Shëndet

Mitet dhe diagnozat e gabuara kanë prekur shëndetin e grave për shekuj me radhë


Një libër i ri nga studiuesi, Elinor Cleghorn, trajton temën e keqtrajtimit mjekësor të grave gjatë historisë perëndimore.

Për shekuj me radhë, gratë që janë të sëmura ose kanë dhimbje u është dashur të kërkojnë trajtim nga një profesion i dominuar nga burrat dhe i informuar nga kërkimet shkencore që shpesh nuk arrijnë të përfshijnë përvojat e grave.

Tani, një libër i ri, me drejtim perëndimor, nga historiani britanik i mjekësisë, Elinor Cleghorn, eksploron se çfarë ka nënkuptuar ky paragjykim për shëndetin e grave në të gjitha epokat.

Ky mjek amerikan nisi kirurgjinë e barkut duke operuar gratë e skllavëruara.

Diagnostifikimi dhe Miti i Keq në një ‘Botë të Bërë nga Burrat’ fillon me mjekun e lashtë grek, Hipokratin.

Siç shkruan Janice P. Nimura për “New York Times”, Hipokrati besonte se sëmundjet e grave kishin të bënin me mitrën, një organ që një shkrimtar i mëvonshëm Greko-Romak e përshkroi si “një kafshë brenda një kafshe” me dëshirat e veta.

Kjo ide qëndroi gjatë shekullit të 19-të, kur kushtet e shëndetit fizik dhe mendor të shumë grave u hodhën poshtë si “histeri”, një fjalë që vjen nga fjala greke për ‘mitrën’.

Libri i ka rrënjët në përvojën e vetë Cleghorn që vuan nga sëmundja autoimune lupus. Gjatë të 20-ave, ajo kujton që një mjek mashkull i hidhte poshtë dhimbjet e pashpjegueshme si “vetëm hormonet e tua”. U deshën shtatë vjet që sëmundja e saj të diagnostikohej si duhet.

Cleghorn i thotë Mary Elizabeth Williams së Salon-ës se edhe pasi u diagnostikua me lupus, ajo gjeti që profesioni i mjekut kishte pak kuptim se si dhe pse ndodh gjendja.

“Shumë kohë që e bëja si pyetje, thjesht u ndjeva sikur nuk kisha përgjigje”, thotë ajo.

“Gjithçka që më thanë me të vërtetë ishte se mund të mjekohesha për të menaxhuar simptomat e mia. Kështu që fillova ta hulumtoj”.

Diagnostikimi i gabuar dhe miti në një botë të bërë nga burrat.

Një histori gjurmuese, filluese e bisedave për shëndetin e grave, nga idetë më të hershme mjekësore në lidhje me sëmundjet e grave te hormonet dhe sëmundjet autoimune.

Ndërsa Cleghorn po mësonte për gjendjen e saj, ajo gjithashtu po kryente kërkime historike për jetën e grave.

Ajo gjeti shumë raste të grave që kishin simptoma të komplikuara dhe ishin diagnostikuar gabimisht, shpesh me gjendje psikiatrike, vetëm që mjekët të rivlerësonin sëmundjet e tyre gjatë autopsive.

Stephanie Merrit i Guardian shkruan se shumë prej tregimeve në Unwell Women tingëllojnë si diçka nga romani distopian i Margaret Atwood, 1985, The Handmaid’s Tale.

Merrni kirurgun londinez të shekullit të 19-të Isaac Baker Brown, i cili mbrojti klitoridektomitë për të kuruar çrregullimet e supozuara të shkaktuara nga masturbimi i tepruar.

Dekada më vonë, në vitet 1930 dhe 40, neurologët amerikanë Walter Freeman dhe James Watt kryen lobotome mbi gratë bazuar pjesërisht në idenë se devijimi nga shtëpia ideale përfaqësonte një sëmundje që kishte nevojë për një kurë.

“Gjuha që përdoret rreth grave që kaluan këtë procedurë të tmerrshme ishte kaq infantilizuese dhe çnjerëzuese”, thotë Cleghorn për Salon.

“Ata do t’i përshkruanin gratë si histerike para se t’i nënshtroheshin procedurës, dhe pastaj të flisnin për to më pas të ktheheshin në një gjendje pothuajse fëminore të paditurisë së lumtur”.

/Albanianpost.com

Lajmet kryesore