Shqipëria

Meta kundër Ballkanit të Hapur: Jo gjithëpërfshirës


Presidenti i Republikës së Shqipërisë Ilir Meta kundërshtoi projektin e Ballkanit të Hapur, duke e konsideruar si “ jo gjithëpërfshirës”.

Deklaratën e tij, Presidenti Meta e bëri si Folësi Kryesor në Forumin IX Global të Bakusë, Azerbajxhan për “Një Evropë në ndryshim dhe sigurinë e Ballkanit Perëndimor”.

“Ne duhet të përqendrohemi në zbatimin pa vonesë të Procesit të Berlinit dhe të mos shpërqendrohemi si dhe të mos ngatërrohemi nga qasjet alternative paralele jo gjithëpërfshirëse”, u shpreh Meta.

Kreu i Shtetit gjithashtu vuri në dukje se Procesi i Berlinit ‘ka si pjesë të tij BE-në” dhe “instrumente financiare për të mbështetur projektet e lidhjes”, ndërkohë që Ballkani i Hapur, jo.

“Ballkani i Hapur paraqitet si një alternativë ndaj anëtarësimit në BE, duke e tjetërsuar rajonin si një komunitet politik hibrid”, deklaroi Meta.

Presidenti shtoi se Procesin e Berlinit e mbështesin të gjashtë vendet e Ballkanit Perëndimor, ndërsa “vetëm disa liderë mbështesin alternativën e Ballkanit të Hapur”.

Në samitin e fundit të Open Balkan, të mbajtur në Ohër, Shqipërisë, Maqedonisë së Veriut dhe Serbisë, i janë shtuar edhe Mali i Zi dhe Bosnjë dhe Hercegovina. Këto dy të fundit, nuk janë ende anëtare, por po shprehin interes karshi iniciativës sa vjen e më shumë.

Nga ana tjetër, kryeministri i Kosovës, Albin Kurti, nuk ka marrë pjesë në samit duke e kundërshtuar vazhdimisht iniciativën.

/Albanianpost.com


Lajmet kryesore