Opinione / Jetesë & Stil

Kafshët shtëpiake – në brezin e trishtuar të “Mijëvjeçarëve”


Janan Ganesh Janan Ganesh është një gazetar britanik, autor dhe komentues politik për Financial Times

Princesha Diana e quante qenin e saj “një qilim në lëvizje”. Javët që pasuan vdekjen e saj, dëshmuan se të tjerët ishin po aq të lidhur me “corgi”-t mbretërorë.

Këtu doli teoria, sipas së cilës familjet priren më shumë të rrinë me krijesa të mëdha, si kuajt, dhe të vogla, sesa me njerëzit.

“Anasjelltas kjo është ajo që duhet të mbani mend për grerëzat”, thotë Gordon Gekko. “Ato i duan kafshët, por nuk mund t’i durojnë njerëzit”.

Përhapja e parqeve të qenve, industria e madhe e shërbimit të kafshëve shtëpiake: këto qasje nuk do të humbasin për asnjë lexues.

Mendoj se duhet të jesh beqar, sidoqoftë, për të ditur intensitetin e çuditshëm të asaj që po ndodh.

Kjo është një botë në të cilën “politika e kafshëve shtëpiake” mund ta ndërtojë ose ta prishë atë.

Jemi në një kohë – frazash anafrodiziake në gjuhë –  me “nënat” dhe “baballarët” e qenve.

Dhe kjo është para se të hyni në perandorinë Aleksandriane që kafshët shtëpiake kanë ndërtuar në internet.

Futbollisti i Hector Bellerin luan sportin e preferuar të botës në nivelin më të lartë, ose aty afër.

Ai ka kanalin e tij në YouTube – më devijues  – nga çdo sportist që njoh, me interesa për modën dhe politikën. ​​

Por, Hosico – një mace me bazë në Rusi – ka më shumë se dyfishin e të abonuarëve të Bellerin-it.

Më pëlqen një katërkëmbëshe me gëzof, sesa burri “dykëmbësh”.

Ende e kapërcej pak në Faktorin Njerëzor, fijen e Graham Greene, ku spiuni i xhaketës duhet të hedhë qenin e tij gjatë rrugës për në Moskë.

Nëse unë, me sentimentalizmin e një urbanisti për kafshët, lihem duke qëndruar pranë zjarrit atje, një kufi është kapërcyer.

Në SHBA, pjesa më e madhe e millenials (“Mijëvjeçarëve”, apo të lindurve në këtë mijëvjeçar) kanë kafshë shtëpiake sesa të bëjnë fëmijë.

Ajo që e dallon pronësinë e një gjenerate nga ajo e tjetrës nuk është sasia, aq sa është stili.

Aty ku dikur një kafshë shtëpiake ishte simboli i periferisë, tani është pjesë e pandashme e jetës në metropol.

Aty ku ishte një pajisje shtesë për një familje, tani është po aq shpesh zëvendësuese për një tjetër.

Unë jam rritur në rrugë, ku kafshët shtëpiake trajtoheshin me një lloj dashurie të ashpër.

Pronarët e kafshëve shtëpiake, të rinj dhe të moshuar, priren ndaj solipsizmit (në filozofi është një trend radikal). Të dy supozojnë se të gjithë mirëpresin vëmendjen e një kafshe.

Snobi brenda meje, i cili zë shumë hapësirë, dëshiron ta shohë këtë adhurim të kafshëve shtëpiake si një adoleshencë të zgjatur.

Mbase është një pjesë me: lartësimin e moshës së mesme, maturantët e dyfishtë që janë të detyruar në çdo kohë të shkruajnë një libër për fëmijë dhe pretendimin se serialët televizive kanë peshën dhe strukturën e veprës së Luchino Visconti.

Por kjo – në asnjë mënyrë – nuk është e gjithë e vërteta.

Jo, është shumë më keq se kaq. Ju duhet vetëm ekspozim i shkurtër ndaj një “mijëvjeçari” të çmendur për kafshët shtëpiake për të kuptuar se nuk është një tekë që përmbushet.

Nuk është një vrimë që po mbushet. Ekziston një trishtim i veçantë për jetën që, edhe pse e mirë apo edhe madhështore për standardet botërore, nuk ka funksionuar siç ishte planifikuar.

Për disa njerëz, ka të bëjë me të qenit beqarë pa dëshirë.

Për të tjerët, zvarritja apo martesa pa dëshirë. Zhgënjimi në karrierë është zakonisht pjesë e përzierjes.

Cilado qofshin specifikat e pathos-it, ai tenton të fillojë shumë më herët në jetë – rreth të tridhjetave.

Dhe kur ndodh, kafshët shtëpiake marrin një rëndësi të madhe, si arratisje dhe ngushëllim.

Dy breza më parë, mund të ketë qenë feja, puna vullnetare ose një alokim lokal që mjaftonin.

Qeni ose macja e tyre është gjitari i vetëm endotermik, në të cilin disa bashkëmoshatarë të jashtëm të suksesshëm mund të gjejnë dashurinë pa pasur nevojë për njerëzit e padëshirueshëm përreth.


Lajmet kryesore