Lajme

Pse është e vështirë lënia e duhanit?


Shumë ish-duhanpirës thonë se lënia e duhanit ka qenë vendimi më i vështirë që kanë ndërmarrë ndonjëherë.

Përfshirë këtu edhe njerëzit që janë marrë me sport, alpinist, dhe trajnerë.

Një duhanpirës mund t’i duhen disa përpjekje për të lënë duhanin përpara se ai të jetë plotësisht i pavarur.

Por pavarësisht këtyre vështirësive, ne e dimë se ia vlen të hiqni dorë. Vetëm 20 minuta pas lënies së duhanit, rrahjet tona të zemrës kthehen në normale.

Vetëm 12 orë më vonë, nivelet e monoksidit të karbonit në gjak kthehen në normale dhe vetëm dy javë më vonë funksioni i mushkërive përmirësohet.

Në Shoqatën Amerikane të Mushkërive, studiuesit besojnë se ka një  “zinxhir me tre lidhje” të komponentëve fizikë, socialë dhe mendorë të varësisë ndaj duhanit.

Duhanpirësit kanë një shans më të mirë për të lënë duhanin dhe për të qëndruar pa duhan nëse trajtojnë të tre pjesët e zinxhirit.

Fizike

Cigaret përmbajnë një kimikat të varur të quajtur nikotinë, që kur thithet shkakton lirimin e një kimikati tjetër të quajtur dopaminë në tru që ju bën të ndiheni mirë.

Fatkeqësisht, pasi dopamina kalon, këto simptoma kthehen, gjë që bën që duhanpirësi të dëshirojë një cigare tjetër.

Duhanpirësit gjithashtu krijojnë një tolerancë dhe varësi fizike nga nikotina, që do të thotë se duhet të pinë më shumë duhan për të ndjerë të njëjtin efekt.

Ka shtatë medikamente të miratuara nga FDA për të lënë duhanin që mund të ndihmojnë me këto simptoma.

Mendore

Akti i pirjes së duhanit është shpesh pjesë e një rutine të përditshme.

Duhanpirësit priren të ndizen në momente të caktuara të ditës – kur pinë kafe ose ngasin makinën , ose kur ndihen të stresuar.

Cigaret mund të bëhen një patericë, pothuajse si një mik i qëndrueshëm tek i cili mund të mbështeteni. Qëndroni në rrugën e duhur me lënien duke identifikuar këto momente dhe nxitës, dhe duke rimësuar ose përshtatur sjelljet për të qëndruar të fortë gjatë një mall.

Sociale

Shumë duhanpirës zhvillojnë grupe sociale rreth pirjes së duhanit – njerëzit do të shkojnë për një pushim duhan me miqtë ose kolegët.

Pirja e duhanit mund të përdoret gjithashtu si një akullthyes social duke pyetur: “Ke një çakmank?”

Në të njëjtën mënyrë, mbështetja në grupet sociale që mbështesin një përpjekje për të lënë duhanin mund të jetë e dobishme.

Në një sondazh të fundit, 80 për qind e duhanpirësve raportuan se mbështetja nga të tjerët, duke përfshirë miqtë, familjen, të tjerët të rëndësishëm dhe kolegët e tyre është shumë e dobishme për ta lënë me sukses duhanin.

Përveç kësaj, Shoqata Amerikane e Mushkërive ka bashkëpunuar me Pfizer për të krijuar Quitter’s Circle, një aplikacion i ri celular dhe komunitet social i krijuar për të ndihmuar duhanpirësit të lënë duhanin përmes mbështetjes arsimore, sociale dhe financiare.

Brenda disa klikimeve, duhanpirësit mund të krijojnë një ekip për lënien e duhanit me miqtë dhe familjen, të personalizojnë një plan për të lënë duhanin dhe të gjurmojnë përparimin, të gjejnë burime për t’u lidhur me një ofrues të kujdesit shëndetësor dhe të fillojnë një fond për lënien e duhanit – të gjitha në pëllëmbë të dorës.

Marrë dhe përshtatur nga BBC për Albanian Post

/Albanianpost.com


Lajmet kryesore