Lajme

Metaverse, e ardhmja e botës digjitale?


Metaverse është koncepti i radhës që po flitet si gjëja tjetër e madhe nga kompanitë e teknologjisë, tregtarët dhe analistët.

Ky koncept, sipas “BBC”, po tërheq vëmendjen e disa prej emrave më të mëdhenj të botës së teknologjisë, si Mark Zuckerberg i Facebook dhe Tim Sweeney i Epic Games.

Çfarë është metaverse?

Mendohet se metaverse mund të jetë e ardhmja e internetit.

Mund të jetë për realitetin virtual ajo që është smartphone-i modern për celularët e parë të çuditshëm celularë të viteve 1980.

Në vend të një kompjuteri, në metaverse mund të përdoren kufje për të hyrë në një botë virtuale që lidh të gjitha llojet e mjediseve digjitale.

Ndryshe nga realiteti virtual aktual, i cili përdoret më së shumti për lojëra, kjo botë virtuale mund të përdoret për çdo gjë.

Megjithatë, aktualisht është ende veç një ide dhe nuk ka një përkufizim të vetëm të rënë dakord për të.

Pse është befas një gjë e madhe?

Thashethemet për botët digjitale dhe realitetin e shtuar shfaqen çdo disa vjet, por zakonisht vdesin.

Sipas “BBC”, ekziston një zhurmë në lidhje me metaverse midis investitorëve të pasur dhe firmave të mëdha të teknologjisë dhe askush nuk dëshiron të lihet pas nëse rezulton të jetë e ardhmja e internetit.

Gjithashtu ka edhe një ndjenjë se për herë të parë, teknologjia është pothuajse atje.

Pse është përfshirë Facebook?

Facebook e ka bërë ndërtimin e metaverse një nga përparësitë e tij të mëdha.

Kompania ka investuar shumë në realitetin virtual përmes kufjeve Oculus, duke i bërë ato më të lira se rivalët.

Pavarësisht historisë në blerjen e rivalëve, Facebook pretendon se metaverse “nuk do të ndërtohet brenda natës nga një kompani e vetme” dhe ka premtuar se do të bashkëpunojë.

Kohët e fundit, kompania teknologjike ka investuar 50 milionë dollarë në financimin e grupeve jofitimprurëse për të ndihmuar “në ndërtimin e metaverse me përgjegjësi”.

Megjithatë, besohet se ideja e vërtetë metaverse do të zgjasë edhe 10 deri në 15 vjet.

Kush tjetër është i interesuar për metaverse?

Sweeney, kreu i Epic Games, ka folur prej kohësh për aspiratat e tij metaverse.

Lojërat online me shumë lojtarë kanë ndarë botë interaktive që kanë kaluar dekada më parë. Ata nuk janë metaverse, por kanë disa ide të përbashkëta.

Vitet e fundi, loja Fortnite e Epic Games, zgjeroi produktin e tij, duke pritur koncerte, ngjarje të markave dhe më shumë brenda botës së vet digjitale.

Kjo i bëri përshtypje shumë njerëzve me atë që ishte e mundur dhe e vuri në qendër të vëmendjes vizionin e Sweeney për metaverse.

“BBC” tregon se edhe lojërat e tjera po i afrohen një ideje metaverse.

Roblox është një platformë për mijëra lojëra individuale të lidhura me ekosistemin më të madh.

Ndërkohë, Unity, një platformë zhvillimi 3D, po investon në kopje digjitale të botës reale.

Kurse kompania grafike, Nvidia, po ndërton “Omniverse”, të cilën e përshkruan si një platformë për lidhjen e botëve virtuale 3D.

Pra, a ka të bëjë me lojërat?

Përgjigjja për “BBC” është jo.

Edhe pse ka shumë ide se çfarë mund të jetë metaverse, shumica e vizioneve e shohin ndërveprimin shoqëror njerëzor si thelbin.

Facebook ka eksperimentuar me një aplikacion takimesh të realitetit virtual të quajtur Workplace dhe një hapësirë ​​sociale të quajtur Horizons, që të dy përdorin sistemet e tyre virtuale.

Një tjetër aplikacion, VRChat, është i fokusuar tërësisht në vëzhgimin në internet dhe bisedën, pa asnjë qëllim tjetër përveç eksplorimit të mjediseve dhe takimit me njerëz.

Aplikacione të tjera mund të presin, gati për t’u zbuluar.

Kohët e fundit, Sweeney ka thënë se parashikon një botë ku një prodhues makinash që përpiqet të reklamojë një model të ri “do të lëshojë makinën në kohë reale dhe ju do të jeni në gjendje ta ngisni atë”.

Madje, para se të blihen veshje në internet, ato mund të provohen paraprakisht në mënyrë digjitale dhe më pas të porositen.

A ekziston teknologjia akoma?

Sipas “BBC”, realiteti virtual ka bërë një rrugë të gjatë, me kufje të nivelit të lartë që mund të mashtrojnë syrin e njeriut për të parë në 3D teksa lojtari lëviz nëpër një botë virtuale.

Botët digjitale më të përparuara do të kenë nevojë për lidhje më të mirë, më të qëndrueshme dhe më të lëvizshme, diçka që mund të zgjidhet me fillimin e rrjetit 5G.

Megjithatë, gjithçka është në fazat e hershme.

Evolucioni i metaverse do të luftohet midis gjigantëve të teknologjisë për dekadën e ardhshme, ose ndoshta edhe më gjatë.

/Albanianpost.com


Lajmet kryesore