Lajme

Kovaçevski: Gjatë kryesimit të OSBE-së, i kemi kushtuar vëmendje të veçantë tensioneve në Veri të Kosovës


Dimitar Kovaçevski

Kryeministri i Maqedonisë së Veriut, Dimitar Kovaçevski, ka thënë se gjatë këtij viti që ky shtet e ka pasur kryesimin e Organizatës për Siguri dhe Bashkëpunim në Evropë (OSBE), i kanë kushtuar vëmendjen e duhur të gjitha konflikteve të ngrira dhe destabiliteteve rajonale në të gjithë rajonin e OSBE-së, siç janë procesi për zgjidhjen e Transnistrisë, situata në Kaukazin e Jugut dhe kriza në Nagorno-Karabakh, si dhe tensionet në Veri të Kosovës.

“Le të lëmë për një moment mënjanë axhendat kombëtare, të cilat, ndër të tjera, besoj se mund të realizohen më së miri përmes bashkëpunimit paqësor në një sistem shumëpalësh të bazuar në rregulla dhe respektim të vlerave dhe parimeve bazë. Asnjë vend, pavarësisht nga madhësia dhe fuqia e tij, në ditët e sotme, në terma afatgjatë, nuk mund të përparojë i izoluar dhe as të përballet i vetëm me sfidat komplekse të shekullit të 21-të”, tha Kovaçevski.

Këto komente, Kovaçevski i ka bërë në Samitin e OSBE-së, i cili është duke u mbajtur në Shkup.

Prandaj, ai ka theksuar se kjo ngjarje është kulmi i kryesimit tonë me OSBE-në, që, sipas tij, “nuk është një angazhim i lehtë edhe në rrethana të rregullta”.

“Por kur në dhjetor të vitit 2020, me konsensus, na u nderua për të menaxhuar organizatën më të madhe rajonale dhe të sigurisë, vështirë se dikush mund të parashikonte se do të përballeshim me turbulenca dhe sfida të tilla në rajonin e OSBE-së dhe më gjerë, si në aspektin e vështirë gjeopolitik, por edhe në kontekstin dhe përshkallëzimin e sfidave të sigurisë”, shtoi.

“Vizioni i OSBE-së si një platformë për siguri bashkëpunuese dhe gjithëpërfshirëse u testua seriozisht në realitet dhe u ndje më drejtpërdrejt nga qytetarët ukrainas. Agresioni ushtarak i Federatës Ruse kundër Ukrainës vazhdoi me intensitet të pandërprerë dhe me pasoja shkatërruese, duke konfirmuar pajustifikimin dhe padrejtësinë e tij”.

Çdo ditë që kalon dhe jetët e humbura, shtoi kryeministri maqedonas, “janë një konfirmim i ashpër i vlerësimit se agresioni ushtarak është një akt i shkeljes flagrante të Kartës së Kombeve të Bashkuara, të parimeve dhe angazhimeve të OSBE-së, si dhe të premisave bazë. të së drejtës ndërkombëtare, por mbi të gjitha të vlerave të njerëzimit”.

Tutje, kreu i ekzekutivit maqedonas deklaroi se populli i Ukrainës meriton paqe dhe se arritja e një paqeje të drejtë dhe të qëndrueshme mbetet e domosdoshme.

“Kjo luftë vazhdon të minojë themelet e OSBE-së. Prandaj, si çështje kyçe e sigurisë së rajonit tonë dhe më gjerë, prioritet qendror për presidencën tonë ishte dhe mbetet sigurimi i mbështetjes thelbësore për Ukrainën dhe popullin e saj përmes dimensioneve të OSBE-së”, theksoi ai.

Maqedonia, potencoi ai, si një mbështetëse e fortë e multilateralizmit dhe përfituese e drejtpërdrejtë e rolit të OSBE-së në zbatimin e reformave demokratike dhe përmirësimin e situatës në fusha të ndryshme, “është e bindur plotësisht se kjo organizatë është e aftë të bëjë ndryshime në terren” dhe se, shtoi ai, “mund të vërtetohet me shembullin e shoqërisë maqedonase, ku procesi zgjedhor demokratik pashmangshëm është i lidhur me misionet vëzhguese të OSBE/ODIHR-it”.

“Motoja jonë gjatë presidencës – është e gjitha për njerëzit – pasqyron këtë besim. Diskutimet afatgjata në forume ndërkombëtare nuk duhet të jenë konstruksion abstrakt, por duhet të sjellin zgjidhje konkrete që kanë përfitime për qytetarët”.

Ai kujtoi se, megjithëse vendi i tij nuk ishte drejtpërdrejt pjesë e luftërave që pasuan shpërbërjen e Jugosllavisë, në dekadat pas pavarësisë ai u përball me një sërë sfidash si në planin e brendshëm ashtu edhe në atë të politikës së jashtme.

“Në një proces maturimi, ai eci rrugën e gjatë dhe jo gjithmonë të qetë të themelimit ndërkombëtar dhe anëtarësimit në organizata të ndryshme shumëpalëshe. Ndonjëherë nënkuptonte vendime të vështira, komprometuese, por udhëheqja e vërtetë nënkupton një kërkim të vazhdueshëm për zgjidhje dhe përparim. Kështu, nga një përfituese e misioneve të sigurisë dhe parandalimit të paqes, sot Maqedonia e Veriut njihet si faktor stabiliteti dhe kontribuon aktivisht në sigurinë në rajon dhe më gjerë”, tha ndër të tjera kryeministri maqedonas.

Shkarkimi dhe publikimi i teksteve nga Albanian Post nuk lejohet pa përmendur burimin. Faleminderit për respektimin e etikës së profesionit të gazetarit.

/Albanianpost.com


Lajmet kryesore