Shqipëria

Presidenti Begaj në Samitin e SDG-ve: Shqipëria është në një rrugë zhvillimi të përshpejtuar ekonomik, social dhe mjedisor


Presidenti i Republikës së Shqipërisë, Bajram Begaj, deklaroi gjatë Samitit të Nivelit të Lartë Politik për Zhvillimin e Qëndrueshëm (SDG) se vendi ynë është në një rrugë zhvillimi të përshpejtuar ekonomik, social dhe mjedisor.

Kujtojmë që, më 18 dhe 19 shtator, po mbahet në New York, Forumi i Nivelit të Lartë Politik për Zhvillimin e Qëndrueshëm, i njohur si Samiti për Objektivat e Zhvillimit të Qëndrueshëm, ku marrin pjesë kryetarët e shteteve/qeverive të vendeve anëtare të Organizatës së Kombeve të Bashkuara.

“Dëshiroj të theksoj se Shqipëria është në një rrugë zhvillimi të përshpejtuar, duke përqafuar një qasje gjithëpërfshirëse dhe transformuese që përfshin zhvillimin ekonomik, social dhe mjedisor. Zbatimi i agjendës së SDG-ve nuk është vetëm një prioritet; është një përpjekje kombëtare kolektive ku janë angazhuar të gjitha institucionet shtetërore, përfshirë shoqërinë civile”, u shpreh fillimisht kreu i shtetit.

Ky samit, i dyti që nga miratimi i Agjendës 2030 për Zhvillim të Qëndrueshëm, vlerësohet si një moment kyç për të risjellë në qendër të vëmendjes së shteteve dhe qeverive nevojën për trajtimin me përparësi të Objektivave të Zhvillimit të Qëndrueshëm dhe avancimin e Agjendës 2030, pas ndikimit të pandemisë, agresionit rus kundër Ukrainës dhe një sërë faktorësh të tjerë, që ndikuan në ngadalësimin e këtij procesi.

Presidenti Begaj shtoi më tej se “ Zhvillimi i qëndrueshëm është garancia jonë më e fortë për një botë të karakterizuar nga paqja e Stabiliteti”.

Kreu i shtetit u ndal në hapat e ndërmarra nga vendi ynë në kontekstin e zbatimit të SDG-ve, ku veçoi miratimin nga Kuvendi i Shqipërisë të rezolutës që përvijon angazhimet tona për të promovuar, financuar dhe monitoruar realizimin e SDG-ve, si pjesë e rrugëtimit tonë drejt integrimit në BE, krijimin e Fondit të Përshpejtimit të SDG-ve, të financuar kryesisht nga qeveria, por edhe nga nga aktorë e partnerë joqeveritarë.

Presidenti shqiptar tha se duhen intensifikuar përpjekjet për t’i dhënë një shtysë implementimit të Axhendës 2030.

“Objektivat e Zhvillimit të Qëndrueshëm vazhdojnë të shërbejnë si udhërrëfyesi ynë universal, i pandashëm dhe i integruar, duke udhëhequr vizionin dhe aspiratat tona për vitet në vijim”, ravijëzoi në përmbyllje të fjalës së tij Presidenti Begaj.

Asambleja e Përgjithshme e OKB-së miraton deklaratën për të përshpejtuar objektivat e zhvillimit të qëndrueshëm

Ndërtimi i situatës

Ministri për Evropën dhe Punët e Jashtme të Shqipërisë, Igli Hasani, deklaroi se agjenda e vendit është plotësisht në përputhje me Objektivat e Zhvillimit të Qëndrueshëm (SDG) të OKB-së.

Lajmi u bë i ditur gjatë nisjes së Samitit javor të Objektivave të Zhvillimit të Qëndrueshëm në New York.

Në Eventin e SDG-së, Ministri i Jashtëm Igli Hasani rikonfirmoi angazhimin e Shqipërisë për zbatimin e Përshpejtuesit Global për Punë të Denjë dhe Mbrojtje Sociale për Tranzicione të Drejta, njoftoi MEPJ-ja shqiptare.

“Axhenda e Strategjisë Kombëtare për Zhvillim dhe Integrim Evropian (SKZHIE) e Shqipërisë është plotësisht në përputhje me SDG 2030 që mbështet trajnimin dhe punësimin afatgjatë, veçanërisht për gratë, të rinjtë dhe grupet e cenueshme”, shtoi Hasani.

Sipas tij, Qeveria është plotësisht e përkushtuar për të krijuar ekonomi të qëndrueshme dhe miqësore me vendet e punës përmes konsensusit social.

Kryediplomati ravijëzoi se Shqipëria pret të bashkëpunojë me partnerë ndërkombëtarë, duke ndarë përvojat dhe duke kontribuar në përpjekjet kolektive për të promovuar punë cilësore dhe mbrojtje sociale.

Çfarë pritet nga Asambleja e Përgjithshme e OKB-së

Disa takime të nivelit të lartë që pritet të ndodhin gjatë Asamblesë së Përgjithshme fokusohen në prioritetet e vendeve në zhvillim në Afrikë, Amerikën Latine dhe Azi: klima, shëndeti, financimi për zhvillimin dhe si të arrihen Objektivat e Zhvillimit të Qëndrueshëm (SDG) – një listë globale “për të bërë” e krijuar në 2015 – në rrugën e duhur.

Vëmendja e njerëzve në UNGA këtë vit do të jetë po ashtu te samiti shumë i rëndësishëm për SDG-të.

I mbajtur vetëm një herë në katër vjet, Samiti i këtij viti shënon gjysmën e rrugës deri në afatin 2030 për zbatimin e Objektivave të Zhvillimit të Qëndrueshëm (SDG).

Kombet e Bashkuara kanë thënë se vetëm 15 për qind e objektivave të SDG-ve janë në rrugën e duhur, duke u bërë thirrje aktorëve kyç për të shpëtuar qëllimet.

Sekretari i Përgjithshëm i OKB-së, António Guterres, në hapjen e Fundjavës së Veprimit për SDG në selinë e OKB-së në New York të shtunën, u bëri thirrje aktorëve të shoqërisë civile që të përdorin zërat e tyre pasionante dhe rrjetet e tyre energjike bazë për të ndihmuar në shpëtimin e SDG-ve.

Samiti, i planifikuar të mbahet të hënën dhe të martën, nga 18 deri më 19 shtator, do të shënojë pikën e mesit të SDG-ve, midis fillimit të tyre në 2015 dhe afatit të tyre 2030.

Qëllimet e premtuara nga vendet anëtare të OKB-së kur miratuan 2030-ën për të “të mos lënë askënd prapa” nuk janë arritur ende, pavarësisht disa përparimeve.

Java më e madhe diplomatike e vitit

Shkarkimi dhe publikimi i teksteve nga Albanian Post nuk lejohet pa përmendur burimin. Faleminderit për respektimin e etikës së profesionit të gazetarit.

/Albanianpost.com


Lajmet kryesore