Lajme

Ligji i New York-ut synon të ndalojë financimin e vendbanimeve të paligjshme izraelite në Bregun Perëndimor


Asambleja e New York-ut do të shqyrtojë legjislacionin për të ndaluar organizatat bamirëse të regjistruara që të dërgojnë dhjetëra miliona dollarë në vit për të financuar vendbanimet ilegale izraelite në Bregun Perëndimor të pushtuar.

Anëtari i asamblesë shtetërore, Zohran Mamdani, ka prezantuar aktin për “përfundimin e financimit të New York-ut të dhunës së kolonëve izraelitë” për të ndaluar përdorimin e donacioneve të zbritshme nga taksat për të dëbuar palestinezët nga toka e tyre.

Po ashtu edhe për aktivitete të tjera që konsiderohen gjerësisht si krime lufte sipas konventave të Gjenevës.

Këshilli i Sigurimit i Kombeve të Bashkuara e ka quajtur ndërtimin e vendbanimeve izraelite “një shkelje flagrante sipas ligjit ndërkombëtar”.

“Ky legjislacion e bën të qartë se New York-u nuk do të subvencionojë më në mënyrë efektive krimet e luftës dhe shkeljen e ligjit ndërkombëtar”, ka thënë Mamdani.

“Ajo që kemi është një numër bamirësish të regjistruara në shtetin e New York-ut që po dërgojnë të paktën 60 milionë dollarë në vit organizatave izraelite të vendbanimeve, të cilat më pas e përdorin atë financim për të vazhduar historinë e dëbimit dhe shpronësimit të palestinezëve në territoret e pushtuara që ka vazhduar për dekada”.

Projektligji u denoncua nga disa anëtarë të tjerë të legjislaturës, të cilët e karakterizuan atë si një sulm ndaj organizatave bamirëse që ofrojnë kujdes për viktimat e terrorizmit dhe jetimët.

“Ligji është një dredhi për të demonizuar organizatat bamirëse hebreje që lidhen me Izraelin. Ajo u prezantua vetëm për të antagonizuar njujorkezët pro-izraelitë dhe për të mbjellë përçarje brenda Partisë Demokratike”.

Legjislacioni mbështetet nga Qendra për të Drejtat Kushtetuese (CCR), Fushata e SHBA-ve për të Drejtat e Palestinës dhe Zëri Hebre për Paqe.

Vince Warren, drejtor i CCR, ka thënë se “ndihma dhe nxitja e krimeve të luftës nuk është bamirëse. Ky projektligj shkon shumë drejt garantimit që New York-u të mos subvencionojë pa dashje krimet e luftës, por të krijojë shtigje për llogaridhënie”.

Mamdani emëroi disa organizata me bazë në New York si objektiva për ligjin, duke përfshirë Fondin Qendror të Izraelit, i cili e përshkruan veten si “promovim i kauzave bamirëse në Izrael”.

CFI përmend specifikisht paratë që shkojnë në “tokën e Izraelit”, e cila shpesh përdoret për t’iu referuar territoreve të pushtuara, si dhe shtetit të Izraelit.

CFI shpërndan donacione për një sërë organizatash kolonësh duke përfshirë Fondin e Tokës së Izraelit përgjegjës për dëbimin e familjeve palestineze nga shtëpitë e tyre për t’u hapur rrugë kolonëve hebrenj.

Një grup tjetër amerikan, Friends of Ir David, financon Elad, një organizatë kolonësh izraelite përgjegjëse për largimin me forcë të palestinezëve, ndërsa kërkon të “judaizojë” Jerusalemin Lindor të pushtuar.

“Këto organizata maskohen si bamirësi ndërsa financojnë aktivitete ilegale”, ka thënë Mamdani.

Në vitin 2015, gazeta izraelite Haaretz zbuloi se të paktën 50 organizata në të gjithë SHBA-të ishin të përfshirë në mbledhjen e fondeve për vendbanimet izraelite.

Haaretz ka bërë me dije se disa nga paratë shkuan gjithashtu për ofrimin e ndihmës juridike për hebrenjtë e akuzuar ose të dënuar për terrorizëm, dhe mbështetjen e familjeve të tyre përmes një “shoqërie të ndihmës ligjore” të quajtur Honenu.

“Midis atyre që përfituan nga mbështetja e grupit në vitin 2013 ishin familja e Ami Popper, e cila vrau shtatë punëtorë palestinezë në vitin 1990, dhe anëtarët e nëntokës Bat Ayin, e cila tentoi të shpërthente një bombë në një shkollë vajzash në Jerusalemin Lindor në vitin 2002”, ka raportuar Haaretz.

Legjislacioni i propozuar do t’i japë Prokurorit të Përgjithshëm të shtetit të New York-ut fuqinë për të paditur grupet që financojnë marrëveshjet.

Po ashtu do t’u jepte palestinezëve të dëmtuar nga organizatat e kolonëve të financuara nga bamirësitë me bazë në New York të drejtën për të kërkuar dëmshpërblim në gjykatat amerikane.

Mamdani ka theksuar se legjislacioni i qartë është i nevojshëm sepse, ndërsa mund të ketë ligje të tjera për dokumentet që mund të përdoren për të parandaluar amerikanët të financojnë aktivitete të paligjshme jashtë vendit, politika e mbështetjes për Izraelin në SHBA do të thotë se ato nuk janë zbatuar.

Mamdani pranon se do të luftojë për të miratuar ligjin në këtë kohë.

Por ka thënë se presidentët e njëpasnjëshëm të SHBA-ve kanë kundërshtuar zgjerimin e vendbanimeve dhe opinioni publik po zhvendoset gjithnjë e më shumë drejt mbështetjes për palestinezët.

Shkarkimi dhe publikimi i teksteve nga Albanian Post nuk lejohet pa përmendur burimin. Faleminderit për respektimin e etikës së profesionit të gazetarit.

/Albanianpost.com


Lajmet kryesore