Familja

Nuk është aspak e rrallë: Pse pranoni seksin edhe kur nuk e dëshironi?


Ilustrim

Sot, seksi është çmitizuar në masë të madhe, madje ndonjëherë duket se konsiderohet si një “aktivitet rekreativ”, për shkak të të cilit femrat ndjejnë gjithnjë e më shumë presion për t’iu përgjigjur gjithmonë pozitivisht dëshirave të partnerit.

E keni gjetur ndonjëherë veten në një situatë ku keni pranuar të bëni seks kur nuk ju pëlqente, apo keni hyrë në një marrëdhënie me dikë që nuk ishit 100 përqind e sigurt se e dëshironit dhe do të dëshironit të mund ta kthenit filmin? Kjo ndodh më shpesh sesa mendoni, sipas një studimi të botuar në librin “Pse gratë bëjnë seks: Kuptoni motivimet seksuale nga aventura në hakmarrje”.

Kënaqësia dhe dashuria duhet të jenë motivet e vetme të justifikuara për seks, por çështja është shumë më komplekse. Për shembull, gratë do të angazhohen në seks nga frika se partneri i tyre, nëse e refuzon, do t’i tradhtojë, ose seksi do të shërbejë si një shpërblim për partnerin e tyre për kryerjen e punëve të shtëpisë, dhe për disa do të jetë një mënyrë për të nxitur vetëbesimin e tyre.

Ato e ndjejnë presionin

Shumë vajza dhe gra ndihen nën presion nga i dashuri ose mashkulli me të cilin po takohen. Shpesh fillon si një inkurajim i pafajshëm për të hedhur hapin tjetër në një marrëdhënie, por nëse partneri e tepron, shumë do të pranojnë seksin para se të jenë gati. Nëse e gjeni veten në këtë situatë (dhe nuk ka të bëjë fare me moshën, mund të ndodhë nëse jeni 20, 40 apo 60. Nëse nuk ndiheni rehat pranë tij, duhet të bëni një hap prapa, jo një hap përpara.

Duan të rregullojnë marrëdhënien me seks

Ky është një gabim që shumë femra e përsërisin. Kur lindin probleme në një marrëdhënie, atyre u duket se mënyra më e lehtë dhe më e shpejtë për t’i rregulluar ato është në shtrat. Ndoshta për shkak të hormoneve që sekretohen gjatë seksit, ndaj lënë një iluzion lumturie afatshkurtër. Seksi mund të afrojë çiftin në atë moment, por në planin afatgjatë, nëse problemet nuk zgjidhen në fushat nga e kanë origjinën, asgjë nuk do të rregullohet. Prandaj, nuk duhet të angazhoheni në seks ‘përmirësues’. Sidomos jo në atë që ka për qëllim zgjerimin e familjes. Fëmijët kurrë nuk e kanë shpëtuar dhe nuk do ta shpëtojnë kurrë një marrëdhënie mes dy njerëzve.

Duan të lidhen me partnerin e tyre

Ndjenja e afërsisë është e një rëndësie vendimtare për një marrëdhënie, por ajo ndërtohet në të gjitha fushat, jo vetëm në seks. Femrat do afrohen me partnerin përmes seksit, por kjo nuk do të thotë se do të jetë e ndërsjellë. Përkatësisht, meshkujt e perceptojnë seksin pak më ndryshe. Pas lidhjes, femrat mund të ndihen të pambrojtura, ndoshta në varësi të partnerit të tyre, me shumë mundësi do të ndjejnë se marrëdhënia me të është më e fortë se më parë, ndërsa meshkujt janë në gjendje të mbajnë distancën. Natyrisht, nuk mund të përgjithësohet. Ka gra për të cilat seksi nuk do të thotë asgjë më shumë se kohë e lirë, dhe burra që nuk do të bëjnë seks rastësor, si dhe shumë burra dhe gra që janë në zonën midis këtyre dy ekstremeve.

Është e pakëndshme të refuzojnë seksin

Kjo është pasojë e mungesës së vetëvlerësimit dhe vetëbesimit që ndonjëherë fshihet shumë mirë. Domethënë, mund të ndodhë që një grua të pranojë seksin sepse nuk dëshiron ta lëndojë partnerin e saj, por dhembshuria në këtë rast rrjedh nga mungesa e vetëvlerësimit. Nëse e praktikoni shpesh këtë lloj seksi, do të filloni ta shihni atë si një detyrë që duhet të ‘bëni’ për t’i treguar dikujt dashurinë tuaj. Po, dashuria është parakushti kryesor për seks, por jo në këtë mënyrë. Dhe padyshim jo për këtë lloj dashurie. Mendoni me kujdes nëse e doni partnerin tuaj mjaftueshëm, pra ashtu siç duhet, apo nëse lidhja juaj është ende miqësore.

Shkarkimi dhe publikimi i teksteve nga Albanian Post nuk lejohet pa përmendur burimin. Faleminderit për respektimin e etikës së profesionit të gazetarit.

/Albanianpost.com


Lajmet kryesore