Biznes

Punonjësit kudo në Evropë përballen me dimrin e zymtë përpara


Në të gjithë Evropën, punonjësit përballen me një dimër të zymtë përpara, pasi normat e larta të interesit përkeqësojnë krizën e kostos së jetesës.

Me normat e interesit të eurozonës në nivele rekord, viti 2023 do të mbahet mend si “një kohë e padrejtësive të mëdha ekonomike”, ka thënë Esther Lynch për The Guardian.

Konfederata Evropiane e Sindikatave (ETUC) përfaqëson 45 milionë punëtorë nga i gjithë kontinenti, duke përfshirë Mbretërinë e Bashkuar.

Lynch, sekretarja e përgjithshme e ETUC, ka shprehur zhgënjimin që punëtorët me të ardhura të ulëta pritet të shtrëngojnë rripat në betejën kundër inflacionit.

Dhe për këtë të fundit, ajo ka fajësuar  “përfitimin” nga firmat e fuqishme.

Banka Qendrore Evropiane (BQE) rriti normën e saj të depozitave, e cila paguhet në depozitat e bankave komerciale, në 4 për qind këtë muaj, niveli më i lartë që nga nxjerrja e euros më shumë se dy dekada më parë.

Inflacioni në Mbretërinë e Bashkuar është 6.7 për qind, kundrejt një mesatare prej 5.2 për qind në eurozonë, dhe norma bazë e Bankës së Anglisë është gjithashtu më e lartë se norma e eurozonës, në 5.25 për qind.

Lynch, e cila është me qendër në Bruksel, ka paralajmëruar se pas një periudhe ekonomike sfiduese, shumë familje në të gjithë kontinentin tani nuk janë të përgatitura mirë për këto rritje të mprehta të kostove të huamarrjes.

“Nëse shikoni krizën e fundit financiare në vitin 2008, njerëzit u futën në atë pas një bumi: ata kishin kursime. Ata do të hyjnë në këtë moment krize në fund të dy viteve të COVID-it, ku shumë njerëz nuk kishin punë ose punë të kufizuara me të ardhura të kufizuara”, ka shtuar ajo.

“Mund të shikoni dhe të jeni shumë të shqetësuar për situatën që do të zhvillohet kur të jemi në dimër. Njerëzit mbahen me thonjtë e tyre. Deri në fund të vitit, ata nuk do të mund të durojnë më”, ka vijuar ajo.

Në lidhje me inteligjencën artificiale, ajo ka theksuar se duhet të merret parasysh se si të sigurohemi që përfitimet të ndahen në mënyrë të drejtë me fuqinë punëtore.

Dhe, sipas saj, kjo mund të arrihet si përmes taksimit, ashtu edhe përmes punëtorëve që kanë fuqi negociuese në firmën e tyre.

ETUC ka hartuar një sërë rregullash për mënyrën se si inteligjenca artificiale duhet të vendoset në vendin e punës, duke përfshirë “parimin e njeriut nën kontroll”: idenë që njerëzit, jo makinat, duhet të jenë gjithmonë vendimmarrësit përfundimtarë.

Kurse për tranzicionin e gjelbër larg lëndëve djegëse fosile, Lynch i ka bërë jehonë pikëpamjes së disa sindikatave të Mbretërisë së Bashkuar, duke përfshirë GMB dhe Unite, se do të duhet të menaxhohet me kujdes për të shmangur humbjet masive të vendeve të punës.

“Ne shpresojmë shumë të mos lëmë askënd pas”, ka thënë ajo, duke u kërkuar qeverive evropiane që t’i bëjnë jehonë qasjes së Aktit të Reduktimit të Inflacionit prej miliarda dollarësh të Joe Biden, në kushtëzimin e investimeve publike me krijimin e “punëve me pagesë të mirë”.

“Ndihma që marrin kompanitë duhet të lidhet me një plan të qartë: jo më çeqe bosh”, ka ravijëzuar ajo.

Teksa pjesa më e madhe e fokusit të saj është në ndikimin e politikëbërësve të BE-së, Lynch këmbëngul se sindikatat në të dyja anët e Kanalit kanë ende arsye të mira për të bashkëpunuar, pavarësisht Brexit.

“Shumë nga zgjidhjet që ndjekin sindikatat, të cilat kanë të bëjnë me të kuptuarit se si të bëjnë përparime për njerëzit që punojnë përmes marrëveshjeve kolektive, përmes veprimit kolektiv, përmes partneritetit social, përmes dialogut social, të gjitha këto ekzistojnë, pavarësisht nëse MB është apo jo në BE”.

“Kompanitë vazhdojnë të operojnë në të gjithë Evropën. Kompanitë nuk u larguan nga BE-ja”.

Marrë nga “The Guardian”, përshtatur për “Albanian Post”.

Shkarkimi dhe publikimi i teksteve nga Albanian Post nuk lejohet pa përmendur burimin. Faleminderit për respektimin e etikës së profesionit të gazetarit.

/Albanianpost.com


Lajmet kryesore