Lajme

Luksemburg: Akuzat për parajsë fiskale nuk qëndrojnë


Zyrtarë të Luksemburgut kanë mohuar të hënën, pretendimet e bëra nga mediat ndërkombëtare se vendi është një parajsë fiskale për të pasurit dhe të famshmit.

E përditshmja franceze Le monde, ka shkruar se Dukati i Madh ka shumë kompani fantazmë pa staf ose zyra. Sipas saj kjo bëhet që të fshihen fondet apo pasuritë e dyshimta.

Qeveria e Luksemburgut në një deklaratë për mediat i mohoi akuzat dhe hodhi poshtë portretizimin e bërë nga ata.

Hetimi, i quajtur OpenLux, analizoi rreth katër miliardë dokumente të vëna në dispozicion pas një direktive të Bashkimit Evropian në 2018. BE-ja kërkoi krijimin e regjistrave publik, për pronarët e vërtetë të kompanive në të gjitha vendet e saj anëtare.

Ky hetim i kryer nga mediat më me zë evropiane, zbuloi se 90% e 140 mijë kompanive të regjistruara në Luksemburg janë në pronësi të jorezidentëve. Ata quhen kompani mbajtëse dhe ky status i lejon të kenë një regjim preferencial mbi taksat.

Qeveria u shpreh se vendi është në përputhje të plotë me rregulloret e Bashkimit Evropian, dhe po lufton abuzimin e shmangien e taksave.

Për këtë çështje ka reaguar dhe parlamentari evropian, Sven Giegold, i cili ka pranuar se vendi ka shumë punë përpara.

“Luksemburgu vepron si një ndërmjetës për vendet evropiane dhe parajsat e taksave në të gjithë botën”, theksoi ai.

Shoqëritë do të vazhdojnë të humbin miliarda euro në të ardhurat nga taksat për sa kohë që vendet e tjera veprojnë si parajsa fiskale pa pengesa dhe rregullat e transparencës.

Luksemburgu si një monarki kushtetuese, drejtohet nga një Dukë i Madh dhe është Dukata e Madhe e vetme e mbetur në botë. Ai është një vend i zhvilluar, dhe me Prodhimin e Brendshëm Bruto (PPB), më të lartë në botë për frymë.

/Albanianpost.com


Lajmet kryesore