Lajme

Mbledhja e të dhënave të drejtuesve të makinave, “makth për privatësinë”


Shoferët janë paralajmëruar se makinat paraqesin një “makth privatësie” me prodhuesit e automjeteve që mbledhin të dhëna të gjera personale për drejtuesit.

Madje edhe aktivitetet e tyre seksuale.

Një studim i 25 markave të makinave ka zbuluar se të gjitha dështuan në testet e privatësisë së konsumatorit të kryera nga Fondacioni jofitimprurës Mozilla i fokusuar në internet.

Hulumtimi ka nxjerrë në pah se 84% e kompanive të makinave shqyrtojnë, ndajnë ose shesin të dhënat e mbledhura nga pronarët e makinave.

Mozilla ka zbuluar se të gjitha markat e makinave që shqyrtoi mblodhën më shumë të dhëna personale sesa duhej dhe informacioni personal i mbledhur u përdor për arsye që nuk kishin lidhje me funksionimin e një automjeti dhe marrëdhëniet e një marke makine me drejtuesit e saj.

Hulumtimi i Mozilla-s sugjeron që gjashtë kompani makinash mund të mbledhin informacione intime, duke përfshirë informacionin mjekësor të shoferit dhe informacionin gjenetik.

Janë përfshirë gjithashtu sa shpejt drejton një person, ku shkon dhe këngët që dëgjon në makinën e tij.

Kurse Nissan përfshin edhe “aktivitetin seksual” në të dhënat që mbledh dhe Kia vëren se mund të mbledhë informacione për “jetën seksuale” në politikën e vet të privatësisë.

Politika e privatësisë e Kia-s thotë se ajo mund të përpunojë “kategoritë e veçanta” të të dhënave, duke përfshirë “informacionet për racën ose përkatësinë etnike, besimet fetare ose filozofike, orientimin seksual, jetën seksuale dhe opinionet politike, si dhe anëtarësimin në sindikata”.

Makinat mund të mbledhin informacione personale nga drejtuesit në sasi të mëdha, nga shërbimet e lidhura që mund të përdoren në makinë, deri te burimet e palëve të treta si shërbimi radio në internet Sirius XM ose Google Maps.

Më pas këto të dhëna mund të përdoren për të “shpikur më shumë të dhëna për ju përmes konkluzioneve për gjëra të tilla si inteligjenca, aftësitë dhe interesat tuaja”, sipas Mozilla.

Teksa industria e makinave është përqendruar në kalimin nga motorët me benzinë dhe naftë në shtytje elektrike me bateri, disa analistë argumentojnë se do të ketë një ndërprerje më të madhe pasi automjetet bëhen gjithnjë e më të lidhura me internetin dhe të afta për ngjarje autonome.

Kjo ka çuar në parashikime për një rritje masive të shitjeve të shërbimeve të tilla si transmetimi i muzikës dhe videove, si dhe asistenca për shoferin dhe abonimet vetë-drejtuese.

Megjithatë, shumë shërbime mund të jenë shumë më fitimprurëse për prodhuesit e makinave nëse mbledhin më shumë të dhëna për klientët.

Sipas kritereve të Mozilla-s, Tesla dështoi të gjitha rishikimet që shikonin sigurinë, kontrollin e të dhënave dhe inteligjencën artificiale.

Kompania amerikane e makinave elektrike tashmë është përballur me kritika për praktikat e saj të privatësisë.

Në fillim të këtij viti doli se punonjësit kishin shpërndarë video dhe imazhe të regjistruara nga kamerat në makinat e klientëve.

Në vitin 2021, Tesla ka thënë se kamerat u çaktivizuan në Kinë pasi automjetet u ndaluan nga objektet ushtarake kineze për shkak të shqetësimeve të supozuara të sigurisë.

Nga markat e makinave të shqyrtuara, 84% thonë se mund të ndajnë të dhëna personale me ofruesit e shërbimeve ose agjentët e të dhënave dhe 76% thanë se mund të shesin me të dhënat.

Dhe vetëm dy nga 25 markat e shqyrtuara, Renault dhe Dacia, në pronësi të së njëjtës kompani mëmë, deklaruan se shoferët kishin të drejtë të fshinin të dhënat e tyre personale.

Makinat Renault dhe Dacia kanë selitë në Evropë, ku konsumatorët mbrohen nga ligji i privatësisë së Rregullores së Përgjithshme të Mbrojtjes së të Dhënave.

Fondacioni ka thënë se nuk ishte në gjendje të konfirmonte nëse ndonjë prej markave përmbush standardet minimale të sigurisë, duke përfshirë nëse kompanitë kodojnë informacionin personal të shoferëve.

Marrë nga “The Guardian”, përshtatur për “Albanian Post”.

Shkarkimi dhe publikimi i teksteve nga Albanian Post nuk lejohet pa përmendur burimin. Faleminderit për respektimin e etikës së profesionit të gazetarit.

/Albanianpost.com


Lajmet kryesore