Opinione / Politikë

Kur bëhet fjalë për 6 janarin, republikanët janë krejtësisht të divorcuar nga realiteti


Robert Reich Ish-sekretar amerikan i punës, profesor i politikave publike në Universitetin e Kalifornisë në Berkeley.

Seancat e 6 janarit janë mallkim. Por republikanëve nuk u interesojnë dhe tentativa për grusht shteti të Trump-it vazhdon pa pushim.

Ne mashtrojmë veten tragjikisht nëse besojmë se seancat dëgjimore televizive të komitetit të 6 janarit do të ndryshojnë partinë republikane ose do t’i japin fund tentativës për grusht shteti të Trump-it.

Partia Republikane po shkëputet gjithnjë e më shumë nga realiteti dhe tentativa për grusht shteti të Trump-it vazhdon pa u ndalur.

Katër seancat e para të komisionit kanë shkatërruar mitet e mashtrimit të votuesve të përsëritur vazhdimisht nga Trump.

Megjithatë, përgjigja e republikanëve ndaj atyre seancave ka variuar nga indiferenca në armiqësi. Përfaqësuesi Kevin McCarthy, udhëheqësi republikan i Dhomës së Përfaqësuesve, shkroi në Twitter se anëtarët e komitetit “nuk do të ndalojnë së deklaruari gënjeshtra për kundërshtarët e tyre politikë” dhe e quajti komitetin “të neveritshëm”.

Të premten, duke folur në konferencën e Koalicionit Besim dhe Liri në Nashville, Trump përsëriti gënjeshtrën e tij të madhe – sikur seancat dëgjimore të mos kishin ndodhur kurrë.

Tani gënjeshtra është rrënjosur aq thellë në partinë republikane saqë është bërë një parim qendror i dogmës republikane.

Tani është mjeti me të cilin kandidatët republikanë sinjalizojnë besnikërinë e tyre ndaj Trump-it dhe ndaj një game të gjerë ankesash (disa imagjinare, disa të ardhura nga të ashtuquajturat “luftëra kulturore”) që tani përbëjnë markën republikane.

Deri më tani, të paktën 108 kandidatë republikanë që kanë përqafuar gënjeshtrën e madhe kanë fituar nominimet e tyre ose kanë kaluar në balotazh dhe nuk ka asnjë shenjë që seancat kanë ulur intensitetin e demagogjisë së tyre.

Votuesit republikanë kanë zgjedhur tetë gënjeshtra të mëdha për Senatin e SHBA-ve, 86 për Dhomën e Përfaqësuesve, pesë për guvernator, katër për Prokurorin e Përgjithshëm të shtetit dhe një për Sekretarin e Shtetit.

Këta kandidatë të gënjeshtrës së madhe nuk ndjejnë presion për t’iu përgjigjur gjetjeve të komitetit, sepse rajonet ose shtetet e tyre tashmë janë republikane dhe shumica e votuesve në to i kanë hedhur poshtë ose nuk po i kushtojnë vëmendje seancave dëgjimore të komisionit.

Kujtoni se zgjedhjet e vitit 2020 kishin të bënin kryesisht me Trump-in – ju ishit ose për të ose kundër tij. Votuesit në rrethe dhe shtete që votuan kryesisht për të nuk do të ndryshojnë lehtësisht mendje.

Disonanca konjitive e nevojshme për të kaluar nga besimi në gënjeshtrën e madhe të Trump-it në pranimin e realitetit të asaj që ndodhi është thjesht shumë e frikshme. Përveç kësaj, pak nga

burimet e tyre të lajmeve – “Fox News”, radio e djathtë dhe media sociale e krahut të djathtë – kanë vënë në dyshim gënjeshtrën e madhe.

Një realitet edhe më shqetësues është se për shkak se këto rrethe ose shtete janë republikane, këta kandidatë të mëdhenj të gënjeshtrës ka të ngjarë të fitojnë postet që kërkojnë. Në një primare të hapur në një qark të sigurt republikan të Gjeorgjisë, për shembull, të nëntë kandidatët vunë në pikëpyetje rezultatin e vitit 2020.

Shumë nga këta kandidatë republikanë do të mbajnë pozicione me fuqinë për të ndërhyrë në rezultatet e zgjedhjeve të ardhshme – për të bllokuar certifikimin e rezultateve të zgjedhjeve, për të ndryshuar rregullat rreth dhënies së votave elektorale të shteteve të tyre ose për t’u pajtuar me çështjet gjyqësore që përpiqen të lënë mënjanë vota popullore.

Ndërkohë, mbështetësit më të mëdhenj të partisë republikane – si miliarderi Peter Thiel, i cili ka dhuruar dhjetëra miliona dollarë për fushatat e kandidatëve të gënjeshtrës së madhe JD Vance dhe Blake Masters – nuk tregojnë asnjë shenjë të reduktimit të mbështetjes së tyre në dritën e gjetjeve të komitetit.

Korporatat e mëdha vazhdojnë t’u shkruajnë çeqe të majme kandidatëve për gënjeshtra të mëdha. Vetëm në prill (muajin e fundit për të cilin ka të dhëna) 500 kompani dhe organizata tregtare të “Fortune” dhanë më shumë se 1.4 milion dollarë anëtarëve të Kongresit që votuan për të mos certifikuar rezultatet e zgjedhjeve, sipas një analize nga grupi i transparencës “Accountable.US”. “AT&T” udhëhoqi paketën, duke u dhënë 95 mijë dollarë kundërshtarëve të zgjedhjeve.

Paratë nga korporatat si “Boeing”, “Koch Industries”, “Home Depot”, “FedEx”, “UPS” dhe “General Dynamics” vazhdojnë të rrjedhin tek politikanët që refuzojnë rezultatet e zgjedhjeve të 2020-ës bazuar në gënjeshtrën e madhe, sipas një raporti të mbajtur nga Qytetarët për Përgjegjësi dhe Etikë në Washington, i njohur si Ekuipazhi.

Në deklaratën e tij përmbyllëse përpara komitetit të 6 janarit, ish-gjyqtari i gjykatës së apelit amerikan J Michael Luttig – një nga gjyqtarët më konservatorë në sistemin federal, të cilin George W Bush e kaloi për në gjykatën supreme sepse Bush e konsideronte atë shumë konservator – e quajti Trump-in dhe aleatët dhe mbështetësit e tij “një rrezik i qartë dhe i pranishëm për demokracinë amerikane”.

Duke mos hequr dorë nga gënjeshtra e madhe dhe duke përqafuar të vërtetën e asaj që komiteti i 6 janarit po zbulon, partia republikane ka humbur copëzën e fundit të autoritetit moral për të funksionuar si një nga dy partitë qeverisëse të Amerikës.


Lajmet kryesore