Shëndet

Migrena – më shumë se një dhimbje koke


Dhimbjet e kokës nuk janë të rralla. Në fakt, pothuajse të gjithë do të përjetojnë të paktën një dhimbje koke gjatë jetës së tyre, dhe shumë prej tyre do të përballen me to gjatë gjithë jetës së tyre.

Megjithatë, disa dhimbje koke janë më të rënda se të tjerat dhe këto mund të jenë një shenjë e migrenës.

Ekzistojnë disa teori mbi mekanizmin e migrenës – është një çrregullim kompleks që shkaktohet nga ndërveprimi i impulseve nervore dhe çlirimi i kimikateve që irritojnë disa pjesë të trurit.

Këto pjesë përfshijnë korteksin cerebral dhe nervin trigeminal, i cili është nervi më i madh kranial.

Prevalenca e migrenës

Shumica e të gjitha dhimbjeve të kokës nuk janë për shkak të migrenës. E thënë thjesht, ato janë sinjale dhimbjeje brenda kokës suaj.

Këto dhimbje koke më së shpeshti shoqërohen dhe përkeqësohen nga lodhja, privimi i gjumit, disa alergjenë ose stresi dhe zakonisht trajtohen me sukses me medikamente ose pushim.

Sipas Fondacionit të Kërkimit të Migrenës, migrena prek 38 milionë amerikanë. Ato janë më pak të zakonshme se dhimbjet e kokës nga tensioni, megjithëse janë ende mjaft të përhapura.

Njerëzit me migrenë mund të përjetojnë ndjeshmëri ndaj dritës ose zhurmës, marramendje, dhimbje sysh,të vjella si dhe nervozizëm

Dikush me migrenë mund të përjetojë një ose disa nga këto simptoma njëkohësisht, përveç vetë dhimbjes së kokës.

Përvoja e çdo personi është e ndryshme dhe simptomat mund të ndryshojnë me çdo dhimbje koke migrene.

Faktorët e rrezikut

Si migrena ashtu edhe dhimbja e kokës nga tensioni prek më shumë femrat sesa meshkujt.

Në fakt, 3 nga 4 persona me migrenë janë gra, sipas Burimit të Besuar të Zyrës për Shëndetin e Grave.

Kjo mund të jetë për shkak të luhatjeve hormonale të shkaktuara nga menstruacionet ose menopauza.

Revista Current Pain and Headache Reports Trusted Source vlerëson se migrena prek 18 për qind të të gjitha grave. Migrena gjithashtu priret të shfaqet në familje, gjë që tregon për një komponent gjenetik.

Megjithëse obeziteti nuk është një shkaktar i drejtpërdrejtë i migrenës, pesha mund të rrisë rrezikun që një dhimbje koke e rregullt të përparojë në një dhimbje koke migrene.

Dallimet simptomatike

Një mënyrë për të përcaktuar nëse keni migrenë ose dhimbje koke tensioni është të vlerësoni simptomat tuaja. Kuptoni ndryshimet kryesore midis të dyve. Mbani një regjistër të dhimbjeve të kokës për ta ndarë me mjekun tuaj.

Dhimbje dhe ndjeshmëri

Migrena mund të shkaktojë ndjeshmëri ndaj dritës së ndritshme, zhurmës së lartë ose aromave. Dhimbjet e kokës nga tensioni rrallë shkaktojnë ndjeshmëri të tilla.

Vendndodhja e dhimbjes

Dhimbja prapa ose afër syrit në njërën anë të kokës është një tjetër shenjë e migrenës.

Kjo dhimbje e ndarë në kokë ndodh zakonisht me migrenë. Dhimbja në të gjithë kokën, nëpër ballë ose në bazën e qafës në përgjithësi shoqërohet me një dhimbje koke tensioni.

Ashpërsia e dhimbjes

Dhimbjet e kokës nga migrena mund të jenë mjaft të dhimbshme. Njerëzit që i marrin ato raportojnë dhimbje të moderuara deri në të forta që shpesh i pengon ata të jenë në gjendje të punojnë ose të përqendrohen.

Dhimbjet e kokës nga tensioni zakonisht janë të dhimbshme vetëm të lehta ose mesatare.

Kohëzgjatja e dhimbjes së kokës

Një dhimbje koke migrene mund të zhvillohet dhe të përkeqësohet gjatë një periudhe prej disa orësh ose ditësh.

Një dhimbje koke tensioni shpesh zhvillohet dhe zgjidhet shumë më shpejt, zakonisht brenda një dite.

Shkarkimi dhe publikimi i teksteve nga Albanian Post nuk lejohet pa përmendur burimin. Faleminderit për respektimin e etikës së profesionit të gazetarit.

/Albanianpost.com


Lajmet kryesore