Shqipëria

Parlamenti Evropian voton pro hapjes së negociatave për Shqipërinë


Komisioni i Punëve të Jashtme të Parlamentit Evropian (PE) ka votuar me 66 vota pro, katër kundër dhe tre abstenime raportin e eurodeputetes Isabel Santos, mbi vlerësimin e Komisionit Europian (KE) për progresin e Shqipërisë në integrimin evropian gjatë vitit 2021.

Në raport, eurodeputetët përgëzojnë angazhimin e palëkundur të Shqipërisë drejt rrugës evropiane, si dhe mbështesin transformimin demokratik të vendit dhe aspiratën për anëtarësim në BE.

Sipas eurodeputetëve që kanë votuar pro raportit të Santos, dështimi i hapjes së negociatave deri tani ka qenë “i padrejtë”.

Eurodeputetja Isabel Santos

Ky dështim, sipas tyre, minon qëndrimet e publikut ndaj BE-së dhe është një rrezik serioz për politikën e zgjerimit të BE-së.

Duke përgëzuar vazhdimësinë e Shqipërisë, si një partner i besueshëm dhe i përkushtuar ndaj politikës së jashtme në përputhje me politikën e jashtme, të sigurisë dhe të mbrojtjes së BE-së, nëpërmjet raportit, Santos i bëri thirrje BE-së për të “vlerësuar në mënyrë kritike implikimet historike të rëndësishme të sigurisë për stabilitetin dhe unitetin në kontinentin evropian dhe në Ballkanin Perëndimor në kontekstin e agresionit rus kundër Ukrainës”.

Ndër të tjera, në raport, ndaj shteteve anëtare kërkohet që të demonstrojnë unitetin evropian.

Kjo, duke nisur zyrtarisht negociatat e anëtarësimit me Shqipërinë dhe Maqedoninë e Veriut, por edhe duke marrë parasysh, si implikimet gjeopolitike të vendimit, ashtu edhe përmbushjen e kritereve zyrtare nga të dy vendet.

Në raport ripërsëritet fakti se anëtarësimi i Shqipërisë në BE varet nga reformat e qëndrueshme dhe të pakthyeshme në fushat themelore të politikave.

Nga ana tjetër, eurodeputetët i kanë kërkuar Shqipërisë të vazhdojë dhe të intensifikojë përpjekjet e saj për të përforcuar funksionimin e gjyqësorit, për të forcuar demokracinë, shtetin e së drejtës dhe ekonominë.

Vendi gjithashtu duhet të fuqizojë shoqërinë civile, të luftojë korrupsionin dhe krimin e organizuar, të sigurojë lirinë e medias dhe të garantojë mbrojtjen e të drejtave të pakicave, duke përfshirë komunitetin LGBTQI.

Të gjitha kompromiset politike janë aprovuar nga Komisioni i Punëve të Jashtme të Parlamentit Evropian.

/Albanianpost.com


Lajmet kryesore