Jetesë & Stil

Me çfarë shpejtësie mund të humbisni kilogramët e tepërt?


Kur bëhet fjalë për humbjen e peshës, është e rëndësishme që të kemi pritshmëri realiste dhe ta bëjmë atë në mënyrë të shëndetshme.

Megjithatë, edhe kur e dinë këtë informacion, një tipar i përbashkët i shumë njerëzve që vendosin të humbin peshë është padurimi. Por që humbja e peshës të jetë e shëndetshme, është e rëndësishme të jeni të duruar, por edhe të informuar mirë.

Kështu për të gjithë ata që po pyesin se “sa kohë do të më duhet për të humbur peshë”, sjellim një shpjegim të të gjithë faktorëve që do të ndikojnë se sa kohë do t’ju duhet për të humbur kilogramët e tepërt.

Si ndodh humbja e peshës?

Përgjigja për këtë pyetje është e thjeshtë. Rënia në peshë do të pasohet nga lodhja e vazhdueshme. Kur hamë më shumë kalori sesa konsumojmë, shtojmë peshë.

Është e rëndësishme të mbani mend se çdo ushqim apo pije që konsumojmë ka kaloritë e veta, të cilat janë pjesë e marrjes ditore.

Kur bëhet fjalë për konsumin e kalorive, ai ka tre komponentë kryesorë.

Shkalla e metabolizmit në pushim

Ky është numri i kalorive që i nevojiten trupit për të mbajtur funksionet normale trupore, siç është frymëmarrja.

Efekti termik i ushqimit

Këto janë kaloritë e shpenzuara për tretjen, përthithjen dhe zbërthimin e ushqimit.

Efekti termik i aktivitetit

Këto janë kaloritë e shpenzuara gjatë aktivitetit fizik.

Faktorët që ndikojnë në humbjen e peshës

Ka disa faktorë që ndikojnë në shpejtësinë e humbjes së peshës dhe shumë prej tyre janë jashtë kontrollit tonë. Ato janë të:

Gjinia

Aftësia për të humbur peshë ndikohet shumë nga raporti i yndyrës dhe muskujve. Gratë në pushim konsumojnë 5 deri në 10 për qind më pak kalori sesa burrat. Pra, nëse konsumojnë të njëjtin numër kalorish, meshkujt priren të humbin peshë më shpejt se femrat.

Vitet

Me kalimin e moshës, yndyra e trupit rritet dhe masa e muskujve zvogëlohet. Ky ndryshim kontribuon në uljen e konsumit të kalorive, dhe kështu e bën më të vështirë humbjen e peshës.

Pozicioni fillestar

Pesha fillestare e trupit mund të ndikojë gjithashtu në shkallën e humbjes së peshës. Kjo është arsyeja pse është më e rëndësishme të vëzhgoni përqindjen, dhe jo numrin e kilogramëve të humbur. Në fund të fundit, është e rëndësishme të dini se humbja e shëndetshme e peshës është një proces kompleks.

Deficiti i kalorive

Shkalla e deficitit të kalorive ndikon në shpejtësinë e humbjes së peshës. Ajo që duhet të keni kujdes është që ky deficit kalorish të mos jetë shumë i madh. Jo vetëm që do ta vendosni veten në një situatë që është e paqëndrueshme, por mund ta ekspozoni trupin tuaj ndaj mungesës së lëndëve ushqyese.

Gjumi

Gjumi shpesh neglizhohet, por është një komponent kyç i humbjes së peshës. Privimi kronik i gjumit mund të ndikojë ndjeshëm në shkallën me të cilën humbni peshë.

Vetëm një natë pa gjumë të mjaftueshëm mund të rrisë dëshirat tuaja për ushqime me kalori të lartë dhe të varfra me lëndë ushqyese.

Një studim ndoqi progresin e humbjes së peshës për dy javë në grupet që flinin 5 orë e gjysmë dhe 8 orë e gjysmë çdo natë, respektivisht. Ata që flinin 5 orë e gjysmë humbën 55 për qind më pak peshë sesa ata që flinin mbi 8 orë.

Përveç ngadalësimit të humbjes së peshës, privimi kronik i gjumit shoqërohet me diabetin e tipit 2, obezitetin dhe sëmundjet e zemrës.

Disa faktorë të tjerë që mund të ndikojnë në procesin e humbjes së peshës janë:

Medikamente (për shembull, ilaqet kundër depresionit dhe antipsikotikët e tjerë mund të nxisin shtimin e peshës ose të parandalojnë humbjen e peshës).

Situata shëndetësore (sëmundjet dhe kushtet si hipotiroidizmi mund të ngadalësojnë humbjen e peshës dhe të nxisin shtimin në peshë).

Historia familjare e sëmundjeve.

Mënyra më e mirë për të humbur peshë

Jemi të rrethuar nga informacione rreth dietave që premtojnë rezultate të shpejta dhe mbresëlënëse, por gjëja më e rëndësishme për humbje peshe të shëndetshme është t’i përmbahemi një diete të shëndetshme me konsum të reduktuar të kalorive. Kombinoni dietën me stërvitjen.

Sa shpejt do të humbni peshë?

Edhe pse, siç e përmendëm në fillim, padurimi është karakteristikë e shumë njerëzve që përpiqen të humbin peshë, përpiquni të harroni idenë e humbjes së shpejtë të peshës. Është e rëndësishme të mos humbni shumë peshë shumë shpejt.

Humbja e shpejtë e peshës mbart me vete rrezikun e kequshqyerjes dhe dehidrimit dhe ndër efektet anësore janë dhimbjet e kokës, nervozizmi, lodhja, kapsllëku, rënia e flokëve, humbja e muskujve, problemet menstruale.

Ekspertët rekomandojnë të humbni 0,45 deri në 1,36 kilogramë në javë, ose rreth një për qind të peshës tuaj trupore.

Nuk duhet të harroni se ky është një proces jo linear, që do të thotë se disa javë mund të humbni më shumë peshë e disa më pak. Do të ketë edhe javë kur nuk mund të humbni peshë.

Megjithatë, kjo nuk duhet t’ju dekurajojë. Inkurajoni veten të qëndroni në rrugën e duhur dhe të shëndetshme në arritjen e qëllimeve tuaja me ndihmën e një ditari diete dhe peshimit të rregullt.

/Albanianpost.com


Lajmet kryesore