Opinione / Editoriale

Pikëpamja e “The Guardian” për dokumentet e klasifikuara të Biden: jo keqdashëse, por një gabim


Bordi editorial i "The Guardian"

Nuk ka asnjë ekuivalencë të vërtetë midis dokumenteve të klasifikuara të gjetura në zotërimet e Joe Biden – në një ish zyrë dhe shtëpinë e tij në Wilmington, Delaware – dhe atyre të marra nga Donald Trump.

Presidenti kishte vetëm një pjesë të vogël të mijërave që u gjetën në ambientet e Trump-it, por më e rëndësishme është trajtimi dramatik i ndryshëm i çështjes.

Ekipi i Biden-it e kuptoi se dokumente mbaheshin gabimisht, i ktheu ato dhe lejoi vullnetarisht FBI-në në shtëpinë e tij për të kërkuar më shumë.

Në të kundërt, Trump-it iu kërkua të kthente të gjithë materialin e klasifikuar me një thirrje të jurisë së madhe, në lidhje me heqjen dhe shkatërrimin potencialisht të paligjshëm të dokumenteve të Shtëpisë së Bardhë.

Avokatët e tij thanë se ai e kishte bërë këtë.

Departamenti i drejtësisë më pas kaloi muaj të tërë duke u përpjekur për të zgjidhur çështjen përpara se të detyrohej të merrte një urdhër për një kontroll në Mar-a-Lago – duke gjetur shumë dokumente të tjera të klasifikuara.

Megjithatë, zbulimi i dokumenteve të mbajtura nga Biden – dhe veçanërisht mënyra se si ato janë shfaqur – është një siklet.

Presidenti na ka shitur ndershmërinë dhe kompetencën e tij në krahasim me njeriun që i parapriu dhe sfidoi pakujdesinë e Trump-it në lidhje me materialet e klasifikuara.

Demokratët e lartë janë zemëruar mjaftueshëm për të qenë jashtëzakonisht kritikë ndaj zotit Biden.

Të dyja rastet mund të pasqyrojnë pjesërisht “varësinë e mbiklasifikimit” të qeverisë amerikane.

Ai klasifikon rreth 50 milionë dokumente në vit.

Ky do të ishte një moment i mirë për të bërë një bilanc të procedurave të tij, por perspektivat e një kontabiliteti të arsyeshëm janë me siguri të pakta në mes të baltësve politike.

Në çdo rast, ndjekja penale e Trump-it tani do të jetë e vështirë politikisht dhe juridikisht.

Ky rast është ndoshta gabimi më i madh i Biden-it që nga trajtimi (shumë më domethënës) i tërheqjes nga Afganistani.

Por sulmet me të cilat ai përballet tani janë sa një shenjë e gjërave që do të vijnë, aq edhe janë rezultat i gabimit të tij.

Pavarësisht fuqisë së papritur të demokratëve në zgjedhjet afatmesme, realiteti i një kongresi të ndarë po shfaqet më qartë.

Republikanët kanë deklaruar prej kohësh synimin e tyre për të penguar Biden me hetime, ndërsa djali i tij Hunter është objektivi i parë dhe më i lehtë.

Disa nga republikanët më të prirur ndaj konspiracionit tani janë në komitetin e mbikëqyrjes.

Ndërkohë, beteja mbi tavanin e borxhit paralajmëron një epokë të re të degradimit legjislativ.

Ky është një territor shumë i njohur për presidentët demokratë, por ka të ngjarë të jetë më i përgjakshëm se kurrë duke pasur parasysh grupin aktual republikan.

Zellit ideologjik të shtetit të vogël (të kapërcyer lehtësisht kur Trump kërkoi të rriste tavanin e borxhit) dhe dëshirës së përhershme për të penguar një administratë demokratike, mund t’i shtohet moskoherenca, paparashikueshmëria dhe nihilizmi i “grupit parlamentar të lirisë”.

Megjithatë, kjo mund të rikthehet kundër republikanëve, duke i bërë demokratët të duken më të përgjegjshëm dhe të mundshëm për të mbrojtur interesat e votuesve.

Zoti Trump ka paralajmëruar tashmë republikanët që të mos prekin Medicare ose sigurimet shoqërore.

Supozimi deri më tani mbetet se zoti Biden është kandidati më i mundshëm i partisë në vitin 2024, megjithëse në një shkallë të madhe sepse nuk ka dalë asnjë alternativë e besueshme dhe sepse mendohet se zoti Trump, megjithëse i dëmtuar, ndoshta do të jetë zgjedhja republikane.


Lajmet kryesore