Opinione / Editoriale

Shireen: Shuarja e zërit të viktimave pa zë


Marvan Bishara Analist i lartë politik në Al Jazeera

Nuk jam gati të flas për Shireen në kohën e shkuar. Jo sot. Ndoshta kurrë.

Shireen ka raportuar mizorinë e pushtimit izraelit për dekada, vetëm për të qenë viktimë e çmendurisë së tij të përgjakshme; çmenduri që ajo kaloi një jetë duke e ekspozuar.

Zonja Abu Akleh është një emër i njohur në botën arabe. E largët por e kudondodhur në shtëpi të panumërta nga Rabat-i në Riyad.

Një gazetare me përvojë, ajo ka qenë zëri i guximshëm nga Palestina që i bën jehonë botës.

Aty ku gazetarët sezonalë vijnë e shkojnë, ajo ka qenë aty ditë pas dite, vit pas viti, ballë për ballë me pushtuesit e atdheut të saj, duke u dhënë zë palestinezëve pa zë.

Shireen ka pasur atë zë të qëndrueshëm – një zë qetësues dhe të besueshëm. Gjithmonë e qetë, e ftohtë dhe e mbledhur edhe kur përballeni me rrethanat më të tmerrshme dhe skenat më të përgjakshme.

E cila rastis më shpesh nga sa mund të imagjinohet, fatkeqësisht.

Ka diçka modeste, por magjike në mënyrën se si ajo ka shëtitur rrugëve të Palestinës dhe ka kaluar nëpër rrugicat e kampeve të saj të refugjatëve, duke i folur botës me aq elokuencë; qartësi dhe besim.

Gjithmonë faktike dhe objektive. Dhe po, gjithmonë e matur. Nuk e humbi kurrë qetësinë.

Mahnitëse.

Edhe pse një gazetare lufte, ka një atmosferë bamirësie te ajo. Tepër humane në mes të një mjedisi çnjerëzor. Ajo është një reportere e pasionuar, ku pasioni i saj pasqyron një përzierje të lakmueshme dashurie dhe dhimbjeje për atdheun e vuajtur.

Është e përshtatshme që Shireen ka lindur në zemër të Palestinës, në Jerusalem, menjëherë pas luftës dhe pushtimit të Izraelit të vitit 1967.

Me origjinë nga një familje e krishterë në Betlehem, ajo studioi gazetari, por fillimisht punoi në UNRWA dhe më vonë në MIFTAH, duke promovuar dialogun dhe demokracinë, përpara se t’i kthehej gazetarisë me kohë të plotë.

Në vitin 1997, Shireen u bë një reportere e përkushtuar, një Jazeeriane, e cila për një çerek shekulli iluminoi një epokë të errët, gjithmonë bujare, por duke mos u përmbajtur kurrë.

Një pjesë e skenës mediatike arabe, mes gjigantëve të profesionit, ajo i dha Al Jazeera-s ngjyrën e saj të veçantë dhe e ndihmoi atë të raportonte nga zemra e botës arabe.

Ajo ka qenë një reportere lufte, po, por për dekada, Shireen ka qenë gjithashtu një gazetare investigative – duke mbuluar skenat e krimit, duke mbledhur prova, duke mbledhur të dhëna dhe duke ekspozuar kriminelët.

Është surreale të shikosh filma të vjetër lajmesh që tregojnë një Shireen të re duke folur me besim dhe duke reflektuar se si ajo ka arritur moshën nën pushtim, ose duhet të them, në krye të një okupimi – një okupim çnjerëzor që ka zgjatur tashmë më shumë se gjysmë shekulli dhe nuk ka një fund në horizont.

Le të mos e rrëmojmë kujtimin e Shireen me klishe dhe komplote për vdekjen e saj.

Shireen nuk bën klishe.

Ajo është viktimë e pushtimit izraelit, pavarësisht se kush apo cili ushtar e ka tërhequr këmbëzën.

Sikur të mos mjaftonte vrasja e saj në mëngjes, sigurimi izraelit duhej të bastiste shtëpinë e saj pasdite. Pse? Sepse të tillë janë ata. Sa për ne të tjerët, fansat, miqtë dhe familjarët e saj, le ta nderojmë ashtu siç na ka nderuar prej kohësh, solemnisht dhe me dashuri.

Shireen, në arabisht, do të thotë “bukuri e freskët”. E tillë, ka qenë dhe ajo.

Sot vajtojmë Shireen-in, nesër përçmojmë vrasësit e saj.


Lajmet kryesore