Lajme

Parlamenti i BE-së, hipotezat e ndarjes së komisioneve


Ka përfunduar ndarja e komisioneve parlamentare midis grupeve të ndryshme politike, duke marrë parasysh Patriotët për Evropën (PfE) të sapoformuar.

Është ende provizore.

Versioni përfundimtar do të arrijë të enjten pas konferencës së kryetarëve të grupeve dhe shumë do të varet nëse “kordoni sanitar” do të aktivizohet ndaj Patriotëve (dhe pjesë e ECR), siç ishte zbatuar për Identitetin dhe Demokracinë në legjislatura e mëparshme.

Gjithsej janë 24 komisione: 7 do të shkojnë te Partia Popullore, 5 te Socialistët, 3 te Liberalët, 3 te Konservatorët e ECR-së, 2 te Patriotët për Evropën, 2 për të Gjelbrit dhe 2 në të majtë.

Skema parashikon edhe ndarjen e nënkryetarit të parë, të dytë, të tretë dhe të katërt.

Ndër nënkryetarët e parë, 11 i atribuohen EPP-së, 5 të Gjelbërve, 3 S&D, 2 Renew dhe ECR, 1 PfE.

Pozicionet me zgjedhje

Pozicionet e larta në komisione ndahen në bazë të metodës d’Hondt, një llogaritje matematikore e përdorur në disa sisteme zgjedhore proporcionale për ndarjen e mandateve dhe posteve.

Por nuk ka automatizëm: për çdo pozicion të lartë ka një zgjedhje brenda komisionit të interesuar, kështu që nëse grupet bien dakord të mos mbështesin një kandidat, kjo nuk kalon edhe nëse ai i përket familjes së cilës i përket teoria ose nënkryetari.

Është i ashtuquajturi “kordon sanitar”.

Në vitin 2019 ndodhi e kundërta.

Në vitin 2019, ish-deputeti i M5S Fabio Massimo Castaldo arriti të zgjidhej nënkryetar i Parlamentit Evropian (një nga 14 deputetët e David Sassoli), pavarësisht se nuk kishte një grup, ndërsa asnjë kandidat i ECR nuk u bë nënkryetar.

Operacioni nuk pati më sukses në gjysmë të mandatit, kur Castaldo nuk u rikonfirmua ndërsa ECR arriti të zgjidhte Letonezin Roberts Zile, duke thyer “kordonin sanitar”, falë mbështetjes së EPP-së.

Komisionet

Në letër, Patriotëve, ku bën pjesë edhe Lega, u janë caktuar kryesitë e komisioneve të Transportit dhe Kulturës dhe Arsimit.

Në ECR, ku ulen Fratelli d’Italia, komisioni i Buxhetit, Lirive Civile dhe Peticioneve.

EPP-së komisionet e Punëve të Jashtme, Bujqësisë, Industrisë, Çështjeve Kushtetuese, Peshkimit, Kontrollit Buxhetor, Shëndetit Publik.

Tek socialistët e S&D, kryetarët e komisioneve për Problemet Ekonomike, Mjedisin, Tregtinë Ndërkombëtare, Zhvillimin Rajonal, të Drejtat e Grave dhe Barazinë Gjinore.

Për liberalët e Renew Europe komisionet e Zhvillimit, Çështjeve Ligjore, dhe Sigurisë dhe Mbrojtjes.

Komisionet e Tregut të Brendshëm dhe Mbrojtjes së Konsumatorit dhe të Drejtave të Njeriut do të shkojnë te të Gjelbrit.

Në të majtë, komisionet e Punës dhe Çështjeve Sociale dhe Çështjeve Fiskale.

Shkarkimi dhe publikimi i teksteve nga Albanian Post nuk lejohet pa përmendur burimin. Faleminderit për respektimin e etikës së profesionit të gazetarit.

/Albanianpost.com

Lajmet kryesore