Pajisje

Moska lançon një sistem pagese të metrosë me ID-në e fytyrës


Moska thotë se është e para që do të lançojë një sistem pagese të ID-së së metrosë në shkallë të gjerë

Rrjeti i gjerë i metrosë i Moskës nisi të premten një sistem pagese të tarifave duke përdorur teknologjinë e njohjes së fytyrës në më shumë se 240 stacione, një nismë që autoritetet thanë se ishte e para e këtij lloji në botë.

Moska, një qytet me 12.7 milionë banorë, ka një nga sistemet më të mëdha të mbikëqyrjes video në botë.

Ajo ka përdorur teknologjinë e njohjes së fytyrës për të zbatuar karantinat COVID-19, dhe protestuesit që marrin pjesë në tubimet politike kanë thënë gjithashtu se policia e ka përdorur atë për të bërë arrestime dhe ndalime parandaluese.

Autoritetet tani po u japin udhëtarëve mundësinë të përdorin njohjen e fytyrës për të paguar tarifën e tyre me një sistem të quajtur “Face Pay” në kthesat e pajisura me kamera.

“Moska është qyteti i parë në botë ku ky sistem funksionon në një shkallë të tillë,” tha Maxim Liksutov, kreu i departamentit të transportit të kryeqytetit rus, në një deklaratë.

Liksutov tha se përdorimi i “Face Pay” ishte vullnetar dhe se metodat e tjera të pagesës mbetën në përdorim.

Para përdorimit të sistemit, udhëtarët duhet të paraqesin fotografinë e tyre dhe ta lidhin atë me kartat e tyre të transportit dhe bankës përmes aplikacionit të Metrosë së Moskës.

Për të përdorur metronë, udhëtarët e regjistruar me “Face Pay” thjesht duhet të shikojnë një aparat fotografik të vendosur në një kthesë të caktuar.

Departamenti i transportit të qytetit tha se të dhënat e udhëtarëve do të kodohen në mënyrë të sigurt.

Grupet dixhitale të të drejtave, megjithatë, thonë se sistemi mund të minojë privatësinë dhe të drejtat e njeriut.

Roskomsvoboda, një grup i përkushtuar për të mbrojtur të drejtat dixhitale dhe lirinë e informacionit, ka paralajmëruar se Face Pay mund të përdoret për qëllime mbikëqyrjeje.

Zyra e kryebashkiakut të Moskës njoftoi se po krijonte një sistem të njohjes së fytyrës në metro për të zbuluar kriminelët e kërkuar në 2018, kur Rusia organizoi Kupën e Botës në futboll.

/Albanianpost.com

Lajmet kryesore