Opinione / Editoriale

Julian Assange mund të jetë në rrugën e tij drejt lirisë, por kjo nuk është një fitore e qartë për lirinë e shtypit


Julian Borger Julian Borger është redaktori i çështjeve botërore të Guardian me qendër në Uashington

Lirimi nga një burg në Mbretërinë e Bashkuar i Julian Assange është një fitore për të dhe mbështetësit e tij të shumtë në mbarë botën, por jo domosdoshmërisht një fitore e qartë për parimin që qëndron në themel të mbrojtjes së tij, lirinë e shtypit.

Akuzat për të cilat Assange pritet të pranohet fajtor si pjesë e një marrëveshjeje me SHBA-të, dhe për të cilat ai do të dënohet me kohë të vuajtur, janë nxjerrë nga Akti i spiunazhit i vitit 1917, për “komplot për të marrë dhe shpërndarë në mënyrë të paligjshme informacione të klasifikuara në lidhje me mbrojtjen kombëtare. të Shteteve të Bashkuara”.

Pra, megjithëse themeluesi i WikiLeaks pritet të lirohet nga gjykata e qarkut amerikan në Saipan pas seancës dëgjimore të së mërkurës, Akti i Spiunazhit do të mbetet ende mbi kokat e gazetarëve që raportojnë për çështje të sigurisë kombëtare, jo vetëm në SHBA. Vetë Assange është australian, jo shtetas amerikan.

Prokurorët amerikanë argumentuan se Assange nuk ishte një gazetar i duhur, por një hcaker dhe një aktivist me agjendën e tij, i cili rrezikoi jetën e burimeve dhe kontakteve amerikane, kështu që Akti i spiunazhit mund të zbatohej pa dëmtuar lirinë e shtypit.

Por avokatët e shtypit dhe të lirive civile menduan se ishte e parëndësishme se si përkufizohej Assange. Gjërat që ai u akuzua se bënte, “marrja dhe shpërndarja e informacionit të klasifikuar”, janë ato që gazetarët e sigurisë kombëtare bëjnë për të jetuar.

Zbulimet e publikuara nga WikiLeaks në lidhje me luftërat në Irak dhe Afganistan në vitin 2010, të zbuluara në organizatë nga analistja e inteligjencës së ushtrisë, Chelsea Manning, nxorën në dritë, ndër të tjera, abuzime të mundshme të të drejtave të njeriut nga ushtria amerikane në ato luftëra. Ato u publikuan nga Guardian dhe organizata të tjera të lajmeve me arsyetimin se kishte një interes të fortë publik për nxjerrjen në dritë të këtyre sekreteve.

Kur mori detyrën në vitin 2021, administrata Biden kishte mundësinë të heqë dorë nga akuzat e Aktit të Spiunazhit të ngritura nga paraardhësi i saj, presidenca Trump. Në fund të fundit, departamenti i drejtësisë nën Barack Obama kishte zgjedhur të mos i ndiqte për shkak të shqetësimeve për implikimet në gazetari.

Prokurorët amerikanë nën Biden zgjodhën megjithatë të ndjekin akuzat e Trump dhe luftuan për të ekstraduar Assange nga Britania e Madhe. Ata kishin mundësinë të bënin një marrëveshje pranimi të fajësisë bazuar në akuza të tjera, të tilla si pranimi i Assange për të pranuar fajësinë për keqpërdorimin e dokumenteve të klasifikuara, marrëveshja thuhet se doli në mars me inkurajimin e qeverisë australiane. Ose ata mund të kishin zgjedhur një akuzë konspiracioni hacker-imi, e cila nuk do të kishte të njëjtat pasoja për gazetarinë.

Me të gjitha llogaritë, Joe Biden as nuk donte që Assange të sillet në SHBA. Ekstradimi i Assange për t’u përballur me gjyqin do të kishte qenë një shpërqendrim i dëmshëm për presidentin në luftë në një vit zgjedhor, duke i larguar më tej progresistët dhe libertarianët.

Biden tha në prill se ai po shqyrtonte një kërkesë australiane për të hequr ndjekjen penale. Por departamenti i drejtësisë duket se ka qëndruar pas armëve dhe prokurorët kanë vazhduar përpara, vetëm duke rënë dakord për një marrëveshje për pranimin e fajësisë pasi Assange fitoi të drejtën muajin e kaluar për të apeluar kundër ekstradimit të tij në gjykatën e lartë në Londër. Edhe atëherë, departamenti i drejtësisë qëndroi në këmbënguljen e tij për të përdorur akuzat e Aktit të Spiunazhit.

“Një marrëveshje për pranimin e fajësisë do të shmangte skenarin më të keq për lirinë e shtypit, por kjo marrëveshje parashikon që Assange do të ketë vuajtur pesë vjet burg për aktivitete në të cilat gazetarët angazhohen çdo ditë,” Jameel Jaffer, drejtor ekzekutiv i Institutit Knight First Amendment në Universitetin e Columbia-s, tha.

“Do të hedhë një hije të gjatë mbi llojet më të rëndësishme të gazetarisë, jo vetëm në këtë vend, por në mbarë botën”.


Lajmet kryesore