Lajme

Pse kompanitë e transmetimit po anojnë nga reklamat dhe po rrisin çmimet


Kur shërbimet e transmetimit dolën në treg, një pjesë e joshjes së tyre ishte eliminimi i përvojës së reklamave.

Konsumatorë të shumtë hoqën dorë nga televizioni në mënyrë që të mund të shikonin programe pa ndërprerje, duke u abonuar në shërbime si Netflix-i.

Duket se revolucionarizoi peizazhin e biznesit mediatik dhe u dha konsumatorëve një përvojë të re, sipas kërkesës.

Megjithatë, të etura për të rritur të ardhurat, kompanitë e transmetimit po pompojnë reklama në produktet e tyre.

Në fund të shtatorit, Amazon njoftoi se do të integronte reklama në shërbimin Prime Video në të paktën 10 tregje globale në vitin 2024, duke iu bashkuar shumë transmetuesve të tjerë që tashmë e kanë bërë këtë lëvizje.

Dhe ky ndryshim vjen pasi shumë shërbime të transmetimit po përballen me shuma masive borxhi, thotë profesori Anthony Palomba.

Kjo është për shkak të kostos së investimeve në përmbajtje, tarifave të licencimit dhe shpenzimeve të tjera që këto kompani kanë bërë për të zgjeruar bibliotekat e tyre dhe për të konkurruar me shërbime të tjera në treg.

Tani, ata po kërkojnë kthim të investimeve dhe abonentët duket se do të paguajnë faturën.

NBCUniversal’s Peacock fitoi 4 milionë abonentë në tremujorin e kaluar, duke e çuar bazën totale në 28 milionë abonentë, një rritje prej 80% nga viti në vit.

Kurse transmetuesit e tjerë po anojnë drejt modeleve të mbështetura nga reklama dhe çmimeve më të larta të abonimit.

Hulu dhe Disney Plus rritën çmimet për opsionet e tyre pa reklama, duke mbajtur të qëndrueshme koston e niveleve relativisht fitimprurëse të bazuara në reklama.

Disney+ po prezanton një opsion të mbështetur nga reklama dhe gjithashtu po rrit çmimin e nivelit të tij pa reklama.

Ndërkohë, edhe Netflix-i ka prezantuar reklama për herë të parë në shumë vende anembanë globit.

Kjo qasje shënon një ndryshim të madh për këto kompani, të cilat po bëjnë këto lëvizje për të ndryshuar modelet e tyre origjinale të biznesit, thotë Dave Simon, kreu i iniciativave të rritjes në Moloco, një kompani reklamimi.

“Shumica e kompanive të mëdha të përmbajtjes panë një mundësi për të shkuar drejtpërdrejt te konsumatori, në krahasim me kalimin nëpër pikat e tyre tipike të shpërndarjes, operatorët kabllorë”, thotë ai.

“Ata të gjithë morën një lëvizje në ndërtimin e një biznesi me abonimin që ishte shtytësi kryesor i të ardhurave”, shton ai.

Megjithatë, hapësira është rritur dhe ndryshuar gjatë viteve të fundit.

“Tani që po shohim nivele të ulëta të modeleve të konsumit, është koha për të rivlerësuar nëse ishte apo jo basti i duhur”.

Vitin e kaluar, konsumatorët e kanë shpenzuar duke blerë dhe provuar oferta të ndryshme ndërsa tregu është zgjeruar, kështu që numrat e abonimeve në përgjithësi janë rritur, thotë ai.

Megjithatë, në shtator, rreth 6% e të gjithë pajtimtarëve të transmetimit në SHBA anuluan shërbimet e tyre, shkalla më e lartë e frenimit e regjistruar ndonjëherë.

“Teksa konsumatorët konsiderojnë dhe rishqyrtojnë atë që mund të paguajnë në mënyrë të arsyeshme për muaj, kompanitë e transmetimit duhet të vendosin nëse do të qëndrojnë me ofertat aktuale të abonimeve apo do të mbështeten më shumë në opsionet e mbështetura nga reklamat”, dallon Simon.

Sakaq, këto lëvizje kanë zemëruar shumë abonentë.

Megjithatë, kërkimet e kompanive të transmetimit për përfitim i zëvendësojnë frustrimet e konsumatorëve.

“Për një kohë të gjatë, disa kompani transmetimi nuk kanë qenë në gjendje të ilustrojnë kapacitetin e tyre për të sjellë një fitim dhe investitorët tani janë duke kërkuar për ato kthime”, thotë ai.

Ky ndryshim vjen pasi Netflix vendosi një goditje ndaj ndarjes së fjalëkalimeve dhe përdorimit të llogarisë në pajisje të shumta.

Teksa shumë konsumatorë humbën aksesin në llogaritë e përbashkëta të fshehta, ata hapën të tyren.

Në raportin më të fundit të fitimeve të kompanisë, Netflix raportoi se shtoi afro 9 milionë abonentë të rinj dhe rriti çmimin e abonimeve të mbështetura nga reklamat dhe premium – një përjashtim i fortë nga norma e anulimit të konkurrentëve.

Së bashku me të ardhurat bazë nga abonimet, Netflix ka miliona sy të rinj të cilëve mund t’u shërbejnë reklama, duke hapur një mundësi të madhe të ardhurash.

Për klientët që nuk do të paguajnë tarifa pa reklama, Simon thotë se përvoja e reklamës do të jetë e ndryshme nga ajo që ishte në ditët e kabllove.

Së pari, konsumatorët mund t’i nënshtrohen më pak reklamave sesa nëse do të shikonin televizion linear.

Teknologjia e transmetimit që fuqizon aplikacionet e sotme do të thotë gjithashtu më shumë personalizim reklamimi sesa ai linear.

Ndërkohë që reklamat lineare blihen nga një markë kundrejt një numri të madh audiencash që shikojnë kryesisht një shfaqje, opsionet e reklamave të transmetimit kanë kapacitetin të drejtohen nga të dhënat, duke u mundësuar markave të arrijnë konsumatorët me preferenca specifike.

Sfidat ekonomike dhe rritja e kostos së jetesës mund të nënkuptojnë se shumë shikues të transmetimit do të përfundojnë duke parë më shumë reklama.

Liz Duff, kreu i komercialeve dhe operacioneve në Total Media, një agjenci e planifikimit të mediave të sjelljes, thotë se konsumatorët e vetëdijshëm për koston po kërkojnë mënyra për të ulur shpenzimet.

Zgjedhja për një përvojë transmetimi më të lirë, të mbështetur nga reklama është më e përballueshme dhe në fund mund të japi rezultat.

Sipas saj, shërbimet e transmetimit janë aq të rrënjosura sa që ndryshimet e tregut nuk do t’i kthejnë domosdoshmërisht njerëzit në televizionin linear që u përpoqën t’i shpëtonin në fillim.

“Nuk ka gjasa që rritjet graduale të çmimeve t’i largojnë njerëzit nga transmetimi”, thotë ajo.

Sipas saj, ka shumë më tepër gjasa që rritja e çmimeve të inkurajojë konsumatorët të blejnë më shumë dhe të përfitojnë nga marrëveshjet.

Marrë nga “BBC”, përshtatur për “Albanian Post”.

Shkarkimi dhe publikimi i teksteve nga Albanian Post nuk lejohet pa përmendur burimin. Faleminderit për respektimin e etikës së profesionit të gazetarit.

/Albanianpost.com


Lajmet kryesore