Biznes

Politika e re e Departamentit amerikan të Drejtësisë nxit kompanitë të raportojnë keqbërjet


Kompanitë që raportojnë vullnetarisht keqbërjen te prokurorët amerikanë mund të kursehen nga dënimet penale.

Kështu kanë thënë shefat e degëve kryesore të Departamentit të Drejtësisë në New York, në një përpjekje për të joshur zbulimet e hershme mes një rënie të vazhdueshme të ndjekjeve penale.

Damian Williams dhe Breon Peace kanë thënë se kompanitë plotësisht bashkëpunuese do të marrin “përfitime të rëndësishme” dhe në përgjithësi nuk do të detyrohen të deklarojnë fajësinë.

Në mungesë të “faktorëve rëndues” të tillë si sjelljet e pahijshme që përbëjnë një kërcënim të rëndë për sigurinë kombëtare ose shëndetin publik, ose krime “thellësisht të përhapura”, korporatat mund të marrin të paktën 50 për qind dhe deri në 75 për qind zbritje për çdo dënim.

Zyrat kryesore në New York kanë thënë se sjellja e zbuluar nuk duhet të ishte raportuar publikisht ose të ishte e njohur për prokurorët dhe duhet të bëhet brenda “një kohe të arsyeshme të shpejtë”.

“Ne shpresojmë dhe presim që kompanitë, si qytetarë të mirë të korporatave, do të përfitojnë nga kjo politikë e re për të raportuar sjelljen e pahijshme kriminale nga punonjësit dhe agjentët kur ata të jenë të vetëdijshëm për këtë, në mënyrë që keqbërësit individualë të mbahen përgjegjës”, ka thënë Peace.

Ndërkaq, politika e re vjen disa javë pasi studiuesit në Universitetin e Sirakuzës zbuluan se ndjekja penale e shkelësve të jakave të bardha në vitin 2022 arriti pikën më të ulët.

Dhe se shumica e referimeve në Departamentin e Drejtësisë në lidhje me shkeljet e jakave të bardha nuk rezultuan në ndjekja penale.

Teksa kanë theksuar se kompanitë, jo individët, do të ishin përfituesit e çdo përfitimi të zbulimit të hershëm, zyrat e avokatëve amerikanë ka thënë se nuk kishte asnjë pikë në të cilën do të ishte shumë herët për t’i paralajmëruar ata për keqbërje të dyshuara.

“Duhet të na telefononi përpara se t’ju telefonojmë”, ka thënë një zyrtar i lartë në zyrën e prokurorit amerikan për rrethin jugor të New York-ut.

“Mos bëni një vit hetim të brendshëm dhe pastaj të vini te ne”, kanë shtuar ata.

Marrë nga “Financial Times”, përshtatur për “Albanian Post”.

Shkarkimi dhe publikimi i teksteve nga Albanian Post nuk lejohet pa përmendur burimin. Faleminderit për respektimin e etikës së profesionit të gazetarit.

/Albanianpost.com


Lajmet kryesore