Opinione / Politikë

Pas 20 vitesh, tërheqja e Biden-it nga Afganistani përmbyll epokën e 11 shtatorit


Ben Rhodes Ben Rhodes ka qenë zëvendëskëshilltar amerikan i sigurisë kombëtare në administratën Obama

Për mirë a për keq, politika e jashtme është kaherë një zgjatim i politikës së brendshme të një kombi.

Harku i luftës së Amerikës në Afganistan është një dëshmi e këtij realiteti. Është historia e një superfuqie që kapërceu, u pajtua ngadalë me kufijtë e kapacitetit të saj për të formuar ngjarje jashtë vendit dhe u tërhoq në prag të mosfunksionimit të furishëm në vend.

Vëzhguar përmes këtij prizmi, tërheqja vendimtare, por kaotike e presidentit Joe Biden, vjen në fokus.

Historia nis me trauma dhe krenari. Më 11 shtator 2001, fuqia amerikane ishte në maja. Globalizimi i tregjeve të hapura, qeverisja demokratike dhe rendi ndërkombëtar i udhëhequr nga SHBA-të kishin formuar dekadën e kaluar.

Spektri i luftës bërthamore ishte zgjeruar, debatet ideologjike të shekullit të XX-të ishin zgjidhur. Për amerikanët, dhuna masive ishte diçka që ndodhi përgjatë periferisë së botës së pasluftës së ftohtë. Dhe pastaj, papritmas, periferia goditi qendrat e fuqisë amerikane, duke lënë mijëra të vrarë.

Si një njujorkez i ri, pashë një aeroplan të futet në Qendrën Botërore të Tregtisë dhe kulla e parë u rrëzua. Ndieja erën e ajrit, të tharë nga çeliku i djegur dhe vdekja, gati për ditë me radhë. Ashtu si shumica e amerikanëve, supozova se qeveria ime do të hakmerrej ndaj njerëzve që e bënë këtë. Por administrata e presidentit George W Bush kishte ambicie më të mëdha.

Duke folur disa ditë pas 11 shtatorit në një auditor që përfshinte Kongresin Amerikan dhe kryeministrin britanik, Tony Blair, Bush deklaroi: “Lufta jonë kundër terrorit fillon me alQaida-n, por nuk përfundon këtu. Nuk do të përfundojë derisa të gjendet, ndalohet dhe mposhtet çdo grup terrorist me shtrirje globale”.

Jashtë kësaj traume, publiku amerikan mbështeti deklaratën e Bush-it për një “luftë kundër terrorit”, një deklaratë boshe, me detaje që do të plotësoheshin nga administrata e tij.

Shumica e amerikanëve kishin frikë, donin të mbroheshin dhe po rrënjosnin mendime që qeveria e tyre të kishte sukses. Brenda disa javësh, Kongresi i dha Bush-it fuqi të pafundme për të zhvilluar luftë, miratoi Aktin Patriotik dhe filloi të punojë për rindërtimin e aparatit të sigurisë kombëtare amerikane.

Por përmbysja e shpejtë e talebanëve dhe shpërndarja e alQaida-s nuk i plotësoi ambiciet e Bush-it, i cili e kishte krahasuar këtë konflikt me Luftën e Dytë Botërore dhe Luftën e Ftohtë. Në vend që të fshinte udhëheqjen e alQaida-s dhe të kthehej në shtëpi, administrata e Bush-it vendosi të ndërtojë një qeveri të re afgane dhe më pas e zhvendosi menjëherë vëmendjen e saj në Irak.

Kjo teksa kundërshtarët politikë i konsideroi të dobët dhe jo-patriotikë. Kthim pas nuk kish.

Objektivat e atyre viteve të hershme – për të mposhtur çdo grup terrorist me shtrirje globale dhe gjithashtu për të ndërtuar demokracitë liberale në Afganistan dhe Irak – duken të pakuptueshme me një distancë prej 20 vjetësh, por ato u pranuan gjerësisht pas 11 shtatorit, në një klimë të hegjemonisë amerikane.

Deri në vitin 2009, kur presidenca e Bush-it përfundoi mes rrënojave të Irakut dhe rrënojave të krizës financiare globale, ishte bërë e qartë se ato objektiva ishin të paarritshëm dhe se vetë hegjemonia amerikane po tërhiqej.

Mirëpo, institucioni amerikan i sigurisë kombëtare ishte ngarkuar me arritjen e këtyre objektivave dhe për këtë arsye, u investua në përmbylljen e tyre dhe u shkëput gjithnjë e më shumë nga zhvendosja e opinionit publik.

Presidenca e Obama-s, në të cilën isha pjesë për tetë vjet, ishte një llogaritje graduale e këtij realiteti.

Në mënyrë paradoksale, rritja e trupave në vitet 2009-2011 në Afganistan shoqëroi ambicie të rrudhura dhe burime të shtuara: SHBA-të, përfundoi Obama, nuk mund të mposhtnin talebanët ushtarakisht, por kishin nevojë për të gjetur kohë dhe hapësirë ​​për të mposhtur alQaida-n dhe për të krijuar një qeveri afgane për të luftuar talebanët.

Ky përfundim pasqyroi opinionin publik: në politikën e Amerikës pas krizës së 11 shtatorit, pas Irakut, pas financave, kishte zero tolerancë ndaj sulmeve terroriste dhe zero oreks për ndërtimin e kombit. Kjo ishte pikëpamja që Biden, asokohe nënkryetar, përfaqësoi në dhomën e Shtëpisë së Bardhë, duke argumentuar kundër rritjes me arsyetimin se ne duhej të kuptonim kufijtë e asaj që mund të arrihej në Afganistan.

Deri në maj 2011, vrasja e Osama bin Laden-it zmbrapsi atë që shumë amerikanë e konsideruan si arsyetimin fillestar të luftës në Afganistan, pikërisht kur rritja po i afrohej pikave të saj përfundimtare.

Në të njëjtën kohë kur misioni ynë kundër terrorizmit arriti suksesin e tij më të madh, fushata e re e zgjeruar e kundër-kryengritjes po rezultonte shumë më e vështirë se sa ishte premtuar, duke sugjeruar se paralajmërimet e Biden-it kishin qenë paraprake.

Në qershor 2011, nisi tërheqja amerikane.

Ambiciet e rrudhura të Obama-s për “luftën kundër terrorit” shkaktuan reagime të ashpra si nga e djathta ashtu edhe nga institucioni i sigurisë kombëtare amerikane. Për udhëheqësit e shquar ushtarakë, këshilltarët e ashpër të Kongresit dhe luftëtarët me mendje që ishin përpjekur për të arritur këto objektiva të pamundur, Obama nuk ishte mjaft i angazhuar për misionet.

Për të pranuar të kundërtën, do të duhet të pranoni që vetë misioni ishte me të meta dhe kjo ishte një urë për elitat e sigurisë kombëtare të formuara nga jashtëzakonshmëria amerikane e pas vitit 1989.

Për partinë republikane, e cila kishte premtuar fitore të mëdha në Irak dhe Afganistan, ishte e pamundur të pranohej se kishte ndonjë kufi në fuqinë tonë. Në vend të kësaj, ishte më e lehtë të fokusoheshim në kërcënimet e tjera të perceptuara ndaj identitetit amerikan që nuk erdhi vetëm nga “islami radikal”.

Si president, Donald Trump zhvilloi luftë kundër një grupi të ndryshueshëm armiqsh të brendshëm me shumë më shumë dëshirë sesa iu afrua Afganistanit. Për njëfarë kohe, ai ruajti një tërheqje të pakëndshme me elementë të ashpër të institucionit amerikan, duke nënshkruar një rritje të vogël në Afganistan.

Injorimi i tij ndaj popullit afgan u shfaq fillimisht me rritjen e viktimave civile. Pasi hoqi këshilltarët e sigurisë kombëtare si HR McMaster dhe John Bolton, kjo u shndërrua në një marrëveshje me talebanët që ndërpreu qeverinë afgane dhe caktoi një afat kohor për tërheqjen e trupave amerikane.

Te e djathta, siguria kombëtare ishte e lidhur me politikën e identitetit të bardhë. Te e majta, terrorizmi ishte më i dukshëm në kryengritjen e Capitol-it sesa në vendet e largëta. Tërheqja e Trump-it mezi u regjistrua në politikën amerikane.

Në këtë kontekst, nuk kishte asnjë mënyrë që Biden-i të anulonte marrëveshjen e Trump-it dhe të zgjeronte praninë e Amerikës në Afganistan. Duke dyshuar gjatë për kapacitetin e ushtrisë amerikane për të riformuar vendet e tjera, ai nuk do të vazhdonte një politikë të supozuar mbi atë supozim.

Duke pasur parasysh kërcënimin ekzistencial për demokracinë amerikane që errësoi tranzicionin e tij në pushtet, Biden me sa duket mendoi se qëllimi i presidencës së tij ishte të ndiqte politika që i përgjigjeshin opinionit publik të shqetësuar nga një agjendë gjithëpërfshirëse e brendshme në një politikë të jashtme për klasën e mesme.

Vendimi i Biden-it dhe nxitimi me të cilin ai e kreu atë, provokoi një stuhi zjarri në shumicën e institucioneve të sigurisë kombëtare amerikane për disa arsye.

Së pari, sepse logjika e Biden-it mbarti një qortim të qëllimeve më të gjera të projektit të pas 11 shtatorit që kishte formuar shërbimin, karrierën dhe komentet e kaq shumë njerëzve. Së dyti, sepse ndryshe nga Trump-i, ai është pjesë e atij institucioni – ish-kryetar i komitetit të Senatit për marrëdhëniet me jashtë, një pjesë e Washington-it për dekada të tëra.

Ndihmësit kryesorë të Biden-it vijnë poashtu nga ai institucion. Këta nuk janë izolacionistë joliberale. Në vend të kësaj, Biden-i dhe ekipi i tij e panë luftën në Afganistan si një pengesë për t’u marrë me kërcënimet e tjera të jashtme: nga një Rusi që zhvillon një luftë asimetrike kundër demokracisë perëndimore, te një parti komuniste kineze që synon ta zëvendësojë atë.

Më e rëndësishmja, braktisja e afganëve te talebanët dhe retorika herë pas here e zhurmshme e Biden-it, duke hedhur fajin tek forcat afgane të sigurisë, të cilët kishin luftuar në fronte për vite me radhë, ngjalli një ndjenjë turpi kombëtar.

Në të vërtetë, në ditët kaotike të tërheqjes, shqetësimet mbizotëruese në politikën amerikane shpesh nuk kishin të bënin shumë me afganët. Evakuimi i amerikanëve, rreziku i provincës Khorasan të Shtetit Islamik dhe humbja e anëtarëve të shërbimit amerikan eklipsuan vuajtjet e mëdha afgane.

Mbështetja dërrmuese e publikut për vendimin e Biden-it, ndonëse e nënvlerësuar nga pakënaqësia me procesin e tërheqjes, konfirmoi instinktin kryesor të tij: ajo me të cilën shumica e amerikanëve pajtohen është se ne shkuam në Afganistan për të zbuluar njerëzit që bënë 11 shtatorin dhe për të parandaluar sulme të mëtejshme.

Dhe ishte koha për të braktisur synimet më të gjera të politikës së jashtme pas 11 shtatorit, pavarësisht kostos humanitare të mëvonshme.

Me pak fjalë, vendimi i Biden-it ekspozoi hendekun midis institucionit të sigurisë kombëtare dhe publikut. Ai detyroi një njohje se nuk do të ketë fitore në një “luftë kundër terrorit” të mbushur me traumat dhe triumfalizmin e menjëhershëm pas atij shtatori.

Ashtu si shumë amerikanë, e gjeta veten duke mbështetur vendimin kryesor për t’u tërhequr dhe duke u dridhur nga ekzekutimi dhe pasojat e tij njëkohësisht. Si dikush që ka punuar në sigurinë kombëtare, më duhet të njoh kufijtë sesi SHBA-të mund të formojnë vendet e tjera përmes ndërhyrjes ushtarake. Si dikush që ka marrë pjesë në politikën amerikane, më duhet të pranoj se një vend që përballet me etno-nacionalizmin virulent është i papërshtatshëm për të ndërtuar kombe jashtë vendit.

Por si qenie njerëzore, duhet të ballafaqohem me mënyrën se si e zhgënjejmë popullin afgan dhe si duhet të ndihen aleatët si Britania, të cilët qëndruan pranë nesh pas 11 shtatorit, për të parë se si përfundoi gjithçka.

Është ironi mizore që kjo është hera e dytë që SHBA-të humbasin interesin për Afganistanin. Hera e parë ishte në vitet 1990, pasi shumë prej muxhahidëve që ne mbështetëm për të mposhtur sovjetikët evoluan në ekstremistë të rrezikshëm, e futën vendin në luftë civile dhe çuan në sundimin taleban.

Vendimi përfundimtar mbi vendimin e Biden-it do të varet nga fakti nëse Shtetet e Bashkuara mund të përfundojnë me të vërtetë epokën që filloi me 11 shtatorin, përfshirë mendësinë që mat besueshmërinë tonë përmes përdorimit të forcës ushtarake dhe ndjek sigurinë përmes partneriteteve me autokratët.

A mund të mësojmë nga historia jonë dhe të krijojmë një qasje të re ndaj pjesës tjetër të botës, një qasje e qëndrueshme dhe e përgjegjshme ndaj njerëzve që ne synuam të ndihmojmë; që i jep përparësi çështjeve ekzistenciale si lufta kundër krizës klimatike dhe mbrojtja e vërtetë për vlerat universale që Amerika pretendon të mbështesë?

Një nisje e mirë do të ishte luftimi në vend për të forcuar demokracinë tonë shumë-racore dhe multi-etnike, e cila duhet të jetë themeli i ndikimit global të Amerikës. Kjo përpjekje duhet të përfshijë mirëpritjen e sa më shumë refugjatëve afganë.

Ajo që i duhet SHBA-ve në fund të epokës së 11 shtatorit – më shumë se çdo politikë e veçantë, ose pohimi se “Amerika është kthyer” – është të ndjekë atë lloj politike që na bën një vend, i cili kujdeset më shumë për jetën e njerëzve të tjerë si afganët që lamë pas dhe e shpreh atë shqetësim në mënyra të tjera përveç luftës.

 


Lajmet kryesore