Lajme

OKB, thirrje Izraelit të ndalë sulmet në Jerusalem


Trupat izraelite qëlluan në vdekje dy burra palestinezë dhe plagosën një të tretën, pasi ata hapën zjarr në një bazë të policisë kufitare në Bregun Perëndimor të okupuar.

Organizata e Kombeve të Bashkuara (OKB) ka nxitur Izraelin të premten e 7 majit, të anulojë çdo dëbim të detyruar në Jerusalemin Lindor, të aneksuar nga Izraeli, duke paralajmëruar se veprimet e tij mund të konsiderohen “krime lufte”.

“Ne dëshirojmë të theksojmë se Jerusalemi Lindor mbetet pjesë e territorit të okupuar palestinez, në të cilin zbatohet e drejta ndërkombëtare humanitare”, tha zëdhënësi i zyrës për të drejtat e OKB-së, Rupert Colville, në Gjenevë.

Duke shtuar se “fuqia okupuese, nuk mund të konfiskojë pronën private në territorin e okupuar”.

Transferimi i popullatave civile në territorin e okupuar është i paligjshëm sipas ligjit ndërkombëtar dhe “mund të përbëjë krime lufte”, shtoi ai.

Komentet e Colville erdhën pasi 15 palestinezë u arrestuan në Jerusalemin Lindor. Vend i aneksuar nga Izraeli brenda natës pas protestave mbi një kërcënim dëbimi kundër katër familjeve palestineze.

Nata e dytë e drejtpërdrejtë e arrestimeve në lagjen Sheikh Jarrah u nxit nga një mosmarrëveshje tokësore për vite me radhë midis refugjatëve palestinezë dhe kolonëve hebrenj në distriktin strategjik pranë Qytetit të Vjetër të Jerusalemit.

Tensionet janë të larta në lidhje me një çështje ligjore të gjatë për shtëpitë e katër familjeve palestineze në tokën e pretenduar nga hebrenjtë, e cila pritet të dalë përpara Gjykatës së Lartë të hënën.

Colville i kërkoi Izraelit të ndalojë veprimet që “kontribuojnë më tej në një mjedis detyrues ose çojnë në një rrezik të transferimit me forcë”.

“Ne më tej i bëjmë thirrje Izraelit që të respektojë lirinë e shprehjes në mbledhje, duke përfshirë edhe ata që protestojnë kundër dëbimeve dhe të ushtrojë përmbajtje maksimale në përdorimin e forcës”, tha ai.

Ndërkohë, Franca, Gjermania, Italia, Spanja dhe Britania i kërkuan Izraelit të ndalojë ndërtimin e vendbanimeve në Bregun Perëndimor të okupuar.

“Ne e nxisim qeverinë e Izraelit të kthejë vendimin e saj për të avancuar ndërtimin e 540 njësive të vendbanimeve në zonën Har Homa E të Bregut Perëndimor të okupuar dhe të ndërpresë politikën e saj të zgjerimit të vendbanimeve nëpër territoret e okupuara Palestineze”, thanë kombet evropiane në një deklaratë.

“Nëse zbatohet, vendimi për të çuar përpara vendbanimet në Har Homa, midis Jeruzalemit Lindor dhe Betlehemit, do të shkaktojë dëme të mëtejshme në perspektivat për një shtet palestinez të zbatueshëm”.

Përleshjet e Shejh Jarrah

Jerusalemi, i cili përmban vende të shenjta për Judaizmin, Islamin dhe Krishterimin, është në zemër të konfliktit izraelo-palestinez.

Izraeli pushtoi Jerusalemin Lindor, Bregun Perëndimor dhe Rripin e Gazës në një luftë të vitit 1967.

Autoriteti palestinez e sheh Jerusalemin Lindor si kryeqytetin e një shteti të ardhshëm dhe shumica e bashkësisë ndërkombëtare i konsideron vendbanimet që Izraeli ka ndërtuar atje dhe në pjesën tjetër të Bregut Perëndimor të okupuar si të paligjshme.

Aneksimi i Izraelit i Jerusalemit Lindor të okupuar gjithashtu nuk njihet nga shumica e udhëheqësve botërorë. Palestinezët kanë theksuar prej kohësh një seri politikash të sanksionuara nga shteti të dizajnuara për të zgjeruar praninë izraelito-hebreje në qytet në kurriz të banorëve palestinezë, duke filluar nga prishjet e shtëpive, ngacmimet e përditshme të policisë dhe zgjerimi i vendbanimeve.

Në Sheikh Jarrah, kolonët izraelitë dhe policia kufitare përsëri sulmuan një vigjilje palestineze në lagje.

Të enjten në mbrëmje, zona u mbyll pasi ligjvënësi izraelit i ekstremit të djathtë Itamar Ben-Gvir ngriti një zyrë jashtë një prej shtëpive palestineze të marra nga kolonët izraelitë.

“Kam ardhur këtu sepse fëmijët dhe gratë po sulmohen çdo mbrëmje,” tha ai.

Pasi ai foli, kolonët izraelitë talleshin dhe provokuan palestinezët, të cilët po prisnin agjërimin për Ramazanin jashtë. Pasuan përleshjet dhe policia izraelite arrestoi të paktën 15 palestinezë.

Mes turmës së të rinjve palestinezë që u mblodhën afër, Mohammed Abu Sneineh, tha se nuk e dinte kush i vuri flakën automjetit, por ai donte që kolonët të largoheshin.

 

/Albanianpost.com


Lajmet kryesore