Jetesë & Stil

Kur është e rrezikshme dhimbja e kokës?


Dhimbjet e kokës janë një problem shëndetësor mjaft i zakonshëm, me të cilin shumica e njerëzve përballen të paktën disa herë në vit.

Ato mund të ndodhin për shkak të stresit, lodhjes dhe dehidrimit, dhe ndonjëherë janë simptomë e problemeve shumë më serioze, si presioni i lartë i gjakut, problemet e qarkullimit të gjakut dhe llojet e ndryshme të inflamacioneve.

Dhimbja e kokës përkufizohet si dhimbje ose ndjesi e dhimbshme në zonën e kokës dhe qafës. Në varësi të origjinës dhe kohëzgjatjes, mund të jetë akute ose kronike. Edhe pse ndonjëherë është një simptomë shoqëruese e një sëmundjeje tjetër, shpesh është një dhimbje koke dhe një sëmundje në vetvete.

Dhimbja e kokës zakonisht është e padëmshme në origjinë, por ndonjëherë, veçanërisht nëse shfaqet papritur, e shoqëruar me dëmtim të vetëdijes ose çrregullime të tjera neurologjike, mund të jetë simptomë e një sëmundjeje tjetër serioze si aneurizma (enë gjaku e zgjeruar) në tru, e cila është një urgjencë në neurologji.

Në varësi të llojit të dhimbjes së kokës, ajo mund të jetë akute (dhimbje koke e papritur) ose kronike (që do të thotë kohëzgjatja nis prej ditësh në muaj, prej 15 ditësh e deri në tre muaj).

Ndonjëherë është shumë e vështirë të përcaktohet vendi i dhimbjes së kokës, veçanërisht nëse e dimë se dhimbja “projektohet” për shkak të nervit që e transmeton atë, ndaj shumë shpesh lokalizimi i dhimbjes mund të “mashtrojë” vendin e origjinës së dhimbjes.

Megjithatë, ajo që është tipike për migrenën është se gjysma e kokës, kryesisht zona e tempullit, zakonisht dhemb dhe dhimbja ka karakteristikën e pulsimit.

Karakteristikë e dhimbjeve të kokës me tension “të zakonshëm” është që të dhemb e gjithë koka, dhimbja është me intensitet mesatar, e vazhdueshme, e tipit rrathë, edhe pse ndonjëherë është e njëanshme.

/Albanianpost.com


Lajmet kryesore