Lajme

Luftëtari më i mirë F-16 nuk i përket Forcave Ajrore amerikane


Varianti F-16E/F i Emirateve të Bashkuara Arabe (EBA) është padyshim avioni luftarak i gjeneratës së katërt më të sofistikuar dhe teknologjikisht më të avancuar në botë.

I njohur gjithashtu si F-16 Block 60 “Fighting Falcon”, avioni u zhvillua posaçërisht për Emiratet e Bashkuara Arabe.

Luftëtari i kompanisë “Lockheed Martin” përmban disa sisteme të avancuara.

Kjo, duke përfshirë motorët e fuqishëm GE F110, një radar Northrop Grumman APG-80 AESA, një sistem të integruar kërkimi dhe gjurmimi infra të kuqe.

Emiratet e Bashkuara Arabe njoftuan fillimisht se kishin zgjedhur variantin F-16E/F të Lockheed Martin si kornizën e avancuar të avionit luftarak në fund të viteve ’90-të.

Pas gati dy vitesh negociata, EBA-t nënshkruan zyrtarisht blerjen e Falcon në vitin 2000.

Si Emiratet e Bashkuara Arabe dhe SHBA-të kontribuan në kërkimin dhe zhvillimin e luftëtarit Desert Falcon, i cili fluturoi për herë të parë në vitin 2003.

Vetëm Emiratet e Bashkuara Arabe kontribuan me 3 miliardë dollarë në zhvillimin e Falcon-it.

Forca Ajrore e Emirateve të Bashkuara Arabe përbëhet nga 55 F-16E me një ulëse dhe 25 F-16F me dy ulëse.

Varianti i Emirateve të Bashkuara Arabe është i pajisur me disa përmirësime që e bëjnë atë variantin përfundimtar të F-16.

Ky artikull është përshtatur nga “19fortyfive” për Albanian Post

/Albanianpost.com


Lajmet kryesore