Lajme

Pavarësia gjyqësore e Hong Kongut nën sulm sistematik, paralajmërojnë figurat ligjore


Figura ndërkombëtare gjyqësore, përfshirë ish-prokurorin e përgjithshëm të Mbretërisë së Bashkuar, Sir Robert Buckland, kanë paralajmëruar gjyqtarët e mbetur britanikë, australianë dhe kanadezë që veprojnë në Hong Kong se ata po punojnë në një mjedis ku pavarësia e gjyqësorit është minuar plotësisht dhe partia komuniste kineze mund të diktojë rezultatin.

Grupi ka mbështetur një opinion ligjor që thotë se kërcënimet sistematike ndaj pavarësisë gjyqësore të Hong Kongut do të vazhdojnë të intensifikohen dhe se prania e vazhdueshme e gjyqtarëve jashtë shtetit po përdoret nga qeveria e territorit si një votë besimi.

Si prokuror i përgjithshëm, Buckland filloi rishikimin e qeverisë që bëri që sekretarja e jashtme, Liz Truss, të njoftonte në mars se gjyqtarët e emëruar nga Mbretëria e Bashkuar nuk do të ulen më në gjykatën e lartë të Hong Kongut.

Dy gjyqtarë të gjykatës supreme britanike dhanë dorëheqjen menjëherë, por në një deklaratë të përbashkët gjashtë gjyqtarë britanikë të emëruar nga Hong Kongu kundërshtuan dorëheqjen, duke thënë se “pjesëmarrja e vazhdueshme” e tyre si gjyqtarë jashtë shtetit ishte “në interes të popullit të Hong Kongut”. Dy gjyqtarë të tjerë, nga Kanadaja dhe Australia, gjithashtu ranë dakord të qëndrojnë.

Opinioni ligjor synon qartë që t’i bëjë gjyqtarët të mendojnë përsëri, megjithëse, në lidhje me pavarësinë e tyre, ai nuk kërkon shprehimisht që ata të qëndrojnë mënjanë.

Aktorët pro-Pekinit, përfshirë ligjvënësit e Hong Kongut, kërcënojnë të reduktojnë juridiksionin e gjykatave të Hong Kongut për çështjet nëse ato nuk trajtohen në interes të partisë komuniste.

/Albanianpost.com


Lajmet kryesore