Lajme

Kwarteng: Marrëveshja e Brexit nuk do të zgjaste përgjithmonë


Sekretari britanik i Biznesit, Kwasi Kwarteng, u shpreh se Bashkimi Evropian kishte qenë jo fleksibël në lidhje me rinegocimin e pjesës së Irlandës së Veriut në marrëveshjen e Brexit.

Kwarteng paralajmëroi Brukselin se nuk ishte një marrëveshje që do të zgjaste përgjithmonë.

“Marrëveshja është marrëveshje, por nuk ishte diçka që do të zgjaste përgjithmonë”, tha ai.

Sekretari shtoi se ishte diçka fleksibël dhe duan ta bëjmë të funksionojë më mirë.

“Neni 16… është diçka që ne mund ta pezullojmë atë, por ne kemi zgjedhur të mos e bëjmë”.

Sipas tij, ky nuk është pozicioni i hapjes.

“Ne duam të jemi në gjendje të negociojmë dhe të kemi një bisedim me BE-në se sa për të shkuar përpara”.

Problemet Post-Brexit

Gjatë negociatave pas Brexit, të gjitha palët ranë dakord se mbrojtja e marrëveshjes së paqes në Irlandën e Veriut (marrëveshja e së Premtes së Mirë) ishte një përparësi absolute.

Kjo nënkuptonte mbajtjen e kufirit tokësor midis Republikës së Irlandës (në BE) dhe Irlandës Veriore (në MB). Shmangien e infrastrukturës së re si kamerat dhe postat kufitare. Kjo ishte e lehtë kur i gjithë ishulli i Irlandës ishte pjesë e BE-së.

Por, pas Brexit, një rregullim i ri ishte i nevojshëm, sepse BE-ja kërkon që disa mallra të kontrollohen në pikën e hyrjes në tregun e saj të vetëm.

Pra, BE dhe Britania e Madhe negociuan për Protokollin e Irlandës së Veriut, i cili hyri në fuqi më 1 janar 2021.

Pas Brexit, Irlanda e Veriut vazhdon të ndjekë shumë rregulla të BE-së, veçanërisht ato që rregullojnë tregtinë e mallrave, që do të thotë se kamionët mund të kalojnë kufirin tokësor pa u inspektuar.

Sidoqoftë, ekziston një kufi i ri “rregullator” midis Irlandës së Veriut dhe Britanisë së Madhe (Angli, Skoci dhe Uells), sepse kjo e fundit nuk po i ndjek më ato rregulla.

/Albanianpost.com


Lajmet kryesore