Lajme

Kriza e Evergrande i lë zhvilluesit kinezë të izoluar nga tregjet globale të borxhit


Shitjet e obligacioneve ndërkombëtare nga zhvilluesit kinezë janë ndalur, pasi kriza e Evergrande të Kinës ka ngjallur frikën e dështimeve në të gjithë sektorin e pronës në vend.

Situata e krijuar godet edhe nxitjen vendimtare të tregut të borxhit me rendiment të lartë të Azisë.

E përditshmja “Financial Times”, tregon se veç një zhvillues ka arritur të shfrytëzojë investitorët e obligacioneve jashtë shtetit pasi Evergrande humbi një pagesë prej 83.5 milionë dollarësh muajin e kaluar.

Kjo i tronditi tregjet globale.

Këtë muaj, shitja e bonove prej 102 milionë dollarë nga Helenbergh China Holdings ka bërë pak për të adresuar mangësitë e mëdha të financimit në mesin e grupeve të pronave me ndikim të madh.

Sipas të dhënave nga Dealogic, emetimi i borxhit të dollarit me rendiment të lartë është ulur 28 për qind nga një vit më parë.

Madje, bankierët dhe investitorët janë shprehur se kushtet ka të ngjarë të përkeqësohen pa ndërhyrjen e Pekinit.

“Tregu është bërë vërtet i zymtë”, ka thënë një bankier i lartë i tregjeve të kapitalit të borxhit në një bankë evropiane, i cili vlerësoi se një e treta e afro 60 zhvilluesve kinezë me borxh të papaguar të dollarit mund të përfundojnë jashtë financave ndërkombëtare.

Ai ka shtuar se teksa investitorët ishin përgatitur për një pagesë të humbur për muaj nga Evergrande, një parazgjedhje e papritur javën e kaluar nga zhvilluesi i luksit, Fantasia, “ishte një tronditje e vërtetë për tregun”.

Analistët e agjencisë së vlerësimit të kreditit, Fitch, kanë vlerësuar se emetimi i jashtëzakonshëm i bonove ndërkufitare nga sektori i pasurive të patundshme në Kinë, ka arritur në 232 miliardë dollarë në fund të shtatorit, gati një e treta e të cilave pritet të maturohet para fundit të vitit të ardhshëm.

“Financial Times” dallon se analistët i atribuuan një rritje të kostove të financimit për emetuesit e borxheve aziatikë me përfitim të lartë në tremujorin e tretë, kryesisht për “lajmet e vazhdueshme negative në lidhje me operacionet e Evergrande të Kinës dhe dështimin e mundshëm”.

“Investitorët ndërkombëtarë ndoshta janë mësuar me politika më agresive, të stilit të ndërhyrjes”, ka vijuar bankieri i lartë, duke treguar mungesën e një mbështetjeje të fortë nga Pekini javët e fundit për zhvilluesit në vështirësi.

Bankierët shpresojnë për rimëkëmbje nëse Kina do të rrisë mbështetjen e politikave dhe do të inkurajojë huadhënien për zhvilluesit. Por mund ta ngecë atë edhe me muaj, duke kërcënuar se do të ngecë marrëveshjet jetësore të rifinancimit në të gjithë sektorin.

Një menaxher portofoli me bazë në Hong Kong ka sugjeruar se kërcënimi i infektimit të huadhënësve që financuan grupet e pronave do të detyronte politikëbërësit të vepronin.

“Kjo mund të zgjasë një muaj, por nuk e shoh që të zgjasë tre ose katër”, ka thënë ai.

Evergrande, e cila përballet me një grumbull borxhi në dollarë prej 20 miliardë dollarësh, ka humbur pesë afate për pagesat ndaj zotëruesve të obligacioneve.

Kirkland & Ellis dhe Moelis, këshilltarë të zotëruesve të obligacioneve, kanë thënë në fund të javës së kaluar se ata nuk kishin pasur “angazhim kuptimplotë” nga kompania.

/Albanianpost.com


Lajmet kryesore