Aplikacione

Punonjësit përdorin fshehurazi inteligjencën artificiale në punë


Që kur OpenAI nxori në treg ChatGPT-në në nëntor, kompanitë janë përpjekur të mbajnë nën kontroll përdorimin e tij në vendin e punës.

Mirëpo shumë organizata janë të shqetësuara se të dhënat e tyre do të rrjedhin.

Këtë, jo vetëm duke trajnuar pa dashje algoritmet e OpenAI me informacione të ndjeshme, por gjithashtu duke shfaqur potencialisht sekretet e korporatave ndaj kërkesave të konkurrentëve.

Të paktën i këtij mendimi është Simon Johnson, kreu i grupit të ekonomisë dhe menaxhimit global në MIT Sloan School of Management. në Massachusetts, SHBA.

Megjithatë, shumë punonjës e duan teknologjinë dhe kanë arritur të dëshirojnë, madje të varen nga ajo.

“Këto janë mjete praktike që e bëjnë jetën më të lehtë, siç është grumbullimi i përmbajtjes – në vend që të shikojë disa burime për të gjetur një politikë organizative të errët, ChatGPT mund të sigurojë një draft të parë të dobishëm në momente”, ka thënë Bryan Hancock, partner në McKinsey & Co.

“Ata gjithashtu mund të ndihmojnë me detyra teknike, si kodimi dhe të kryejnë detyra rutinë që lehtësojnë ngarkesën dhe oraret njohëse të punonjësve”, ka shtuar ai.

Pavarësisht nëse teknologjia është e ndaluar në mënyrë eksplicite, disa punonjës po kërkojnë mënyra për të vazhduar përdorimin e mjeteve gjeneruese të inteligjencës artificiale në mënyrë diskrete.

Teknologjia po bëhet gjithnjë e më shumë një kanal i pasëm i punonjësve: në një studim të shkurtit 2023 nga rrjeti social profesional Fishbowl, 68 për qind e 5 mijë e 67 të anketuarve që përdorën inteligjencën artificiale në punë thanë se nuk ua zbulojnë përdorimin shefave të tyre.

Edhe në raste pa ndalime në vendin e punës, punonjësit mund të dëshirojnë ende ta mbajnë përdorimin e tyre të inteligjencës artificiale të fshehur, ose të paktën të mbrojtur, nga kolegët.

Si rezultat, po shfaqen forume për punëtorët që të shkëmbejnë strategjitë për të mbajtur një profil të ulët.

Në komunitete si Reddit, shumë njerëz kërkojnë metoda për të anashkaluar në mënyrë të fshehtë ndalimet në vendin e punës, qoftë përmes zgjidhjeve të teknologjisë së lartë ose atyre rudimentare për të errësuar përdorimin.

Dhe një numër në rritje i punonjësve që kanë filluar të varen nga inteligjenca artificiale mund të duhet të fillojnë të kërkojnë mënyra për të shmangur vëmendjen.

Sipas një sondazhi të BlackBerry të gushtit 2023 me 2 mijë vendimmarrës globalë të IT-së, 75 për qind aktualisht po shqyrtojnë ose zbatojnë ndalimin e ChatGPT-së dhe aplikacioneve të tjera gjeneruese në vendin e punës.

61 për qind prej tyre thonë se masat synojnë të jenë afatgjata ose të përhershme.

Teksa këto ndalime mund t’i ndihmojnë kompanitë të mbajnë informacione të ndjeshme larg duarve të gabuara, mbajtja e inteligjencës artificiale gjeneruese larg punonjësve, veçanërisht në një bazë afatgjatë, mund të rezultojë me efekt të kundërt.

Marrë nga “BBC”, përshtatur për “Albanian Post”.

Shkarkimi dhe publikimi i teksteve nga Albanian Post nuk lejohet pa përmendur burimin. Faleminderit për respektimin e etikës së profesionit të gazetarit.

/Albanianpost.com


Lajmet kryesore