Opinione / Kolumnistët

Pse çështja “Evergrande” e shqetëson Xi Jinping


Federico Rampini Gazetar dhe anëtar i bordit redaktues të "Corriere della Sera"

Kërkesa e gjigantit të pronave të paluajtshme “Evergrande” për të “ristrukturuar” 19 miliardë dollarë borxhe me investitorët ndërkombëtarë bën që kriza kineze të rikthehet përpara një Gjykate amerikane.

Është një krizë me lëvizje të ngadalta që vazhdon prej vitesh: ajo filloi shumë përpara pandemisë dhe përfshin grupe të ndryshme, “Evergrande” është vetëm më i madhi dhe më i dukshëm.

Deri më tani, Xi Jinping ka arritur ta kontrollojë atë, duke e penguar të dalë jashtë kontrollit të regjimit.

Aq sa ekziston një narrativë propagandistike për këtë krizë, sipas së cilës qeveria e Pekinit, duke përdorur levat e kapitalizmit shtetëror e menaxhoi “kukullën” e saj të pronave të paluajtshme më mirë se Shtetet e Bashkuara në 2008.

Megjithatë, rritja kineze vazhdon të ngadalësohet dhe sektori i ndërtimit është në qendër të këtij ngadalësimi.

Krahasuar me Perëndimin, sektori kinez i pasurive të paluajtshme ka tre karakteristika që duhen mbajtur parasysh për të kuptuar shtrirjen e problemit.

E para është pesha disproporcionale e tullave dhe llaçit si një depo e kursimeve të klasës së mesme: sipas disa vlerësimeve, deri në 70% të kursimeve të familjeve investohen në shtëpi.

Kjo shpjegon lidhjen e menjëhershme dhe të drejtpërdrejtë midis rënies së çmimit të pronës dhe ngeljes në vend të konsumit: nëse shtëpitë e tyre vlejnë më pak, konsumatorët ndihen më të varfër dhe shtrëngojnë rripat e tyre.

Është një arsye pse rikuperimi pas COVID-19 është zhgënjyes.

Pasuritë e paluajtshme në një kuptim të gjerë përfshijnë gjithashtu të gjitha punimet e mëdha të ndërtimit që kanë vepruar si motori i rritjes kineze, me ndërtimin e qyteteve të reja dhe infrastrukturave të tyre, shumë përtej nevojave demografike të vendit.

Kjo ka krijuar prona pjesërisht të pabanuara dhe të pashitura.

Por kur motori i ndërtimit ishte duke punuar, duke marrë parasysh sektorin e ndërtimit në kuptimin e ngushtë dhe në kuptimin e gjerë me të gjitha industritë e lidhura (nga çimentoja deri tek pajisjet shtëpiake dhe mobilet), vlerësohet se deri në 30% e PBB-së kineze ishte e lidhur me këto aktiviteteve.

Kjo është arsyeja e dytë pse kriza e pasurive të paluajtshme po i vë një frenim të konsiderueshëm rritjes.

Së fundi, ekziston një veçori e tretë e Republikës Popullore, e cila nuk ka asnjë analogji në Perëndim.

Autoritetet vendore nxjerrin një pjesë të madhe të burimeve të tyre financiare nga shitja e tokës dhe lejeve të ndërtimit.

Shpërthimi i sektorit i privon qytetet dhe provincat nga mjetet për të financuar gjithçka, përfshirë shërbimet sociale.

Pra do të ketë edhe problem konsensusi nëse masat shtrënguese prekin bashkitë.

Çështja e pëlqimit tashmë e ka shqetësuar regjimin kinez në një mënyrë tjetër.

Miliona familje kishin bërë përparime në shtëpi që as nuk ishin ndërtuar, sepse grupet e pasurive të paluajtshme që falimentuan ose ishin në prag të falimentimit ndaluan ndërtimin.

Familjet në fjalë, përveçse kuptohet se janë tërbuar, janë kundërpërgjigjur duke i ndaluar pagesat për faturat e hipotekës bankare.

Çdo krizë e pasurive të paluajtshme  ka gjithmonë një anë krediti, duke pasur parasysh borxhin e lartë të grupeve të pasurive.

Kjo mbyll rrethin e të gjitha arsyeve pse Xi Jinping është i shqetësuar për çështjen “Evergrande” dhe çfarë fsheh ai.


Lajmet kryesore