Shqipëria

Ndryshimet Klimatike: Shqipëria do të nisë aktivitete për prodhimin e energjisë nëpërmjet erës


Ministria e Infrastrukturës dhe Energjisë në Shqipëri ka njoftuar se do të zhvillojë më 24 nëntor 2021 një aktivitet për ofertuesit e mundshëm për tenderin e saj të parë për projektet e prodhimit të energjisë nëpërmjet erës të shkallës së shërbimeve me fuqi totale midis 100 MW dhe 150 MW.

Referuar si “Projekti i Erës”, pjesëmarrja në këtë tendër është e kufizuar dhe mund të aplikojnë projekte individuale me kapacitet ndërmjet 10 MW dhe 75 MW.

Deri në finalizimin e saj ofertuesit do të kalojnë disa faza. Aktualisht është në fazën e parë si projekt.

Zhvilluesit janë të ftuar të dorëzojnë paraqitjet e tyre të kualifikimit deri më 13 qershor 2022 – afati i fundit për të iu përgjigjur kërkesës për kualifikim për propozime nga aplikantët e suksesshëm në fazën e parë.

Ofertuesve më pas do u kërkohet të propozojnë vende për zhvillimet e termocentraleve me erë, financimin, ndërtimin dhe funksionimin. Si dhe për të paraqitur një ofertë financiare. Kjo fazë e dytë do e ketë afatin deri në shkurt të vitit 2023.

Për të lehtësuar procesin e tenderit, webinar-i do të ofrojë informacion të detajuar në lidhje me procedurën e tenderit dhe kërkesat e përzgjedhjes.

Tenderi është pjesë e veprimit të qeverisë shqiptare për energjinë dhe ndryshimet klimatike për të diversifikuar burimet e rinovueshme të energjisë, për të ofruar energji të sigurt dhe për të tërhequr investime të mjaftueshme në teknologjitë e qëndrueshme me karbon të ulët.

“Konferenca e Ofertuesve” do të zhvillohet virtualisht, në një “Webinar Zoom”, më 24 nëntor 2021 nga ora 14:00 – 16:45.

Një ftesë e hapur është publikuar në faqen zyrtare të Ministrisë. Ofertuesit e mundshëm dhe palët e tjera të interesuara mund të regjistrohen online.

Kaliforni, pamje pranë një sërë turbinash me erë.

Më herët Qeveria shqiptare ka shprehur përkushtimin e saj për ta vendosur vendin në një rrugë konsistente drejt synimin të energjisë së rinovueshme dhe nxitjen e veprimeve ambicioze për ndryshimin e klimës, duke maksimizuar përfitimet dhe minimizuar kostot për konsumatorët dhe taksapaguesit.

Pikërisht për këtë qëllim, më 22 qershor të këtij viti MIE-ja nisi dhe procesin e tenderimit me dy faza për përzgjedhjen e prodhimit të energjisë nëpërmjet erës.

Shqipëria dhe energjia e rinovueshme

Agjencia Kombëtare e Burimeve Natyrore në Shqipëri (AKBN) bëri me dije në muajin shtator se 29 kompani kanë marrë miratimin paraprak ose përfundimtar për ndërtimin e impianteve të prodhimit të energjisë nga dielli dhe era.

Në këtë mënyrë do të shihet, sipas agjencisë, edhe një rritje e kapaciteteve gjeneruese ne vend.

AKBN-ja njoftoi gjithashtu se deri në fund të këtij viti pritet certifikimi i 12 impianteve fotovoltaikë.

Detajet mbi statusin e këtyre miratimeve u bënë me dije gjatë workshop-it “Promovimi i masave evropiane për energjinë e rinovueshme të qëndrueshme”.

Fokusi i këtij projekti, të financuar nga Bashkimi Evropian, ishte rëndësia e energjisë së rinovueshme.

Shtetet të përfshira në këtë projekt janë Italia, Shqipëria dhe Mali i Zi.

Më mirë se vendet e rajonit

Kryeministri i Shqipërisë, Edi Rama, ka deklaruar më herët se dy termocentralet e mëdha diellore që Voltalia do të ndërtojë, do ta çojnë Shqipërinë në krye të Ballkanit në këtë sektor.

Rama shprehu ambicien që vendi të bëhet një kampion rajonal në prodhimin e energjisë së rinovueshme deri në vitin 2030.

Shqipëria ishte zhytur në mbeturinat dhe ndotjen e tetë viteve më parë, por tani është “shumë më ndryshe”, nënvizonte kryeministri gjatë një fjalimi që shënonte fundin e fushatës elektorale të 25 prillit.

“Sidoqoftë, që ne të bëhemi kampionë rajonalë të pakrahasueshëm deri në fund të kësaj dekade, lufta për mbrojtjen e mjedisit duhet të intensifikohet, pasi landfillet primitive dhe ndotja shqetësuese e ujit dhe ajrit janë vetëm pjesa më e dukshme e problemeve mjedisore”, shtoi më tej Rama.

Turbinat e erës gjenerojnë energji Searsburg në Searsburg, Vt. Një studim i publikuar në dhjetor 2010 tregon se fuqia e erës në New England fryn mjaftueshëm për të furnizuar deri në 24 për qind të rajonit – totali i nevojave vjetore – për energji elektrike deri në vitin 2020.

Programi i investimeve, i nisur gjatë mandatit të dytë, është “një shkak për entuziazëm” për të parë që vendi të bëhet “kampioni rajonal i prodhimit të rinovueshëm deri në vitin 2030”, sipas fjalëve të tij.

Qeveria i hapi rrugën Voltalia-s të ndërtojë termocentrale diellore në Karavasta dhe Spitalle, “më të mëdhatë në rajon”.

Vendi do të bëhet një eksportues neto i energjisë deri në fund të dekadës, ravijëzoi kryeministri.

Shkarkimi dhe publikimi i teksteve nga Albanian Post nuk lejohet pa përmendur burimin. Faleminderit për respektimin e etikës së profesionit të gazetarit.

/Albanianpost.com


Lajmet kryesore