Opinione / Editoriale

Jetët afgane të shkatërruara ose të humbura do të jenë pjesë e trashëgimisë së Biden


Bordi editorial i The Washington Post

Presidenti amerikan Joe Biden ka qenë i qartë në lidhje me largimin e forcave amerikane nga Afganistani: Ai dëshiron që kjo të bëhet deri më 31 gusht. Ejani në 20-vjetorin e sulmeve terroriste të 11 shtatorit 2001, nuk duhet të ketë çizme amerikane në terren. Tërheqja e shpejtë e Biden-it, si dhe refuzimi i tij për të ofruar ndihmë më kuptimplote për qeverinë e Afganistanit -rrezikon katastrofë.

Dhjetë kryeqytetet provinciale kanë rënë nën kontrollin e talebanëve ditët e fundit. Planifikuesit më pesimistë ushtarakë amerikanë kanë thënë për “The Post” se kryeqyteti, Kabuli, mund të bjerë brenda 30 ditëve. Optimistët mendojnë se qeveria afgane, të cilën SHBA-të e kanë mbështetur me koston e qindra miliarda dollarëve dhe 2 mijë e 312 jetë amerikane, mund të zgjasë 90 ditë.

Biden e quajti përfundimin e punës – 20 vite përpjekje për ta bërë Kabulin të qeverisë në mënyrë efektive dhe për të luftuar më shumë kundër talebanëve – ende nuk kishte asnjë fitore të drejtpërdrejtë apo perspektivë të një gjëje të tillë. Por SHBA-të u bllokuan, nuk u mundën. Ka një ndryshim – dhe sa i madh një ndryshim mund të bëhet së shpejti tragjikisht i dukshëm.

Përveç parandalimit të terroristëve nga përdorimi i Afganistanit si bazë për 11 shtatorin tjetër, SHBA-të arritën – ose të paktën mbikëqyren – përparim real për njerëzit e Afganistanit. Kur talebanët sunduan midis viteve 1996-2001, ai ndaloi shkollimin për vajzat – deri në vitin 2015, viti i fundit për të cilin ekzistojnë të dhënat e Bankës Botërore, më shumë se 50% e vajzave ndoqën klasën e parë.

Në vitin 2006, Universiteti Amerikan i Afganistanit, i cili tani regjistron më shumë se 1 mijë e 700 studentë, u hap në Kabul, i mbështetur nga fondet e qeverisë amerikane. Ajo ka partneritet me Universitetin Stanford, sistemin e Universitetit të Kalifornisë dhe Universitetin e Nebraska-s. Një sulm masiv terrorist në gusht 2016 detyroi Universitetin afgan të mbyllet, por u rihap me guxim në 2017-ën.

Mediat afgane janë shndërruar në disa nga institucionet më të besuara të vendit. Shumica e afganëve jetojnë në varfëri të pakuptueshme, por të ardhurat e sotme për frymë prej rreth 550 dollarë në vit përfaqësojnë një përmirësim prej 66% në terma realë që nga viti 2002 – sipas Bankës Botërore.

E gjithë kjo, dhe më shumë, është në rrezik, kjo është arsyeja pse afganët që mund të dalin tashmë ose po mendojnë ta bëjnë këtë. Gjithashtu në rrezik është reputacioni i SHBA-ve si një partner – pasi aleatët e mundshëm në të gjithë botën shikojnë dhe llogaritin vlerën e një angazhimi amerikan.

Biden studion fatkeqësinë e afërt dhe e heq veten nga çdo përgjegjësi. U takon udhëheqësve afganë, tha ai të martën, të mblidhen së bashku. “Ata duhet të luftojnë për veten e tyre, të luftojnë për kombin e tyre”.

E vërteta është se ata kishin luftuar, por SHBA-të i trajnuan ata ta bënin këtë me mbështetjen e këshilltarëve dhe kontraktorëve amerikanë. Papritur kjo mbështetje është zhdukur.

Administrata e Biden thotë se do të kujdeset për njerëzit që punuan drejtpërdrejt për SHBA-të dhe që përballen me rrezikun më të madh të dhunës dhe ndëshkimit talebanë. Kjo është gjëja e duhur për të bërë.

Në një kuptim të vërtetë, megjithatë, ky vend mori të paktën përgjegjësi të pjesshme për të gjithë afganët. Largimi i tyre tani do të thotë largim nga ajo përgjegjësi. Jetët afgane të shkatërruara ose të humbura do t’i përkasin trashëgimisë së Biden po aq me siguri sa çdo dollar amerikan dhe jetë që vendimi i tij mund të shpëtojë.


Lajmet kryesore