Shqipëria

Nis beteja në Gjykatën Kushtetuese për vendin më të famshëm arkeologjik të Shqipërisë


Seancat në Gjykatën Kushtetuese të Shqipërisë për sa i përket koncesionit për Parkun Kombëtar të Butrintit do të nisin së shpejti pasi Partia Demokratike ngriti një padi kundër këtij vendimi.

Vendi arkeologjik më i famshëm i Shqipërisë, Butrinti, ka qenë i banuar që nga parahistoria dhe ka rrënoja që datojnë nga periudha e lashtë greke, romake. Duke përmendur nevojën për të ndihmuar zhvillimin e zonës dhe nxitjen e turizmit, qeveria i dha një koncesion 10-vjeçar për Butrintin një fondacioni privat.

Por, kritikët thonë se marrëveshja nuk është transparente dhe duhet të anulohet.

Padia është ngritur nga deputetja e Partisë Demokratike, Ina Zhupa dhe është firmosur nga 36 deputetë të opozitës, të cilët pretendojnë se koncesioni do të dëmtojë trashëgiminë kulturore dhe historike të Shqipërisë. Ata kundërshtojnë vendimin për transferimin e menaxhimit të truallit nga Ministria e Kulturës tek Fondacioni i Menaxhimit të Butrintit (BMF), i krijuar nga qeveria dhe fondi privat Shqiptaro-Amerikan i Zhvillimit (AADF).

Zhupa shpalli padinë në parlament në fillim të janarit.

“Viti nis mbarë me lajme të mira për Butrintin. Padia pranohet nga Gjykata Kushtetuese”, shkroi ajo në Twitter më 3 janar.

“Gjykata Kushtetuese do të mbajë emrin dhe pozicionin e saj! Butrinti do të fitojë!”.

Pas ngritjes së padisë, Gjykata Kushtetuese u dha afat palëve të interesuara deri më 23 janar për të paraqitur argumentet dhe provat e tyre. Hapi tjetër do të jetë një dëgjim publik.

Rindërtimi i planifikuar

Butrinti ndodhet pranë qytetit bregdetar të Sarandës në veri të resortit të njohur të plazhit të Ksamilit. Në ditët e verës rruga që të çon nëpër Ksamil është e bllokuar nga makina dhe autobusë.

Vendi bie në sy sepse, ndryshe nga shumë vende antike në qytetet moderne të Ballkanit, nuk është prekur nga zhvillimi modern.

UNESCO, e cila e shpalli Butrintin një sit të Trashëgimisë Botërore, e përshkruan vendin si një “kombinim shumë të rrallë të arkeologjisë dhe natyrës” dhe një “mikrokozmos të historisë së Mesdheut”.

Ndër pamjet e dukshme janë një teatër i lashtë grek, mbetje romake, një bazilikë e hershme e krishterë dhe Kulla veneciane katrore e shekullit të 15-të.

Rreth zonës arkeologjike, UNESCO thotë se Parku Kombëtar, i shpallur në vitin 2005, “vepron si një zonë tampon” për pronën e Trashëgimisë Botërore.

Hyrja në zonën arkeologjike bëhej përmes një porte metalike dhe biletat shiteshin në një strukturë modeste prej druri. Një kasolle tjetër pak larg kishte disa tualete të pastra. Aty kishte tezga që shisnin suvenire të ngritura nën hije.

Plane ambicioze

Sipas rinovimit të planifikuar që do të ndryshojë në mënyrë dramatike.

Planet fillimisht u mbajtën konfidenciale, duke shkaktuar kritika të zëshme nga deputetët e opozitës në fillim të vitit 2022, por plani i biznesit është publikuar që atëherë.

Sipas planit të menaxhimit të integruar në faqen e internetit të Fondacionit të Menaxhimit të Butrintit (dokumenti është i shikueshëm këtu, megjithëse faqja kryesore për sitin nuk ishte e disponueshme që nga mesi i janarit).

Plani parashikon “një numër ndërhyrjesh të klasit ndërkombëtar”, duke përfshirë një qendër të re vizitorësh. Faqja do të jetë plotësisht e hapur për rreth 295 mijë njerëz në vit deri në vitin 2028, nga të cilët rreth 200 mijë ka të ngjarë të jenë nga jashtë vendit.

Sipas dokumentit, “kërkohet një investim total kapital prej 7.5 milion dollarë, nga të cilat 39% do të shpenzohen për ruajtjen e vendit dhe 61% për objektet e reja si për vizitorët ashtu edhe për stafin”.

Ai u hartua nga firma me bazë në Mbretërinë e Bashkuar Prince+Pearce Ltd, në bashkëpunim me Qendrën për Arkeologjinë e Aplikuar në Institutin e Arkeologjisë, Kolegjin Universitar të Londrës (UCL) dhe Trashëgimia Kulturore pa Kufij Shqipëri (CHwB), pasi është vënë në punë në tetor 2018 nga AADF.

Përgatitjet tashmë janë duke u zhvilluar. Në dhjetor u raportua se katër ekipe, të udhëhequr nga arkitektë nga Japonia, Finlanda, Franca dhe Britania e Madhe, ishin përzgjedhur për të projektuar qendrën e vizitorëve për Parkun Kombëtar të Butrintit nga Fondacioni i Menaxhimit të Butrintit dhe Malcolm Reading Consultants.

Ofertuesi i suksesshëm do të projektojë një qendër vizitorësh neutrale ndaj karbonit në hyrje të parkut për të trajtuar numrin në rritje të vizitorëve. Ai pritet të hapet në vitin 2025.

Debatet parlamentare

Menaxhimi i Butrintit ishte objekt debatesh të ashpra në parlament gjatë gjysmës së parë të vitit 2022, kur u diskutua në disa komisione parlamentare.

Zhupa në veçanti kërkoi shpjegime për shumë çështje nga ministrja e Kulturës Elva Margariti.

Elva Margariti dhe Ina Zhupa

“Si është e mundur që shteti ynë të heqë dorë nga mbrojtja e trashëgimisë kulturore, nga mbrojtja e vlerave të saj arkeologjike, historike, mjedisore, turistike dhe t’ia dorëzojë ato një personi privat”, argumentoi ajo në një seancë në qershor 2022.

Margariti kërkoi të qetësonte kundërshtarët e projektit, duke theksuar se “Butrinti do të vazhdojë të jetë pronë e shtetit dhe nuk do t’i jepet asnjë privati”.

Ajo theksoi gjithashtu rekordin e AADF në objekte të tjera kulturore si Tregu i Gjirokastrës, qendra historike e Vlorës dhe Muzeu Marubi në Shkodër.

Kërkimi i kryeministrit për të zhvilluar Butrintin

Marrëdhëniet midis socialistëve në pushtet dhe Partisë Demokratike janë shumë të ashpra në sferën e polarizuar politike të Shqipërisë. Në vitin 2022, kryeministri Edi Rama e debatoi këtë çështje në stil tipik luftarak, duke akuzuar opozitën për “marrëzi”.

Zhvillimi i Butrintit është në fakt një objektiv afatgjatë i kryeministrit aktual të Shqipërisë. 24 vjet më parë, si ministër i ri i Kulturës në qeverinë e kabinetit të Fatos Nanos, Rama bëri një përpjekje fillestare për të zhvilluar vendin.

Në atë kohë si ministër i Kulturës, Rama hoqi Institutin e Arkeologjisë dhe Institutin e Monumenteve të Shqipërisë nga kontrolli i Butrintit dhe solli Fondacionin Butrint me qendër në Londër për të ndihmuar, duke thënë se kjo ishte e nevojshme për të parandaluar përkeqësimin e mëtejshëm të vendit.

Kjo shkaktoi një grindje me dy institucionet vendase, të cilët pretenduan se fondacioni donte të fitonte para për rritjen e turizmit.

Që atëherë, Rama ka drejtuar tre qeveri radhazi, duke u bërë kryeministër për herë të tretë.

Ai e ka bërë prioritet zhvillimin e sektorit të turizmit për mandatin e tij të tretë në detyrë. Duke folur për zhvillimin e sektorit të turizmit, ai tha në shtator 2021: “Duam ta bëjmë Shqipërinë 2030 kampione absolute të Ballkanit Perëndimor në turizëm”.

Ndër planet e përvijuara para dhe pas zgjedhjeve të fundit të përgjithshme të vitit 2021 ishin ndërtimi i porteve në Durrës, Sarandë, Shëngjin dhe Vlorë, si dhe dy aeroporte ndërkombëtare në Vlorë dhe Sarandë. Gjithashtu ka plane për të zgjatur pistën dhe për të ndërtuar një terminal të ri në Aeroportin Ndërkombëtar të Tiranës, si dhe për të shtuar rrjetin rrugor të vendit.

Megjithatë, Shqipëria ka gjithashtu një histori polemikash për marrëveshjet koncesionare. Qeveria ka përdorur gjerësisht partneritetet publike-private (PPP), shumë prej tyre të iniciuara jo nga autoritetet bazuar në nevojat e shtetit, por me propozime nga kompani private, të cilave më pas u jepet përparësi në procesin e tenderimit.

Kjo është kritikuar nga Fondi Monetar Ndërkombëtar (FMN) dhe organizata të tjera ndërkombëtare.

Diversifikimi i sektorit të turizmit

Turizmi është një pjesë e rëndësishme e ekonomisë së Shqipërisë, por është fokusuar kryesisht në pushimet buxhetore buzë detit gjatë sezonit të verës.

Individët e industrisë dhe qeveria duan të zgjerojnë ofertën turistike të vendit dhe ta zgjerojnë atë përtej muajve të verës, për shembull duke ofruar turizëm kulturor dhe aventure. Zhvillimi i Butrintit do të ndihmonte në arritjen e këtij qëllimi.

Sektori u godit keq nga pandemia e koronavirusit dhe pezullimi i udhëtimeve ndërkombëtare. Megjithatë, në verën e vitit 2022 sektori vazhdoi rimëkëmbjen e tij nga koronakriza, që kishte nisur tashmë verën e kaluar.

Inflacioni i lartë që ka pllakosur pjesën më të madhe të Evropës që nga fillimi i luftës së Rusisë në Ukrainë nuk duket se ka ndikuar negativisht në numrin e vizitorëve; në vend të kësaj, turistët u drejtuan për në Shqipëri si një destinacion me kosto të ulët.

Kushtetuesja pranon padinë për Butrintin

Marrë nga bne IntelliNews, përshtatur për Albanian Post

/Albanianpost.com


Lajmet kryesore