Lajme

Reuters: Kur mund të falimentojnë SHBA-të?


Vetëm pak ditë pas një seance të re të Kongresit Amerikan, ligjvënësit po përballen me atë që do të jetë ndoshta çështja më kryesore legjislative e vitit 2023: kufiri i borxhit kombëtar.

Agjencia “Reuters” rendit disa momente kyçe në muajt në vijim.

1 shkurt

Departamenti i Thesarit do të publikojë një dokument tremujor javën e ardhshme ku do të përcaktojë se si planifikon të financojë qeverinë gjatë tre muajve të ardhshëm.

Dokumenti, i cili përfshin informacion mbi borxhin që Thesari do të lëshojë, mund të hedhë dritë mbi kohën e një falimentimi të mundshëm.

Ai pason një përmbledhje më të përgjithshme të financimit tremujor që do të publikohet më 30 janar.

Analistët paralajmërojnë, megjithatë, se do të jetë ende shumë herët për të përcaktuar një datë të saktë, e cila do të varet nga një sërë faktorësh, duke përfshirë faturat tatimore.

Mars/prill

Në mars ose prill, Zyra e Buxhetit të Kongresit do të nxjerrë projeksione të reja buxhetore për vitin fiskal 2023 dhe fiskal 2024, bazuar në ligjet aktuale të taksave dhe shpenzimeve dhe parashikimet ekonomike.

Projeksionet do të ofrojnë një pamje jopartiake të flukseve monetare të qeverisë dhe do të ofrojnë të dhëna shtesë për sa kohë mund të vazhdojë Thesari të paguajë faturat e tij.

Për më tepër, presidenti Joe Biden ka të ngjarë të zbulojë kërkesën e tij për buxhetin e vitit fiskal 2024 në tremujorin e dytë. Vitin e kaluar, kjo ndodhi në fillim të marsit.

Propozimi do të bëhet thelbi i çdo negociate me republikanët, të cilët ka të ngjarë të kërkojnë shkurtime të konsiderueshme për të nënshkruar legjislacionin që rrit kufirin e borxhit.

18 prill

Afati i fundit për deklaratat federale të tatimit mbi të ardhurat bie më 18 prill.

Të dhënat në lidhje me të ardhurat e qeverisë mund të jenë një faktor i rëndësishëm në përcaktimin e të ashtuquajturës “data X”, ose ditën kur qeveria do të ndalojë së paguari faturat e saj.

Sa më shumë të ardhura tatimore të mbledhura nga qeveria, aq më gjatë mund të përmbushë detyrimet e saj.

5 qershor

Sekretarja e Thesarit Janet Yellen ka përcaktuar 5 qershorin si datën më të hershme të mundshme X, duke e vendosur atë si fundin e një “periudhe pezullimi të emetimit të borxhit” në miratimin e masave të jashtëzakonshme të menaxhimit të parave të gatshme.

Analistët përgjithësisht pajtohen, megjithatë, se qeveria nuk do të falimentojë deri në një datë të mëvonshme dhe se Thesari i SHBA-ve po paraqet një skenar të rastit më të keq për ligjvënësit.

30 qershor

Nëse Thesari i SHBA-ve arrin deri në 30 qershor pa humbur afatet e pagesave, ai do të marrë një afat prej rreth 145 miliardë dollarësh kur të maturohen investimet e bëra nga një llogari amerikane e njohur si Fondi i pensionit dhe aftësisë së kufizuar të Shërbimit Civil.

Normalisht, këto fonde do të riinvestoheshin, por Departamenti i Thesarit ka thënë se mund të përdorë të ardhurat për të ndihmuar në kryerjen e pagesave të nevojshme.

Korrik-tetor

Shumica e analistëve shohin se data e vërtetë X ndodh diku midis korrikut dhe tetorit.

Përveç tronditjes së tregjeve financiare globale, arritja e datës X pa një marrëveshje mund të bëjë që disa listat e pagave të qeverisë dhe përfitimet e Sigurimeve Shoqërore dhe pagesat e obligacioneve të mungojnë.

Shkarkimi dhe publikimi i teksteve nga Albanian Post nuk lejohet pa përmendur burimin. Faleminderit për respektimin e etikës së profesionit të gazetarit.

/Albanianpost.com


Lajmet kryesore