Opinione / Teknologji

Si mund të ndikojnë akuzat për sjellje të pahijshme seksuale kundër Elon Musk në marrëveshjen e tij në Twitter


Abram Brown Anëtar i stafit në Forbes

Dhe ju që mendonit se kryqëzata – befasuese, donkishoteske – e Elon Musk kundër bot-eve të padëshiruara në Twitter do ishte gjëja më e rëndësishme që do të diskutonim këtë javë.

Epo, nuk është kështu, dhe kjo vjen nga sasia e re e pasigurisë e injektuar në blerjen/mosblerjen e Must të Twitter-it të enjten në mbrëmje, kur agjencia mediatike “Insider”  detajoi akuzat për sjellje të pahijshme seksuale kundër tij.

Kompania e tij e hapësirës “SpaceX” dyshohet se i ka paguar një ish-stjuardese të kompanisë 250 mijë dollarë për t’i mbyllur gojën, pasi ai i ekspozoi penisin asaj gjatë një masazhi dhe i propozoi për seks.

Musk tha për Insider se ka “shumë më shumë në këtë histori” pa hyrë në detaje të mëtejshme dhe ka kërkuar ta karakterizojë raportimin si një sulm të motivuar politikisht ndaj tij, i nxitur nga dëshira e tij e hapur për të hequr politikat e moderimit në Twitter nëse ai në të vërtetë blen kompania.

Si ndikojnë akuzat në blerjen e Twitter-it?

Ata, me shumë mundësi, nuk do te ndikojnë. Dhe kjo, në mënyrë të arsyeshme, është e sigurt që do të zhgënjejë këdo që nuk beson në  mbrojtjen e postit politik të Musk-ut, por mendojnë se ai nuk duhet të tregojë intrigat e punonjësve të tij.

Bordi i Twitter mund të jetë në gjendje të ndryshojë në mënyrë të arsyeshme qëndrimin e tij ndaj marrëveshjes duke përmendur këto akuza për ngacmim seksual. Ose ata mund të përdorin të ashtuquajturën klauzolë “Efekti negativ i materialit prind”, që në thelb do të thotë nëse blerësi (në këtë rast Musk) ka fshehur një fakt që do të ndikonte ndjeshëm në aftësinë për të mbyllur marrëveshjen, i bleri (Twitter) mund të largohet.

Dhe nëse bordi do ta bënte këtë, do t’i duhej t’i paguante Muskut tarifën prej 1 miliard dollarësh për ndarjen e detajuar në marrëveshjen e bashkimit.

Mënyra tjetër që funksionon kjo përfshin votën e aksionerëve për bashkimin, e cila do të ndodhë të mërkurën e ardhshme, më 25 maj. Ndoshta, nëse ka mjaft zemërim mbi akuzat, aksionarët do ta refuzojnë marrëveshjen – edhe nëse bordi nuk e ndryshon rekomandimin e tij.

Dhe atyre korporatave – Vanguard, State Street, BlackRock për të përmendur tre investitorët më të mëdhenj të Twitter-it – do t’u kërkohet të bëjnë të njëjtin veprim balancues mendor si bordi: A mjaftojnë këto akuza për të braktisur marrëveshjen edhe pse ne e dimë se Twitter-it ndoshta do t’i afrohet ndonjëherë një tjetër si Musk?

Ata mund t’i përgjigjen shumë mirë kësaj pyetjeje negativisht, duke vazhduar me marrëveshjen, dhe duke pasur parasysh këtë, ka një element tjetër në këtë diskutim që ia vlen të ngrihet tani.

Në këtë pikë, Musk ka konfirmuar se nuk do ta bëjë marrëveshjen me ofertën e tij origjinale prej 54,20 dollarësh për aksion, duke thënë se Twitter e mashtronte atë në lidhje me përhapjen e bot-eve të padëshiruara në platformë. Twitter thotë se nuk e ka mashtruar atë dhe nuk do të rinegociojë, kështu që duket se ata po shkojnë drejt gjykatave.

Twitter do të ketë një shans për të paditur Musk duke argumentuar se ai po shkel klauzolën e “performancës specifike” në marrëveshjen e bashkimit duke u larguar në mënyrë të pajustifikueshme nga 54.20 dollarët e rënë dakord. Shumë do të duhet të shkojnë drejt në favor të Twitter që ai argument i bazuar në performancën specifike të funksionojë. Marrëveshja do të duhet të përfundojë mbylljen pa Musk duke e përmirësuar disi më tej procesin. Financimi i tij do të duhet të mbetet i paprekur. Aksionarët do të duhet ta miratojnë atë. Më pas shkon te një gjyqtar, i cili mund ose jo të jetë në anën e Twitter.

Kjo do të marrë kohë. Një sasi të mirë kohe.

Vërtet, a ka Twitter atë lloj kohe për t’u ulur në vend, duke shpresuar që Musk, i cili as duket se nuk e dëshiron më kompaninë, të përfundojë duke blerë kompaninë?

Mos harroni, Twitter ishte tashmë një biznes i trazuar përpara se Musk të shfaqej, duke arritur vetëm përfitime të shpërndara dhe rritje të dobët të të ardhurave gjatë shumicës të 16 viteve të ekzistencës së tij. (Kjo është arsyeja pse nuk mund t’i gjejë vetes një blerës tjetër më të këndshëm se Musk).

Për më tepër, Twitter është një kompani publike dhe aksionarët e kompanive publike zakonisht nuk janë të durueshëm, sigurisht që nuk presin që një gjykatë të vendosë për një kompani e ardhmja e së cilës, me kalimin e viteve rrezikon të shpërbëhet në harresë. Ndërkohë, Musk nuk do të përfshihet nga të njëjtat kërkesa të ngushta kohore. Ai mund të presë nga Twitter, ndoshta të largohet tërësisht ose të largohet me një çmim të rinegociuar të marrëveshjes.

Kjo është e gjitha. Nuk ka absolutisht asnjë garanci që paditja e Musk për performancë specifike do të funksionojë.

Një skenar më i mundshëm: Twitter bën një hap pas dhe Musk merr një çmim më të ulët.

Dhe ajo që i ka mbetur bordit dhe aksionarëve të Twitter-it është kjo: Që ata, edhe pse zgjodhën të injorojnë akuzat për sjellje të pahijshme në shqyrtimin e tyre për shitjen e kompanisë te Musk, ende nuk e morën atë që donin.

Marrë nga Forbes, përshtatur për Albanian Post


Lajmet kryesore