Shqipëria

Lufta e krimit kibernetik, notë pozitive bashkëpunimi mes Shqipërisë dhe Europol-it


“Gjë e mirë që Shqipëria po bashkëpunon me Europol-in për të luftuar krimin kibernetik”.

Ky ishte reagimi i Delegacionit të Bashkimit Evropian në Shqipëri, të mërkurën e 3 nëntorit për sa i përket bashkëpunimit gjyqësor midis Shqipërisë dhe BE-së, e cila është rritur me 40% në pesë vitet e fundit.

Më tej, u theksua se, “qytetarët shqiptarë mund të bien pre e grupeve të krimit të organizuar që po përshtatin vazhdimisht metodat e tyre të mashtrimit në internet”.

Nga kjo e fundit, Delegacioni i BE-së në vendin tonë shkruan me bindje se, “shkëmbimi i informacionit me agjencitë evropiane dhe informimi për rreziqet e mundshme, mund t’i mbajë ata të sigurt”.

Përkatësisht 46 të dyshuar u arrestuan muajin e kaluar, si pjesë e Aksionit të Tregtisë elektronike 2021, të mbështetur nga Europol dhe Këshilli i Rrezikut Tregtar.

Në përfundim u dha mesazhi se nga kjo ditë ka nisur fushata sensibilizuese “#SellSafe” për të luftuar krimin kibernetik.

Sipas Agjencisë së BE-së për Bashkëpunim në Drejtësinë Penale Eurojust, vetëm vitin e fundit janë regjistruar 20 çështje nga vendi ynë.

Ndërkohë që, gjatë periudhës 2016-2020, janë regjistruar në total 84 raste të bashkëpunimit ndërkufitar, duke përfshirë hetime afatgjata shumë të suksesshme.

Përkatësisht, bashkëpunimi do të thellohet edhe më tej me hapjen e zyrës së Prokurorit Ndërlidhës të Prokurorisë së Përgjithshme në Eurojust, apo me ndryshimin e Marrëveshjes së Bashkëpunimit strategjik mes Ministrisë së Brendshme dhe Europol-it.

Shkarkimi dhe publikimi i teksteve nga Albanian Post nuk lejohet pa përmendur burimin. Faleminderit për respektimin e etikës së profesionit të gazetarit.

/Albanianpost.com


Lajmet kryesore