuara – të vendosë mbi “detyrimet që u takojnë shteteve” në lidhje me “mbrojtjen e sistemit klimatik”, “për brezat e tanishëm dhe të ardhshëm”.

Gjykata do të duhet gjithashtu të marrë në konsideratë “pasojat ligjore të këtyre detyrimeve për shtetet të cilat, me veprimet dhe mosveprimet e tyre, i kanë shkaktuar dëme të konsiderueshme sistemit klimatik”.

Vendet do të dorëzojnë kontributet e tyre gjatë vitit të ardhshëm dhe GJND-së mund t’i duhen rreth 18 muaj për të vendosur.

Opinionet këshillimore të Gjykatës nuk janë ligjërisht të detyrueshme, por ato shpesh merren parasysh nga gjykatat kombëtare.

Teksti në çdo rast do të ndihmojë “Asamblenë e Përgjithshme, OKB-në dhe Shtetet Anëtare të marrin masat më të guximshme dhe më të forta klimatike për të cilat bota jonë ka nevojë dëshpërimisht”, beson Antonio Guterres, për të cilin ” drejtësia klimatike është një imperativ moral dhe një parakusht për veprim efektiv global për klimën”.

“Për disa vende, kërcënimet klimatike janë një dënim me vdekje”, këmbënguli Sekretari i Përgjithshëm i OKB-së.

Kjo rezolutë është kulmi i një fushate të nisur më shumë se dy vjet më parë me nxitjen e ishujve të Paqësorit, veçanërisht të Vanuatu-s, të cilët janë veçanërisht të prekshëm ndaj rritjes së nivelit të detit.

Miratimi i tij vjen pasi takimi i parë u zhvillua këtë javë në Egjipt për fondin që synon të financojë “humbjet dhe dëmet” e pësuar tashmë nga vendet më të kërcënuara, krijimi i të cilit u regjistrua në COP27 vitin e kaluar.

Në pjesën e fundit të raportit të publikuar javën e kaluar, IPCC vlerëson se ka shumë të ngjarë që pragu prej +1.5°C për rritjen e temperaturës globale, objektivi më ambicioz i vendosur nga marrëveshja e Parisit në vitin 2015, të arrihet deri në vitet 2030-2035.

Shkarkimi dhe publikimi i teksteve nga Albanian Post nuk lejohet pa përmendur burimin. Faleminderit për respektimin e etikës së profesionit të gazetarit.

/Albanianpost.com


Lajmet kryesore