Shëndet

Lidhja midis migrenës dhe depresionit


Ilustrim
Dhimbje dhe depresion

Migrena kronike dikur quhej migrenë transformuese. Përkufizohet si një dhimbje koke që zgjat 15 ditë ose më shumë në muaj, për më shumë se tre muaj.

Hulumtimet tregojnë se njerëzit me gjendje të tjera kronike të dhimbjes, të tilla si dhimbja e shpinës, nuk depresionohen aq shpesh sa njerëzit që kanë migrenë.

Për shkak të kësaj, mendohet se ekziston një lidhje midis migrenës dhe çrregullimeve të humorit që nuk është domosdoshmërish për shkak të vetë dhimbjes së vazhdueshme.

Është e paqartë se cila mund të jetë natyra e saktë e kësaj marrëdhënieje. Ka disa shpjegime të mundshme. Migrena mund të luajë një rol në zhvillimin e çrregullimeve të humorit siç është depresioni, ose mund të jetë e kundërta. Përndryshe, të dy kushtet mund të ndajnë një faktor rreziku mjedisor. Është gjithashtu e mundur, edhe pse e pamundur, që lidhja e dukshme të jetë për shkak të rastësisë.

Njerëzit që përjetojnë dhimbje koke më të shpeshta të migrenës raportojnë se kanë cilësi më të ulët të jetës sesa njerëzit me dhimbje koke të herëpashershme. Aftësia e kufizuar dhe cilësia më e ulët e jetës janë gjithashtu më keq kur njerëzit me migrenë kronike kanë depresion ose një çrregullim ankthi. Disa madje raportojnë përkeqësim të simptomave të dhimbjes së kokës pas një episodi të depresionit.

Studiuesit kanë sugjeruar se ata që marrin migrenë me aurë kanë më shumë gjasa të kenë depresion sesa njerëzit që kanë migrenë pa aurë. Për shkak të lidhjes së mundshme midis migrenës kronike dhe depresionit, mjekëve u kërkohet që të kontrollojnë ata me migrenë për depresion.

Opsionet e mjekimit

Kur depresioni shoqëron migrenën kronike, mund të jetë e mundur të trajtohen të dyja kushtet me një ilaç kundër depresionit. Sidoqoftë, është e rëndësishme të mos përzieni ilaçet selektive të frenuesit të rimarrjes së serotoninës (SSRI) me ilaçet triptan.

Këto dy klasa të ilaçeve mund të ndërveprojnë për të shkaktuar një efekt anësor të rrallë dhe ndoshta të rrezikshëm të quajtur sindromi serotonin. Ky ndërveprim potencialisht fatal rezulton kur truri ka shumë serotonin.

SSRI-të dhe një klasë e ngjashme e barnave të quajtura frenues selektiv të rimarrjes së serotoninës/norepinefrinës (SSNRIs) janë ilaqet kundër depresionit që veprojnë duke rritur serotoninën që është në dispozicion brenda trurit.

Trajtimi përmes parandalimit

Triptanët janë të dobishëm vetëm për trajtimin e sulmeve të migrenës ashtu siç ndodhin. Ato nuk parandalojnë dhimbjet e kokës. Disa ilaçe të tjera mund të përshkruhen për të parandaluar shfaqjen e migrenës. Këto përfshijnë bllokuesit beta, antidepresantë të caktuar, ilaçe antiepileptike dhe antagonistë të CGRP.

Mund të jetë gjithashtu e dobishme për të identifikuar dhe shmangur shkaktarët që mund të provokojnë një sulm. Shkaktarët mund të përfshijnë: ushqime të caktuara, kafeinë ose ushqime që përmbajnë kafeinë, alkool, anashkalimi i vakteve ushqimore, dehidratimi dhe stresi.

Shkarkimi dhe publikimi i teksteve nga Albanian Post nuk lejohet pa përmendur burimin. Faleminderit për respektimin e etikës së profesionit të gazetarit.

/Albanianpost.com


Lajmet kryesore