Jetesë & Stil

Një stuhi për figurat historike LGBT


Qershori është muaji i krenarisë, komunitetet LGBT, në botë bëhen bashkë dhe festojnë lirinë për të qenë vetvetja.

Mbledhjet e Krenarisë janë të rrënjosura në historinë e mundimshme të grupeve të pakicave të cilët kanë luftuar për dekada me radhë që të kalonin paragjykimet dhe të pranoheshin për ata që janë.

Midis figurave historike, disa u regjistruan se kishin marrëdhënie me gjininë e njëjtë, përveç seksit të kundërt dhe disa të tjerë ekskluzivisht me gjininë e njëjtë.

Sidoqoftë, ka raste të orientimit homoseksual dhe seksualitetit, janë të dokumentuara pothuajse në të gjitha civilizimet antike.

Julie d’Aubigny, e njohur si Mademoiselle Maupin ose La Maupin, ishte një këngëtare e operas në shekullin e 17-të. Jeta e saj u bë objekt interesi në një kohë kur shoqëria franceze filloi të rishikonte rolet gjinore dhe identitetin seksual. E njohur me emrin e saj artistik, La Maupin, ajo ishte një grua biseksuale, e veshur me kryqe, me shpata, e cila vrau të paktën tre burra në duele.

Osh-Tisch ishte një Bad Crow, ky titull u jepej njerëzve që bëjnë gjëra të paligjshme ose amorale. Ishte një badé (gjithashtu e shkruar edhe baté), një person me trup mashkullor në një komunitet, që merr pjesë në disa nga rolet shoqërore dhe ceremoniale që zakonisht plotësohen nga gratë në atë kulturë.

Marie Equi e lindur më 7 prill 1872, ishte një mjeke amerikane, e përkushtuar në ofrimin e kujdesit për pacientët e klasës punëtore dhe asaj të varfër. Equi ishte një lezbike që mbante një marrëdhënie me Harriet Frances Speckart, për më shumë se një dekadë. Të dy gratë adoptuan një foshnje dhe rritën fëmijën në një shembull të hershëm, për Shtetet e Bashkuara, të një familje alternative të të njëjtit seks. Për politikën e saj radikale dhe marrëdhëniet e të njëjtit seks, Equi luftoi shumë me diskriminimin dhe ngacmimin.

Christina e Suedisë e lindur më 18 dhjetor të vitit 1626, ishte mbretëreshë për 22 vjet në Suedi. E njohur për veshjen e saj mashkullore dhe marrëdhëniet e saj me një zonjë të quajtur Ebba Sparre.
Christina u takua për herë të parë me Ebban kur ajo mbushi 18 vjeç dhe mori fronin. Megjithëse ajo kishte marrëdhënie edhe me dy zonja të tjera, Jane Ruthven, vajzën e një gjenerali skocez dhe Louise van der Nooth, vajzën e një baroni. Ebba ishte dashuria e jetës së saj.
Një papë e quajti atë “një mbretëreshë pa një mbretëri, një e krishterë pa besim dhe një grua pa turp”.

Yoshiko Kawashima ishte një nga princeshat e fundit të dinastisë Qing, dhe një spiune biseksuale për japonezët. Në pika të ndryshme ishte një horre dhe heroinë për të gjithë, në konfliktin Manchukuo. Është pothuajse e pamundur të ndash të vërtetën nga trillimi në biografitë e saj.

Charles-Geneviève-Louis-Auguste-André-Timothée d’Éon de Beaumont ishte një diplomat, spiun dhe ushtar francez. D’Éon u shfaq publikisht si burrë dhe ndoqi profesione mashkullore për 49 vjet, megjithëse gjatë asaj kohe d’Éon u infiltrua me sukses në oborrin e Perandores Elizabeth të Rusisë duke u paraqitur si një grua. Për 33 vjet, nga viti 1777 deri në vdekjen e tij, jetoi si një grua. Mjekët që ekzaminimin e trupit zbuluan organet mashkullore, por edhe karakteristikat femërore.

James Barry ishte një kirurg ushtarak në Ushtrinë Britanike dhe një transgjinor. Ai u ngrit në gardën e Inspektorit të Përgjithshëm në krye të spitaleve ushtarake, zyra e dytë më e lartë në ushtrinë britanike.

Madje të gjithë filozofët e periudhës antike greke ishin bisexual, si Platoni, Aristoteli, Herakliti, Pitagora etj.
Për shoqërinë greke, nuk kishte asnjë problem të kishte marrëdhënie seksuale me burra ose gra, por pritjet ishin që një burrë të martohej dhe të prodhonte një trashëgimtar.

/Albanianpost.com


Lajmet kryesore