Opinione / Ekonomi

Goditja kaotike rregullatore e Kinës reflekton ndarjet midis politikëbërësve


Edward White Gazetar i Financial Times në Kinë

Për gati dy vjet, një krisje nën platformën e presidentit të kinës, Xi Jinping, për “prosperitet të përbashkët” ka sjellë një grup të kompanive më të mëdha të Kinës në këmbë dhe ka rikthyer kontrollin e partisë komuniste mbi manjatët e vendit.

Por një ndryshim i ashpër i retorikës nga politikëbërësit në muajt e fundit, duke përfshirë zëvendëskryeministrin dhe zyrtarin e lartë ekonomik Liu He dhe kryeministrin Li Keqiang, ka ngjallur shpresat që një stuhi rregullatore, e cila ka fshirë triliona dollarë nga vlera e kompanive kineze, mund të jetë afër përfundimit.

Në një takim të trupit më të lartë konsultativ politik të Kinës, ku morën pjesë liderë të industrisë të martën, Liu premtoi mbështetje për “ekonominë e platformës” dhe për “ndërmarrjet digjitale” për të listuar aksionet jashtë shtetit.

Por vërejtjet u errësuan dhe minuan nga komentet e Xi të bërë gjashtë muaj më parë, të cilat u ribotuan këtë javë në “Qiushi”, revista kryesore e partisë.

Presidenti ritheksoi vizionin e tij për “prosperitetin e përbashkët” dhe theksoi rëndësinë e “mbikëqyrjes së kapitalit” dhe “frenimit të efekteve të tij negative”.

Distanca midis premtimeve nga liderë si Liu dhe Li dhe realpolitikës komerciale është emblematike e mjedisit kaotik të politikës, ndërsa fraksionet rivale në Pekin luftojnë për ndikim dhe favor nën udhëheqësin më të fuqishëm kinez në një brez.

Lufta është midis zyrtarëve të lartë partiakë dhe qeveritarë të fokusuar në rritjen ekonomike dhe atyre që më shumë merren me sigurinë dhe kontrollin e partisë.

Asnjëri nga grupet nuk kërcënon primatin e Xi-t, por pasojat kanë jehonë të grindjeve të brendshme dhe supozimeve të politikave që rrënuan Kinën nën Mao Ce Dunin.

Angazhimi ndaj zero-COVID shihet gjithashtu nga shumë njerëz si një simptomë e sistemit nacionalist dhe të drejtuar ideologjikisht që e ka bërë ekonominë e dytë më të madhe në botë shumë të rrezikshme.

Kostoja e strategjisë së Xi, e cila ka rezultuar në bllokime gjithëpërfshirëse të qindra miliona njerëzve, ka shuar përpjekjet e Pekinit për të qetësuar tregjet dhe për të zhdukur rënien ekonomike përmes lehtësimit të politikave dhe masave stimuluese.

Peizazhi është i keq për investitorët e huaj. Që kur goditja rregullatore hyri në fazën e saj më intensive në korrik të vitit të kaluar, kapitalizimi i tregut të grupeve të teknologjisë kineze të listuara në Hong Kong dhe Nju Jork ka rënë me rreth 2 trilion dollarë, sipas të dhënave të Bloomberg.

Disa analistë i panë komentet e Liu dhe Li si shenja të një pushimi për “ekonominë e platformës”, e cila përfshin grupin e ndarjes së udhëtimeve Didi Chuxing, gjigantin e internetit të Pony Ma, Tencent dhe kompaninë e teknologjisë financiare të Jack Ma-së Alibaba dhe Ant,.

Megjithatë, një dosje rregullatore e lëshuar nga Didi në Nju Jork javën e kaluar ishte një kujtesë e kërcënimit të afërt. Dhjetë muaj pasi Pekini nisi një rishikim të sigurisë kibernetike të kompanisë, Didi tha se nuk ishte i sigurt nëse “masat e korrigjimit” të propozuara do të kënaqnin autoritetet.

Veprime të tjera rregullatore të pazgjidhura përfshijnë një hetim mbi ristrukturimin e Ant, planet e shtetit për të marrë “aksione të arta” në kompani dhe një sërë pengesash për mbledhjen e fondeve.

Burokratët nga ministria e financave e Kinës dhe rregullatori kryesor i letrave me vlerë janë përpjekur gjithashtu të ndërmjetësojnë një kompromis me SHBA-në mbi aksesin në auditimet e kompanive kineze. Por këto përpjekje mund të minohen nga prioritetet e sigurisë kombëtare dhe shqetësimet rreth ndarjes së të dhënave, duke çuar në heqjen e qindra kompanive kineze nga tregjet amerikane që në marsin e ardhshëm.

Vizionet rregullatore përplasëse mishërohen nga Administrata e Hapësirës Kibernetike e Kinës e fokusuar në siguri, një organ i partisë komuniste që i përgjigjet Xi-t; dhe Komiteti i Stabilitetit Financiar dhe Zhvillimit, një organizatë e fuqishme që raporton në Këshillin e Shtetit, kabinetin e Kinës, të udhëhequr nga Liu.

Kendra Schaefer, një analiste në kompaninë konsulente me bazë në Pekin, Trivium China, tha se fraksioni pro-rritjes ka një “vizion 30-vjeçar për mënyrën se si kompanitë e teknologjisë do të përshtaten në ‘ekonominë socialiste të tregut’”.

Thelbi i kësaj pikëpamjeje përfshin kompanitë kryesore të teknologjisë të Kinës që “supertaksojnë” tregtimin e të dhënave “duke siguruar që kjo të bëhet në mënyrë të sigurt brenda kuadrit rregullator të Pekinit”, tha ajo.

Chen Long, një partner në Plenum, një kompani konsulence me bazë në Pekin, beson se një “sinjal i qartë, drejtpërdrejt nga vetë Xi” është shumë i nevojshëm, por argumentet se Kina është “e pa investueshme” janë “një humbje kohe”.

Këto sfida do të bëhen më të mprehta vetëm nëse Xi siguron një mandat të tretë pesë-vjeçar në kongresin e partisë komuniste këtë vit.

“Kjo lloj konkurrence ‘brenda fraksionit’ do të intensifikohet pas kongresit të 20-të të partisë, kur nuk do të ketë mbetur asnjë fraksion tjetër – do të ketë vetëm fraksionin e Xi Jinping, por nuk do të thotë fundi i konkurrencës politike”, tha Long.

“Kjo ndodhi gjatë gjithë kohës nën lidershipin e Maos”.


Lajmet kryesore