Biznes

Kuncinas: Taksoni kompanitë perëndimore që vazhdojnë të bëjnë biznes në Moskë


Të dhënat janë të frikshme.

Sipas Aleancës së Restaurimit të Ukrainës, kompanitë perëndimore ende të pranishme në Rusi i garantojnë asaj 5% të të ardhurave tatimore.

Dhe ata dhanë veçanërisht 40 miliardë dollarë midis vitit 2022 dhe 2023 për ekonominë e luftës të Kremlinit.

Kjo shifër është e barabartë me gjysmën e shpenzimeve të mbrojtjes të përdorura nga Moska në vitin e parë të pushtimit ukrainas.

Ka 2 mijë e 194 kompani ende të pranishme në Rusi, ndërsa 378 janë larguar nga vendi dhe 1 mijë e 213 janë gati ta bëjnë këtë.

Në rreshtin e parë janë kompanitë e mëdha amerikane: Philip Morris, PepsiCo, Mondelez, vetëm Procter & Gamble dhe Mars garantojnë gjysmë miliardë dollarë për arkën e përgjakur të Vladimir Putinit.

Por ndër markat e mëdha ndërkombëtare që rezistojnë në Rusi ka edhe banka si Raiffeisen apo Unicredit.

Paulius Kuncinas është drejtori i Centenary Policy, një institut lituanez i themeluar menjëherë pas fillimit të konfliktit në Ukrainë, i cili vepron në të gjithë Evropën dhe ishte ndër të parët që propozoi një shfrytëzim të aseteve ruse të ngrira në Ukrainë.

Tani që G7 po nis një plan të madh ndihme prej 50 miliardë eurosh, i cili do të ushqehet nga të ardhurat e aseteve të pamobilizuara ruse, Kuncinas tregon në detaje se cila është beteja e tij e ardhshme: taksat e kompanive që vazhdojnë të bëjnë biznes në Moskë.

Po ashtu ka inkurajuar kthimin e tyre në Perëndim.

Kuncinas, pse kjo nismë e re?

“Sanksionet, ta pranojmë, nuk po funksionojnë. Bizneset kanë mësuar t’i anashkalojnë ato duke kaluar nëpër vendet e Azisë Qendrore. Por ajo që na shqetëson më shumë është se kompanitë evropiane dhe perëndimore kanë filluar të ndihen shumë rehat me status quo-në”.

“Ata po bëjnë biznes si zakonisht me Kremlinin. Dhe kjo është moralisht e papranueshme. Si mund të pranojmë ne, si qytetarë evropianë, të ndihmojmë, qoftë edhe përmes taksave, për të armatosur ukrainasit, nëse kompanitë tona mbeten në Rusi për të pasuruar veten dhe për të financuar luftën e Putinit?”

Dhe çfarë propozoni?

“Ne propozojmë një taksë prej 5% për të gjitha kompanitë që ende operojnë në Rusi. Ndërkohë, synimi ynë është që kompanitë të bëhen plotësisht transparente për biznesin që vazhdojnë të bëjnë në Rusi. Sa fitojnë, sa taksa paguajnë atje. Unë kam folur me disa prej këtyre kompanive dhe bankave dhe më thonë se në fakt do të donin të largoheshin nga Rusia, por kanë frikë nga hakmarrja”.

Domethënë, që Putini t’i shtetëzojë ose t’i detyrojë të paguajnë shuma të mëdha për të braktisur Rusinë.

“E saktë. Në fund të fundit, kjo tashmë ka ndodhur kryesisht”.

Dhe si i bindni ato kompani të largohen?

“Ne propozojmë kompensimin e humbjeve të tyre. Për shembull, me fondin që do të krijonim me 5% të taksës së sheshtë që vendoset për ata që nuk duan të largohen. Dikush mund të mendojë gjithashtu për kanalizimin e të ardhurave të asaj takse të sheshtë në arkivën e thesarit tashmë të ushqyer nga kthimet në asetet e ngrira ruse. Dhe pastaj tërhiqni nga ai fond i vetëm për të financuar ukrainasit, por edhe për të kompensuar kompanitë që largohen nga Rusia”.

“E rëndësishme është që ata ta bëjnë atë. Dhe se ata i heqin një burim financiar të rëndësishëm – dhe imoral – Putinit”.

Marrë nga “La Repubblica”, përshtatur për “Albanian Post”.

Shkarkimi dhe publikimi i teksteve nga Albanian Post nuk lejohet pa përmendur burimin. Faleminderit për respektimin e etikës së profesionit të gazetarit.

/Albanianpost.com


Lajmet kryesore