Shëndet

Punonjësit shëndetësorë në SHBA, po përballen me një krizë të shëndetit mendor


Studiuesit nga Qendrat Amerikane për Kontrollin dhe Parandalimin e Sëmundjeve (CDC) po japin alarmin për një krizë të shëndetit mendor për punonjësit e shëndetësisë.

Duke përdorur të dhënat e sondazhit mbarëkombëtar midis viteve 2018 dhe atij 2022, një raport i ri nga agjencia zbuloi se gati gjysma e punonjësve shëndetësorë raportuan se ndjeheshin “të djegur” në vitin 2022, nga më pak se një e treta katër vjet më parë.

Raportet e punonjësve shëndetësorë për ngacmime në punë u dyfishuan gjithashtu, shkruan CNN, transmeton AlbanianPost.

Raporti, i publikuar së fundmi, tregon gjithashtu se punonjësit e shëndetësisë përballen me rezultate më të këqija të shëndetit mendor sesa punonjësit në industri të tjera.

Gjetjet vijnë pas grevës më të madhe të punonjësve të kujdesit shëndetësor në historinë e SHBA, në të cilën 75 mijë punonjës të sindikalizuar të “Kaiser Permanente” cituan ndjenjat e djegies dhe mungesës kronike të personelit gjatë një largimi në pesë shtete dhe në Distriktin e Kolumbisë.

“Ndërsa zakonisht punonjësit e shëndetësisë kujdesen me zell për të tjerët në kohën e tyre të nevojës, tani janë punonjësit shëndetësorë të vendit tonë ata që po vuajnë dhe ne duhet të veprojmë”, tha Debra Houry, shefi mjekësor i CDC-së.

“Edhe para pandemisë”, shtoi Houry, “punët e punonjësve shëndetësorë ishin kërkuese: Ofruesit përballen me orë të gjata dhe orare të paparashikueshme, ekspozim ndaj sëmundjeve infektive dhe ndërveprime shpesh sfiduese me pacientët dhe familjet e tyre”.

Hulumtimet e mëparshme kanë zbuluar se punonjësit e kujdesit shëndetësor – veçanërisht infermierët, punonjësit e ndihmës shëndetësore dhe teknikët shëndetësorë – përballen me një rrezik në rritje të vetëvrasjes në krahasim me njerëzit që nuk punojnë në fushën mjekësore.

“Kujdesi për njerëzit që janë të sëmurë mund të jetë gjithashtu shumë stresues dhe emocional”, tha Houry.

“Megjithëse ju bëni gjithçka që mundeni për të shpëtuar një jetë, unë ende mbaj mend disa nga rastet e vështira të pacientëve që kisha, ku i dhashë lajmin e keq për një diagnozë të avancuar kanceri një bashkëshorti që punonte ose kohën kur nuk isha në gjendje të ringjallja fëmijën e vogël pas një aksidenti me makinë. Pas një ndërrimi si ky, do të më duhej të bëja një front të mirë dhe të kujdesesha për familjen time. Dhe duke bërë këtë, nuk i kam kushtuar gjithmonë vëmendje të mjaftueshme nevojave të mia të shëndetit”, shtoi tutje ai.

Sipas Houry, pandemia COVID-19 i përkeqësoi sfidat në vendin e punës, me ofruesit e kujdesit shëndetësor që përballeshin me një valë pacientësh, orë të gjata dhe mungesë furnizimi.

Këto strese nxitën një rritje të ndërlikimeve të shëndetit mendor, ideve vetëvrasëse dhe, si pjesë të mëdha të popullsisë së rritur të SHBA-së, sfidat e abuzimit me substancat.

Studimi zbuloi se punonjësit e kujdesit shëndetësor raportuan një rritje të ditëve të shëndetit mendor të dobët midis 2018 dhe 2022.

Në anketë, 44% e punonjësve shëndetësorë raportuan se dëshironin të kërkonin një punë të re, nga 33% në vitin 2018.

Në të kundërt, numri i punëtorëve të tjerë thelbësorë që synonin të kërkonin një punë të re ra në të njëjtën periudhë.

Ndërkohë, numri i punonjësve të kujdesit shëndetësor që përjetuan ngacmime – duke përfshirë kërcënime të dhunshme, ngacmime dhe abuzime verbale nga pacientët dhe kolegët – u rrit nga 6% në 13% gjatë periudhës së studimit.

Sipas raportit të CDC-së, ngacmimi kishte ndikime të mëdha në shëndetin mendor të punonjësve shëndetësorë: Punonjësit shëndetësorë që raportuan se ishin ngacmuar kishin 5 herë më shumë gjasa të raportonin ankth krahasuar me ata që nuk ishin.

Ata që u përballën me ngacmime kishin mbi tre herë më shumë gjasa të raportonin depresionin.

Për shembull, 85% e punonjësve shëndetësorë që përjetuan ngacmim raportuan se ndjenin ankth, krahasuar me 53% të atyre që nuk e kishin përjetuar.

Gjashtëdhjetë përqind e viktimave të ngacmimit raportuan se kishin përjetuar depresion, gati dyfishi i numrit të punonjësve shëndetësorë që nuk kishin pësuar ngacmime.

“Këto pasoja, megjithatë, janë të parandalueshme me politika dhe praktika të përmirësuara në vendin e punës”, thotë raporti.

Instituti Kombëtar për Sigurinë dhe Shëndetin në Punë i CDC-së gjithashtu planifikon të nisë një fushatë kombëtare këtë vjeshtë për të ndihmuar drejtuesit e spitaleve të adresojnë sfidat ndaj mirëqenies së punonjësve shëndetësorë – pjesë e një nisme të vazhdueshme nga agjencia për të rritur ndërgjegjësimin për sfidat e shëndetit mendor të punonjësve shëndetësorë .

Shkarkimi dhe publikimi i teksteve nga Albanian Post nuk lejohet pa përmendur burimin. Faleminderit për respektimin e etikës së profesionit të gazetarit.

/Albanianpost.com


Lajmet kryesore