Shqipëria

Në pikun e krizës globale humanitare, Shqipëria e vogël vjen me një nismë të madhe


Nevojat globale humanitare këtë vit janë në nivele rekord – edhe një herë.

360 milionë njerëz në mbarë botën kanë nevojë për ndihmë humanitare – 30 për qind më shumë që nga fillimi i vitit të kaluar.

Më shumë se 110 milionë njerëz janë detyruar të largohen nga shtëpitë e tyre.

Dhe më shumë se 260 milionë njerëz përballen me pasiguri akute ushqimore, me disa të rrezikuar nga uria.

E pikërisht kjo situatë ka zënë një vend në agjendën e Shqipërisë, si presidente e Këshillit të Sigurimit të OKB-së.

Vendi ka propozuar një aleancë të re humanitare publiko-private.

Hasani kërkon angazhimin e sektorit privat për ndihma humanitare: Të bëjmë më shumë, më mirë, më shpejt

Nisma synon të përdorë ekspertizën e sektorit privat për të bërë përpjekje humanitare më efektive.

Shqipëria ka propozuar krijimin e një pakti të ri të sektorit privat për të ndihmuar në dërgimin më të shpejtë të ndihmës humanitare në zonat e krizës dhe konfliktit.

Vendi, i cili mban presidencën e Këshillit të Sigurimit të Kombeve të Bashkuara për muajin shtator, njoftoi nisjen e Aleancës Humanitare të Sektorit Privat në fillim të këtij muaji.

“Aleanca”, tha ministri i Jashtëm shqiptar Igli Hasani, “mund të ndihmojë organizatat humanitare të fitojnë efikasitet dhe efektivitet të përmirësuar dhe të hapin mekanizma të rinj financimi”.

“Vit pas viti, krizë pas krize, ne përballemi me mungesë fondesh dhe ndihme në dispozicion, pavarësisht bujaria e donatorëve”, shtoi ai gjatë debatit të hapur të Këshillit të Sigurimit për avancimin e partneriteteve humanitare publiko-private.

Nevoja për ndihmë humanitare është rritur në muajt e fundit pasi kriza klimatike, lufta dhe konflikti, rritja e çmimeve të ushqimeve dhe pasojat ekonomike nga pandemia COVID-19 vazhdojnë të tensionojnë zhvillimin global.

Sipas OKB-së, në korrik, numri i njerëzve në nevojë për ndihmë humanitare arriti shifra që shënojnë një rritje prej 30% që nga janari.

Përmbledhja Humanitare Globale e OKB-së në mes të vitit zbuloi se kërkesat për financim humanitar për të ndihmuar afërsisht dy të tretat e atyre në nevojë arritën në 55.2 miliardë dollarë.

Deri në fund të korrikut, thuhet në raportin e OKB-së, donatorët kishin siguruar vetëm 25% të fondeve të nevojshme për vitin 2023.

Sikur kjo të mos mjaftojë, hendeku midis nevojave humanitare dhe financimit të donatorëve është alarmant.

Hedda Samson, zëvendës Shefja e Delegacionit të Bashkimit Evropian në OKB, shtoi gjatë seancës së Këshillit të Sigurimit se “komuniteti ndërkombëtar duhet të gjejë mënyra të reja krijuese” për të përshpejtuar përgjigjet humanitare.

“Përfshirja e aktorëve të sektorit privat, në partneritet me aktorët tradicionalë të sektorit publik, mund të përmirësojë reagimin humanitar, veçanërisht në dy mënyra: logjistikë dhe financim”, tha ajo.

Çfarë sjell nisma e Shqipërisë?

Aleanca Humanitare e Sektorit Privat do të shërbente si një platformë për të lidhur aktorë me burime dhe ekspertizë të sektorit privat – veçanërisht në ditët e para pas një krize.

Aftësitë e vërejtura përfshijnë përdorimin e teknologjisë së avancuar, logjistikën e zinxhirit të furnizimit, telekomunikacionin dhe transportin.

Përpjekjet për të integruar burimet e sektorit privat në punën humanitare publike dhe joqeveritare janë iniciuar në të kaluarën.

Në vitin 2019, për shembull, Iniciativa për Investime Humanitare dhe Rezistencë (HRI) u lancua në Takimin Vjetor të Forumit Ekonomik Botëror në Davos.

Iniciativa angazhon biznesin dhe investitorët përmes bashkëpunimit të forcuar me aktorët humanitarë dhe të zhvillimit për të zgjeruar përfshirjen në tregjet kufitare përtej filantropisë dhe bamirësisë.

Baggage handlers offload a consignment of humanitarian aid from a European Union (EU) flight to be distributed to the civilians displaced by fighting between the army and M23 rebels, at the airport in Goma, North Kivu province of the Democratic Republic of Congo March 10, 2023. REUTERS/Arlette Bashizi

Në seancën e Këshillit të Sigurimit të mbajtur në fillim të këtij muaji, përfaqësuesi i Zvicrës citoi HRI-në dhe ofroi mbështetje për Aleancën Humanitare të Sektorit Privat, duke vënë në dukje se “partneritetet si këto mund të bëjnë ndryshim për miliona njerëz në terren”.

Për shembull, Michael Miebach, Shefi Ekzekutiv i Mastercard, i theksoi Këshillit se “bizneset nuk mund të kenë sukses në një botë të dështuar”.

“Paratë janë të rëndësishme, por kompanitë mund të ofrojnë shumë më tepër”, tha Miebach.

“Sektori privat është i gatshëm të përballet me sfidat në partneritet me sektorin publik. Ne mund të përdorim kompetencat tona kryesore për të forcuar infrastrukturën, për të inovuar qasje të reja dhe për të ofruar zgjidhje”.

Hapat e saj të parë

Ferit Hoxha, ambasadori i Shqipërisë në OKB, solli përshkrimin e parë të nismës teksa fliste me “PassBlue” gjatë një interviste ekskluzive në gusht.

Ai tha se koncepti do të prezantohej në një nga ngjarjet e nënshkrimit të Shqipërisë në shtator.

Gjatë mandatit të Shqipërisë në Këshill, i cili përfundon më 31 dhjetor, delegacionit të saj iu bë e qartë se ndihma humanitare mungon në shumë vende ku ajo është më e nevojshme – për shkak të konflikteve dhe paqëndrueshmërisë së tjera – pavarësisht rrjetit të gjerë të shpërndarjes së OKB-së.

“Nevojat kanë ardhur në rritje dhe aftësia e komunitetit të donatorëve për t’u përgjigjur me të vërtetë shpejt, në kohë dhe në natyrë, ka munguar me të vërtetë gjatë viteve”, tha Hoxha.

“Kjo për shkak se është shumë e vështirë të përgjigjesh në kohë për çdo gjë. Pra, ne jemi bashkuar me disa partnerë – Schmidt Futures, misionin e Shteteve të Bashkuara në OKB dhe disa të tjerë – për të reflektuar se çfarë mund të bëjmë për të plotësuar përpjekjet e partnerëve ndërkombëtarë të OKB-së që janë të angazhuar historikisht në këtë aktivitet”.

E siç Hoxha thotë, kriza globale humanitare është dëshmia më e keqe e dështimit kolektiv për të adresuar problemet më të rënda të kohës.

Shkarkimi dhe publikimi i teksteve nga Albanian Post nuk lejohet pa përmendur burimin. Faleminderit për respektimin e etikës së profesionit të gazetarit.

/Albanianpost.com

Lajmet kryesore