Lajme

Më shumë gra po aplikojnë për punë në Evropë – Pse?


Gratë – në një treg të vështirë pune dhe një ekonomi të trazuar globale – po kërkojnë punë me shumicë.

Në disa vende anembanë botës, punëkërkueset femra janë më të mëdha se homologët e tyre meshkuj.

Një raport i marsit 2024 nga platforma globale e rekrutimit iCIMS tregon se krahasuar me Amerikën e Veriut, më shumë gra po aplikonin për punë në EMEA (Evropë, Lindja e Mesme dhe Afrikë).

Analiza, e cila mori në konsideratë më shumë se 200 milionë aplikime në vitin 2023, tregoi se 52% e aplikantëve me bazë në EMEA ishin gra, kundrejt 50% në Amerikën e Veriut.

Është një ndryshim statikisht i vogël – por tregon një histori të rëndësishme për tregun global të punës dhe ekonominë.

Qëndrimet e ndryshme ndaj balancës gjinore në vendin e punës në të gjithë globin janë një shtysë.

Në vitet e fundit, vendet duke përfshirë Spanjën dhe Finlandën kanë futur leje të barabartë prindërore për burrat dhe gratë; ndërsa në Holandë, kujdesi për fëmijët gjatë ditës është gjerësisht i disponueshëm.

Megjithatë, faktori kryesor më i madh është gjendja e ekonomisë globale.

Në Evropë, kostoja e jetesës po rritet më shpejt se në Amerikën e Veriut, kështu që më shumë gra po fillojnë ose kthehen në punë si një mjet për të mbijetuar financiarisht.

Në pjesën më të madhe të kontinentit, më shumë gra po punojnë gjithashtu.

Në SHBA, për shembull, pjesëmarrja në tregun e punës për gratë është rreth 56%, ndërsa në Francë është 78%.

Tregu evropian i punës, gjithashtu, është më pak i qëndrueshëm se ai i Amerikës së Veriut, një ndryshim që po luan një rol të madh në aplikimin e më shumë grave në Evropë.

Demografia e popullsisë po ndikon gjithashtu në numrin e grave të Evropës Perëndimore që kërkojnë punë.

Shumë qeveri evropiane po e bëjnë më të lehtë për gratë e reja hyrjen në fuqinë punëtore me programe gjithnjë e më të forta të mbështetjes për maternitetin dhe kujdesin ndaj fëmijëve.

Nevoja është më urgjente sesa në Amerikën e Veriut, ku dhe popullsia nuk po plaket aq shpejt.

Shkarkimi dhe publikimi i teksteve nga Albanian Post nuk lejohet pa përmendur burimin. Faleminderit për respektimin e etikës së profesionit të gazetarit.

/Albanianpost.com


Lajmet kryesore