Opinione / Ekonomi

Investitorët rusë duhet të vënë moralin përpara përfitimit


Patrick Jenkins Zëvendësredaktor i Financial Times

Tregtarët e bankave të investimeve janë të njohur më shumë për oportunizmin e tyre pragmatik sesa për busullën e tyre morale. Pra, është një masë e statusit të pafavorshëm të presidentit Vladimir Putin, që asnjë nga emrat e mëdhenj të Wall Street-it nuk duket se po rrezikon reputacionin e tyre duke blerë asete ruse jashtë modës pasi ato hidhen nga investitorët e zakonshëm.

Nëse nuk mendoni se të gjitha kompanitë ruse dhe shteti rus do të pushojnë së ekzistuari në muajt e ardhshëm, çmimi i shumë aksioneve dhe obligacioneve, që tregtohen në 10, 20 ose 30 për qind të niveleve të tyre të paraluftës ose vlerës nominale, bërtet “zbritje”. E megjithatë, tavolinat e pasurisë së Wall Street-it i kanë shmangur ato.

Ashtu si bizneset perëndimore kanë nxituar të largohen nga Rusia, aq shumë investitorë në kompanitë ruse kanë qenë të dëshpëruar për të hequr dorë nga ekspozimet e tyre. Vëllimet e tregtimit në obligacionet e korporatave të vendit janë pothuajse trefishuar gjatë muajit të kaluar, pasi investitorët kryesorë nxitonin të dilnin.

Nën udhëzimet e qeverisë norvegjeze, fondi sovran i pasurisë së Norvegjisë ka ngrirë të gjitha investimet e reja në Rusi dhe do të fillojë të zhveshë investimet e saj prej 3 miliardë dollarësh në vend. Abrdn, menaxheri i aseteve në Mbretërinë e Bashkuar me një specializim të tregjeve në zhvillim, ka filluar të shesë gjithashtu asetet e tij ruse, sipas burimeve të brendshme. Këtë javë, JPMorgan Chase do të heqë obligacionet ruse nga indekset e saj në tregjet në zhvillim.

Megjithatë, shitjet e deritanishme janë vetëm një rrjedhje në terma relativë. Një ekzekutiv i lartë i Wall Street tha se vetëm 3 ose 4 për qind e aseteve prej 50 miliardë dollarësh që mund të shiteshin ishin tregtuar deri më tani.

Nëse disa nga blerësit e shqetësuar qëndrojnë larg, realpolitika po luan të paktën një rol aq të madh sa etika: presioni i aksionarëve dhe pragmatizmi financiar kanë plotësuar gjeopolitikën vrasëse për të bërë një koktej të fuqishëm parandalues.

“Shumë investitorë janë të vetësanksionuar”, tha profesori Florin Vasvari në London Business School.

“Shlyerja e shitjeve të bonove ose pagesave të kredisë është shumë e vështirë”.

Por ka gjithashtu një shqetësim të gjerë midis menaxherëve të aseteve se ata mund të zemërojnë investitorët e tyre duke vazhduar të investojnë në vend, tha ai.

Shumë grupe të mëdha të kapitalit privat dhe fonde mbrojtëse janë të përjashtuar nga investimi në vend për shkak të qëndrimeve strikte të mbështetësve të tyre.

Bankers tha se një tjetër grumbull investitorësh të shqetësuar, aktivë në blerjet e aseteve ruse, ishte i bazuar në Ishujt Kajman, ku sanksionet janë më të ulëta.

Fondet e vështira specializohen në situata me rrezik të lartë si këto. Natyra e përgjithshme e sanksioneve – dhe përçmimi publik – mund ta bëjnë situatën më pak të thjeshtë për t’u menaxhuar sesa ristrukturimet standarde të korporatave. Por me më pak konkurrencë për asete, plaçka mund të jetë më e madhe nëse ngjarjet shkojnë në rrugën e tyre.

Këtu ka një paralele me investimet mjedisore, sociale dhe të qeverisjes. Shembujt janë shtuar gjatë një ose dy viteve të kaluara të aseteve në pronësi publike në zona të diskutueshme, si nafta dhe gazi, të rrëmbyera nga blerësit e kapitalit privat.

Teoria kapitaliste me gjak të pastër do të sugjeronte se edhe asetet më të papëlqyeshme kanë vlerën e tyre dhe fondet e vështira luajnë një rol të rëndësishëm në funksionimin e ekosistemit. Disa do të argumentojnë gjithashtu se, ashtu si qytetarët rusë nuk duhet të përjashtohen përgjithësisht si mbështetës të Putinit, është e padrejtë që të gjitha kompanitë ruse të goditen me të njëjtën furçë.

Por nuk mund të ketë kompromis në përdorimin e masave ekonomike për të kundërshtuar tanket dhe raketat e Moskës. Nëse sanksionet e perëndimit ndaj Rusisë do të funksionojnë me efektin maksimal dhe do t’i japin fund sa më shpejt që të jetë e mundur pushtimit të përgjakshëm të Ukrainës nga Putini, atëherë përfitimi i investitorëve kokëfortë duhet t’i lërë vendin një kapitalizmi më moral.

 


Lajmet kryesore