Lajme

Mitropoliti Joanikije thotë se iu falsifikua intervista në “Veçernji novosti” – “Distancohem nga ajo”


Mitropoliti i Manastirit të Shën Pjetrit të Cetinës, Joanikije

Kryeredaktori i “Veçernji novosti”, Millorad Vuçeliç, i cili është i afërt me Presidentin e Serbisë, Aleksandër Vuçiç, dhe të cilit në muajin tetor iu dha Urdhëri i Shën Savës nga Kisha Ortodokse Serbe, që njihet si çmimi mirënjohës më i lartë kishtar, raportohet të ketë falsifikuar një pjesë të intervistës me Mitropolitin, Joanikije.

Mitropolitana e Malit të Zi dhe Litorales, ka lajmëruar se “Veçernji novosti” ka falsifikuar një pjesë të intervistës së Joanikije, dhe pastaj ua ka dërguar gazetave të Beogradit.

Ky institucion kishtar thotë se në pyetjen e fundit të intervistës, ku përgjigjet Joanikije, është shkurtuar, dhe siç shkruajnë ata “i jep një kuptim dhe rëndësi krejtësisht tjetër intervistës, për të cilën ne distancohemi”, raporton “Vijesti”

“Ne u kërkojmë lexuesve që t’i kushtojnë vëmendje përmbajtjes dhe kuptimit të pyetjes së fundit, siç i është shkruar Peshkopit, sepse vetëm brenda këtij konteksti mund të shihet se i referohet vetëm akuzimeve kundër Kishës që vinë nga Mali i Zi dhe jo Serbia”, shkruan në webfaqen e Mitropolitanës.

Sipas tyre, kur është pyetur “a interferon Kisha në punët e shtetit, sepse ata nga ish-regjimi që janë ekskomunikuar prej Ortodoksisë konsiderojnë ashtu”, Joanikije është përgjigjur si më poshtë:

“Përmes ministrisë sonë ne kujdesemi për shpirtërat e njerëzve dhe shpëtimin e tyre, për zhvillimin e shpirtërores dhe edukimit fetar, që ka për qëllim të përmirësojë cilësinë e jetës në krejt shoqërinë”.

“Sa për ata që shpifin ndaj nesh dhe na akuzojnë për gjithçka, edhe nëse jemi të përfshirë në politika partiake, ndjehem keq që ata kanë rënë nga edkuata fetare”.

Një pyetje e ndryshuar u publikua në faqen e internetit të Novosti. “Shpesh dëgjohet nga të ashtuquajturat forca civile si në Serbi ashtu edhe në Mal të Zi se Kisha Ortodokse Serbe po ndërhyn në punët e shtetit. A ka ndonjë të vërtetë këtu?”.

Dhe përgjigja e Joanikijes, siç thuhet, është e shkurtuar.

“Në të gjitha vendet e qytetëruara me shumicë të krishterë, është e dëshirueshme që Kisha të jetë një faktor aktiv në shoqëri. Si trashëgimtare e përvojës shpirtërore, traditës dhe njohurive shekullore, ajo mund dhe duhet të ndihmojë gjithmonë komunitetin e gjerë për të zgjidhur jetën thelbësore. çështje.” Më vjen keq për ata që na shpifin dhe na akuzojnë për çdo gjë, edhe nëse jemi të angazhuar në politikë partiake, sepse kanë dalë nga studimet fetare dhe janë gjetur jashtë vullnetit të kishës vullnetarisht dhe meritor, shpresoj përkohësisht, deri në pendimin e tyre. . “

/Albanianpost.com


Lajmet kryesore